Untitled (31)
Untitled (31)

QS Asia University Rankings 2022: UKM kini 5 peratus terbaik Asia

Nor Azma  Muhamat Laila
05 Nov 2021 08:33pm
A
A
A

BANGI - Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kini berada dalam kelompok lima peratus universiti terbaik Asia apabila melonjak kedudukan ke-33 dalam penarafan Quacquarelli Symonds (QS) Asia University Rankings 2022 (QS AUR 2022).

Penilaian yang dibuat dalam 11 indikator itu menunjukkan UKM mencatatkan kedudukan ke-10 terbaik bagi kategori Student Faculty.

Penilaian QS AUR 2022 itu dinilai melalui 11 indikator iaitu Academic Reputation, Employer Reputation, Faculty Student, Staff with PhD, Citations per Paper, Papers per Faculty, International Research Network, International Faculty, International Students, Inbound Exchange dan Outbound Exchange.

Naib Canselor UKM, Prof Datuk Ts Dr Mohd Ekhwan Toriman berkata, daripada 11 indikator yang dinilai itu, Faculty Student telah menunjukkan prestasi yang terbaik di mana ia berada di kedudukan ke-10 Asia, diikuti dengan Academic Reputation (32 terbaik Asia) dan Employer Reputation (35 terbaik Asia).

Beliau berkata, sebagai universiti watan, UKM akan meningkatkan usaha dan kualiti seiringan dengan nilai TERAS yang menjadi naratif baharu UKM.

"Peningkatan QS AUR 2022 ini sebagai pengiktirafan kepada universiti itu yang telah mencapai usia 51 tahun.

“Penghargaan juga diberikan kepada profesor, pensyarah, pengurusan, kakitangan dan pelajar atas usaha serta sumbangan mereka yang gigih ke arah kecemerlangan UKM,” katanya.

Berada dalam kalangan universiti terkemuka di dunia, UKM akan terus menyampaikan pendidikan berkualiti tinggi dan mengukuhkan lagi peranan UKM dalam meneraju pendidikan tinggi negara serta menyumbang kepada seluruh masyarakat Malaysia.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok