New Project (2)
New Project (2)

Apakah DNS dan bagaimanakah cara untuk menggunakannya?

Mohd Khairi Mohamad Yusri
27 Oct 2021 04:28pm
A
A
A

Privasi ketika menggunakan internet merupakan salah satu isu besar dalam dunia hari ini. Oleh itu, adalah sangat penting untuk memastikan keselamatan dan privasi anda ketika berada di dalam talian bagi membantu melindungi diri dan peranti daripada pihak yang mempunyai niat jahat.

Jika anda bimbang tentang privasi ketika berada di dalam talian dan ingin mengetahui apakah langkah yang boleh yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keselamatan data-data peribadi, anda boleh mengambil tahu mengenai ‘private DNS’ dan cara-cara untuk menggunakannya.

Apakah Sebenarnya DNS ini?
The Domain Name System (DNS) sebenarnya memetakan alamat web yang anda cari (seperti laman web gpsbestari.com, atau dipanggil URL) kepada satu set alamat IP supaya paket dihantar dengan cekap melalui internet.

Secara amnya, pelayan DNS akan melaksanakan terjemahan daripada URL kepada IP. Proses ini dipanggil transaksi DNS, dan ini berlaku setiap kali anda melawat tapak web, menggunakan aplikasi tertentu atau berkomunikasi melalui platform tertentu.

Urus niaga ini, seperti nama domain, tidak disulitkan. Tiada sebarang mekanisme privasi disediakan untuk melindungi kerahsiaan transaksi. Ini bermakna bahawa pengendali dan orang lain boleh melihat log mereka dengan mudah, dan ini boleh menjadi masalah serius apabila maklumat itu terdedah kepada risiko keselamatan atau privasi.

Selain itu, ia boleh menyebabkan anda terdedah kepada bentuk serangan siber.

Apakah pula Private DNS ?
Terdapat dua istilah baharu untuk memahami private DNS: Transport Layer Security (TLS) dan Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Protokol ini menyulitkan sebarang pertanyaan DNS yang dihantar dan DNS atas protokol ini dirujuk sebagai DoH (DNS melalui HTTPS) dan DoT (DNS melalui TLS).

Kebanyakan serangan malware, ransomware dan kecurian data bergantung pada kelemahan keselamatan DNS. Di sinilah ‘private DNS’ dapat berfungsi. DoT dan DoH menyulitkan komunikasi antara rangkaian anda dan pelayan DNS serta menghalang pihak ketiga daripada memintas data.

Bagaimana cara Menggunakan DNS Peribadi?
Prosesnya akan berbeza bergantung pada peranti/platform anda. Untuk mendayakan DNS peribadi, anda perlu membuat konfigurasi alamat DNS pada peranti anda dan mempunyai akses kepada pelayan DNS pihak ketiga yang termasuk fungsi DoT atau DoH.

Cloudflare menawarkan perkhidmatan DNS peribadi percuma di 1.1.1.1 atau 1.0.0.1 tetapi log beberapa maklumat, yang boleh anda baca di sini. Penyelesai DNS ini adalah percuma sepenuhnya. Pilihan DNS percuma lain termasuk OpenDNS, 1.1.1.1 dengan Warp dan Google.

Cara menghidupkan private DNS di Windows 10
Untuk menggunakan DNS peribadi pada Windows 10, ikuti langkah di bawah:

Tekan kekunci Windows + I untuk membuka Tetapan.
Pilih Network & Internet.
Pilih Network and Sharing Center di bawah Advanced network settings.
Pilih Change Adaptor Settings daripada menu left-hand.
Right-click rangkaian yang sedang anda sambungkan dan pilih Properties.
Pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) daripada senarai dan pilih Properties.
Pilih Use the following DNS server addresses dan masukkan alamat DNS pilihan anda.

Cara menghidupkan private DNS di Android
Google sebenarnya telah memperkenalkan sokongan untuk DNS melalui TLS dalam sistem Android 9, yang membolehkan anda untuk menggunakan DNS peribadi pada telefon. Untuk melakukannya, anda perlu mempunyai akses kepada pelayan DNS peribadi. Pergi ke Settings.
Buka Settings.
Pilih Connections > More Connection Settings.
Pilih Private DNS.
Pilih Private DNS provider hostname.
Masukkan alamat perkhidmatan private DNS yang anda ingin gunakan.
Nota: Jika anda menggunakan CloudFlare, URLnya ialah 1dot1dot1dot1.cloudfare-dns.com.

Cara menghidupkan private DNS di Mac
Untuk mendayakan DNS peribadi pada Mac, lakukan perkara berikut:
Pilih menu Apple.
Pilih System Preferences > Network.
Pilih sambungan rangkaian yang sedang anda gunakan dan klik Advanced.
Klik DNS kemudian pilih Add butang (simbol tambah) di bahagian bawah senarai.
Masukkan alamat IPv4 atau IPv6 untuk pelayan DNS yang anda ingin pilih.
Pilih OK.

Cara menghidupkan private DNS di iPhone
Untuk menggunakan DNS yang disulitkan pada iPhone ikut langkah di bawah:
Pergi ke Settings > Wi-Fi.
Klik pada information ikon“i” di sebelah sambungan Wi-Fi anda.
Scroll ke bawah dan pilih Configure DNS.
Pilih Manual.
Klik Add Server.
Masukkan alamat perkhidmatan private DNS yang ingin digunakan.

Penggunaan private DNS tidak semestinya akan menjamin keselamatan privasi secara 100 peratus. Oleh itu, disarankan untuk menyemak semula sambungan DNS tersebut bagi memastikan sambungan internet selamat. Anda boleh menyemaknya dengan menggunakan beberapa alat yang berada di dalam talian termasuklah alat semak Cloudflare yang boleh didapati di https://www.cloudflare.com/ssl/encrypted-sni/.

Ia akan menyemak semula DNS queries di peranti sama ada sudah encrypted, browser yang sedang digunakan menyokong encrypted Server Name Indication (SNI) atau tidak serta menyemak jika DNS resolver sedang menggunakan Domain Name System Security Extensions (DNSSEC), dan juga versi TLS yang sedang digunakan.

Sumber:online-tech-tips.com

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan