230821-SULTAN JOHOR
230821-SULTAN JOHOR

Vaksin: Sultan Johor titah guru perlu jadi contoh, lindungi murid

webadmin
24 Aug 2021 12:40pm
A
A
A

JOHOR BAHRU - Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar bertitah, para guru perlu menjadi contoh serta melindungi murid dan bukan membahayakan mereka dengan menolak untuk menerima vaksin Covid-19.

Sultan Ibrahim menerusi hantaran di laman Facebook rasmi baginda bertitah hal ini kerana pengambilan vaksin adalah penting dan perlu dipertingkatkan bagi mencapai sasaran imuniti kelompok di negara ini, seterusnya berupaya membendung penularan jangkitan.

“Kakitangan awam termasuk golongan guru perlu memahami betapa pentingnya pengambilan vaksin untuk melindungi diri, keluarga serta masyarakat. Guru-guru patut jadi contoh dan melindungi anak murid, bukannya membahayakan mereka, apatah lagi sesi persekolahan akan dibuka tidak lama lagi.

“Saya dan keluarga juga sudah lengkap mengambil dua dos vaksin. Jangan mudah terpengaruh dengan golongan antivaksin sebagaimana saya tegaskan sebelum ini. Percayalah pakar perubatan kita yang bertauliah. Mereka yang menolak vaksin tanpa sebab sahih seolah-olah merelakan diri dijangkiti,” titah baginda.

Baginda dalam pada itu bertitah, agar semua rakyat Johor dapatkan suntikan vaksin dengan segera, supaya boleh kembali bekerja, berniaga dan menjalani kehidupan seperti biasa.

Hari Ahad, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan Pengarah Pendidikan Negeri Johor dan seramai 779 guru di negeri ini yang dilaporkan menolak untuk menerima vaksin Covid-19 menghadap baginda dalam masa terdekat.

Titah itu susulan daripada Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya negeri, Mazlan Bujang memberitahu Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pada hari Ahad terdapat golongan guru yang menolak pemberian vaksin.

Sehingga 19 Ogos lalu, seramai 45,448 atau 96.26 peratus guru di Johor telah menerima dos pertama dan seramai 23,746 guru sudah lengkap menerima kedua-dua dos suntikan vaksin. - BERNAMA

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok