SK ABI

SK ABI
Kod
RBA0001
Alamat
Jalan Abi Batas Pai, Kangar
Perlis, Malaysia
ZIP Code
01000
No. Tel
6049760912
Bilangan Guru
29
Bilangan Murid
237
Lencana

Lencana
Pengenalan

Sekolah Kebangsaan Abi ditubuhkan pada tahun 1911. Pengasas sekolah ini ialah En. Ismail B. Che Tam yang kemudiannya bergelar Datuk Setia Bakti Diraja. Keseluruhan bangunan pada peringkat permulaannya adalah diperbuat daripada kayu; manakala Pelajaran Jawi dijadikan sebagai bahasa penghantar. Semua murid menggunakan papan batu dan kalam ketika menulis latihan yang diberikan pentadbiran sekolah ini. Kerajaan telah mendirikan bangunan kayu dua tingkat dalam proses memperluaskan penawaran pengajaran dan pembelajaran untuk anak-anak di lingkungan persekitaran. Kerajaan juga telah mengambil iniasiatif dengan menghantar seorang guru dalam usaha memertabatkan sekolah ini sebagai salah sebuah institusi pendidikan yang formal.

Guru pertama yang dihantar oleh kerajaan dalam usaha kearah tersebut ialah En. Pilus B. Awang. perempuan yang semakin bertambah, kerajaan telah mengambil langkah membina sebuah bangunan sekolah satu tingkat pada tahun 1930 dimana bangunan tersebut menempatkan 1 kelas murid-murid lelaki dan satu kelas untuk murid-murid perempuan. Bangunan tersebut dibuat daripada kayu yang diperolehi dari hutan, berlantaikan tanah (berlapik dengan tikar) dan beratapkan rumbia. Guru besar pada masa itu ialah En. Osman B. Hitam. Beliau berkhidmat dari tahun 1922 hingga 1930.

Sebelum pendudukan Jepun pada tahun 1930. Kerajaan telah membina sebuah sekolah yang baru ditapak yang baru di atas tanah Lot 1253 yang melibatkan keluasan sebanyak 14526 m2. ( yang ada sekarang) Terdiri dari dua blok bangunan kayu. Satu Blok bangunan kayu 1 tingkat untuk rumah guru berkembar (sekarang dikenali sebagai pondok Satu Malaysia) dan 1 blok bangunan kayu 2 tingkat(telah dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaan dua blok bangunan batu bata. Jumlah murid juga turut bertambah membina sebuah sekolah yang baru ditapak yang baru di atas tanah Lot 1253 yang melibatkan keluasan sebanyak 14526 m2. ( yang ada sekarang) Terdiri dari dua blok bangunan kayu. Satu Blok bangunan kayu 1 tingkat untuk rumah guru berkembar (sekarang dikenali sebagai pondok Satu Malaysia) dan 1 blok bangunan kayu 2 tingkat(telah dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaan dua blok bangunan batu bata.

Kini, pada Januari 2108, Sekolah Kebangsaan Abi memiliki 237 pelajar dan 29 orang guru.

Send Message to listing owner