270721-GLU Photo 2
270721-GLU Photo 2

GLU tawar kursus bersifat simbiotik antara 4 universiti

Mariatul Qatiah Zakaria
28 Jul 2021 03:11pm
A
A
A

CYBERJAYA - Empat buah universiti di bawah Universiti Berkaitan Kerajaan (GLU) tampil menawarkan tiga kursus baharu secara dalam talian bagi membolehkan para pelajar mengikuti pengajian secara simbiotik dalam norma baharu berikutan cabaran wabak Covid-19.

Menurut Pengerusi GLU, Prof Ts Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib, kursus-kursus tersebut yang akan mula ditawarkan pada September ini adalah pertama kali dalam sejarah pendidikan tinggi negara menyediakan kursus secara simbiotik yang membolehkan para pelajar dari universiti berbeza mengikuti pengajian di mana-mana universiti terbabit.

Tambah beliau, kursus-kursus tersebut adalah Massive Open Online Courses (MOOCs), Open Elective and GLU Minor yang diperkenalkan oleh Universiti Multimedia (MMU), Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

“Hubungan simbiotik ini boleh menjadi resipi yang dicontohi oleh universiti lain di Malaysia bagi memastikan kemampanan pendidikan tinggi dalam menghadapi cabaran semasa wabak Covid-19,” katanya yang juga Presiden UTP ketika berucap merasmikan Majlis Pelancaran MOOC secara dalam talian, baru-baru ini.

Yang turut hadir pada majlis itu, Naib Canselor Uniten, Prof Datuk Ir Dr Kamal Nasharuddin Mustapha; Presiden MMU, Prof Datuk Dr Mazliham Mohd Su’ud dan Pemangku Presiden UniKL, Prof Dr Shahrulniza Musa.

Mengulas lanjut, Dr Mohamed Ibrahim berkata, wabak Covid-19 tidak menjadi penghalang kepada universiti di bawah GLU untuk mempertingkatkan pendidikan berkualiti termasuk memperkenalkan pembelajaran dalam kaedah baharu seperti dalam talian dan jarak jauh.

Beliau berkata, melalui MOOCs, Open Elective and GLU Minor, para pelajar boleh berekplorasi dan mengembangkan ilmu pengetahuan dalam bidang-bidang kebitaraan GLU seperti bidang gas dan minyak oleh UTP, tenaga (Uniten), penerbangan (UniKL), serta teknologi maklumat dan multimedia (MMU).

Sementara itu, Naib Presiden Akademik dan Hubungan Antarabangsa MMU, Prof Ho Chin Kuan yang mengetuai Cabang Akademik GLU berkata, ini adalah inisiatif yang memberi peluang kepada para pelajar menambah jaringan hubungan dengan pelajar di universiti lain dan merasai pengalaman dan budaya berbeza.

Mulai September ini, tiga kursus ini boleh diambil oleh pelajar dengan setiap pakej membawa 15 jam kredit dalam tempoh setahun atau diambil tamat pengajian ijazah sarjana muda.

 

 

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok