TR01_21092021_UiTM_SOLAR
TR01_21092021_UiTM_SOLAR

UiTM Terengganu muncul IPT pertama laksana projek solar di negeri itu

webadmin
21 Sep 2021 06:03pm
A
A
A

DUNGUN - Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Terengganu terus melakar sejarah apabila muncul sebagai institut pengajian tinggi (IPT) pertama yang memiliki stesen jana kuasa solar fotovolta di negeri itu.

Ketua Projek Tenaga Solar UiTM Cawangan Terengganu, Dr Ermeey Abd Kadir, berkata pemasangan 3,885 panel solar itu yang dimulakan pada Julai tahun lepas mengambil masa empat bulan untuk disiapkan dan kini ia beroperasi pada kapasiti 1.6 megawatt.

"Sebelum pandemik Covid-19, kadar penggunaan bil elektrik setiap bulan di UiTM Cawangan Terengganu adalah kira-kira RM350,000. Namun, dengan penggunaan solar, kita mampu menjimatkan hingga 20 peratus setiap bulan.

"Tidak sekadar itu, kita juga menjana pendapatan hasil jualan elektrik kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM700,000 setakat ini," katanya kepada pemberita dalam sesi taklimat projek solar yang turut dihadiri Rektor UiTM Cawangan Terengganu Prof Dr Mazidah Puteh, di sini, kelmarin.

Projek solar yang menelan belanja RM6 juta itu dibangunkan dan dikendalikan oleh UiTM Holdings Sdn Bhd (UHSB) dengan pemasangan panel di atas bumbung parkir kereta, bumbung dewan utama serta beberapa bangunan lain di keseluruhan kampus.

DUNGUN, 21 Sept -- Pemandangan udara sekitar kawasan bangunan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Terengganu yang dipasang panel solar bagi menjana kuasa elektrik bermula sejak Julai tahun lepas. - foto BERNAMA

Kejayaan itu turut mendorong UiTM untuk berkongsi kepakarannya dengan mana-mana pihak yang berminat untuk menggunakan solar sebagai sumber tenaga elektrik di premis mereka terutama jabatan-jabatan kerajaan dan syarikat swasta.

Ermeey berkata walaupun kos pemasangan kali pertama agak besar dengan mencecah jutaan ringgit untuk premis yang besar atau sehingga RM35,000 untuk pemasangan di rumah, penjimatan yang bakal dinikmati oleh pemilik premis sangat berbaloi iaitu jaminan hingga 25 tahun.

"Antara kelebihan solar ialah ia sumber tenaga yang boleh diperbaharui tanpa had dan teknologi dalam industri ini berkembang pesat saban tahun. Ia mempunyai potensi yang cukup besar dalam menjana pendapatan.

"Kos penyelenggaraannya juga sangat rendah kerana hanya inverter sahaja perlu ditukar secara berkala antara lima hingga 10 tahun untuk memastikan ia kekal berfungsi pada tahap terbaik untuk menukar tenaga solar kepada tenaga elektrik," jelasnya.

Susulan kejayaan projek solar itu juga, UiTM Cawangan Terengganu akan memperkenalkan satu kursus baharu iaitu Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Sistem Pintar yang dijangka bermula selewat-lewatnyanya Mac 2023.

"Secara dasarnya, kelulusan telah diperoleh di peringkat Kementerian Pengajian Tinggi kerana kami perlu memastikan kursus baharu itu tidak sama dengan IPT yang lain dan paling penting pasaran kerja untuk graduan nanti adalah tinggi seiring perkembangan semasa.

"Pengambilan pertama pelajar dijangka 30 orang dan mereka boleh menjadikan projek solar ini sebagai satu antara cabang penyelidikan selain kejuruteraan tenaga boleh diperbaharui, data analisis dan sistem pintar lain berasaskan teknologi digital," ujarnya.

Penggunaan tenaga solar di UiTM Cawangan Terengganu serta beberapa kampus lain adalah kesinambungan UiTM untuk mencapai tahap neutral karbon selain menjana pendapatan yang mampan dalam jangka masa panjang.

Sehingga kini, UiTM adalah satu-satunya universiti di Malaysia yang memiliki dan mengendalikan dua loji jana kuasa solar fotovolta berskala besar (LSSPV) dengan kapasiti gabungan penjanaan tenaga boleh diperbaharui (RE) sebanyak 75MWac (92.58 megawatt puncak atau MWp).

LSSPV pertama UiTM di Gambang, Pahang telah memulakan operasi komersial pada April 2019 manakala loji keduanya di Pasir Gudang, Johor pula beroperasi pada Disember 2020.- BERNAMA

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok