HomeGen ZInovasiPelajar wajib pelajari pendidikan literasi kewangan, ini nasihat penting pelatih kewangan

Pelajar wajib pelajari pendidikan literasi kewangan, ini nasihat penting pelatih kewangan

KUALA LUMPUR – Pendidikan literasi atau celik kewangan seharusnya diwajibkan kepada para pelajar, demikian pendapat seorang pelatih industri perkhidmatan kewangan.

“Pendidikan sangat penting, mereka harus mulai dari usia muda yang mana satu atau dua masa pembelajaran mengenai literasi kewangan dengan mudah dapat dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran sekolah menengah,” kata Saw Ann Ping yang juga Pengarah Urusan Symphony Digest Sdn Bhd.

Beliau berkata, pendidikan literasi kewangan merangkumi topik mengenai nilai wang, konsep disiplin kewangan dalam perbelanjaan bersesuaian dengan keperluan dan impak sebaliknya serta mengapa menabung dari usia muda membolehkan seseorang itu memilih bersara lebih awal.

“Pilihan lain adalah menjadikan literasi kewangan sebagai sesi wajib di universiti sebelum tamat pengajian dan apabila mereka telah lulus kelak, mereka akan dapat menguruskan perbelanjaan secara berhemah, dengan sebahagian jumlah berbaki diperuntukkan bagi pembayaran pinjaman pelajar PTPTN mereka,” kata beliau kepada Bernama.

Saw turut melahirkan rasa kesal bahawa kesedaran untuk pendidikan literasi kewangan sangat rendah di Malaysia, menyebabkan banyak kes muflis dalam kalangan belia dan pengeluaran wang simpanan i-Sinar yang tinggi pada masa ini.

Secara kebetulan pula, kemusnahan ekonomi yang disebabkan oleh penularan pandemik Covid-19 telah menimbulkan kesedaran untuk meningkatkan literasi atau celik kewangan bagi mengurangkan kemuflisan dalam kalangan belia dan mewujudkan usahawan baharu dengan disiplin kewangan yang mampu bertahan dalam keadaan pasaran yang sukar.

Kira-kira 29 peratus belia dilaporkan hanya menyedari pentingnya dana kecemasan selepas perniagaan mula gulung tikar dan pemberhentian pekerja menjadi kebiasaan dan bukannya pengecualian kerana penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan berikutan Covid-19 bagi meratakan lengkungan pandemik.

Sementara itu, hampir 60 peratus belia tidak mampu bertahan melebihi tiga bulan.

Dengan kadar pengangguran belia sekarang, muflis dalam kalangan belia akan bertambah buruk.

“Ini berpotensi menjadi bom waktu bagi negara kerana generasi ini akan terperangkap dalam masalah kewangan dan lebih buruk lagi, perlu diselamatkan,” katanya.

Menurut Bank Negara Malaysia, kira-kira 84,805 rakyat Malaysia diisytiharkan muflis antara tahun 2015 dan 2019 dengan mereka yang di bawah umur 34 tahun menguasai 26 peratus daripada kes kemuflisan.

Statistik ini boleh bertambah buruk di bawah penguatkuasaan sekatan pergerakan dan kemerosotan dalam aktiviti perniagaan sejak setahun yang lepas.

Saw yang juga bekas pegawai bank berkata, tidak ada kekurangan sukarelawan dalam barisan perkhidmatan kewangan yang bersedia mengajar secara percuma.

Walaupun faedah literasi kewangan amat jelas bagi individu dan negara, terdapat juga kesan limpahan terhadap usaha negara untuk mewujudkan lebih banyak usahawan.

“Banyak idea hebat gagal, bukan kerana idea tidak bagus tetapi kerana pengusaha tidak mempunyai disiplin kewangan untuk menguruskan aliran tunai mereka sehingga perniagaan mereka berpeluang berkembang pesat,” katanya.

Sokongan negeri terhadap pendidikan, penjagaan kesihatan dan pencen sektor awam adalah beberapa faktor penyumbang kepada kurangnya desakan dan penekanan pada literasi kewangan.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan begitu sahaja, beliau berpendapat ada kemungkinan Malaysia pada masa depan akan menyaksikan mereka yang bergantung kepada kewangan memerlukan bantuan (daripada pihak lain) untuk terus hidup.

“Apakah kita memiliki sumber untuk menyokong situasi itu, terutama jika para belia yang diharapkan mengambil alih sebagai penjana pendapatan utama turut berada dalam kelompok itu,” katanya.

Media sosial nampaknya telah melahirkan generasi belia yang lebih cenderung untuk berpuas hati dan berbelanja untuk gaya hidup dan ini boleh yang menjuruskan kepada kemuflisan belia yang kini amat membimbangkan.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz baru-baru ini berkata, kira-kira 40 peratus daripada kebangkitan golongan muda atau millennial berbelanja melebihi kemampuan mereka sementara 47 peratus belia Malaysia mempunyai hutang kad kredit yang tinggi.

Saw berkata di Malaysia, gaji graduan baharu adalah antara RM1,500 hingga RM4,000.

Justeru, tekanan daripada rakan sebaya dalam gaya hidup pasti akan mendorong golongan yang berpendapatan rendah untuk berhutang kerana mereka juga akan berusaha mengikut rentak rakan yang berpendapatan lebih tinggi.

Beliau turut menambah kehidupan “makan gaji” akan menempatkan kumpulan ini dalam risiko tinggi untuk terjerumus ke dalam kancah hutang yang pastinya sukar untuk keluar dan situasi ini diburukkan lagi apabila ramai anak muda yang menggunakan kad kredit untuk gaya hidup mereka.

“Kad kredit bagus kerana ia satu kemudahan dan pembiayaan percuma untuk setiap kitaran pembayaran balik, tetapi memerlukan disiplin untuk membayar sepenuhnya apabila tiba masa pembayaran perlu dibuat.

“Gagal berbuat demikian, keadaan akan menjadi lebih rumit. Kadar faedah yang tinggi berserta dengan komitmen bulanan yang perlu di langsai bermakna jumlah hutang semakin bertambah dan anda berterusan akan berhutang,” kata Saw.

Beliau menekankan satu mesej literasi kewangan yang perlu diajarkan kepada golongan muda, “bahawa gaya hidup YOLO (anda-hanya-hidup-sekali) datang berserta peringatan – menderita kemudian.

“Bahkan, ia boleh menghentikan kerjaya mereka sebelum ia bermula,” – BERNAMA

Artikel menarik

Politeknik Merlimau laksana pendaftaran pelajar guna kaedah drive thru

Guru SK Lukut sanggup berhabis ribuan ringgit beli peralatan ICT untuk sesi PdPc