forgetting-curve
forgetting-curve

11 rahsia mengingati sesuatu perkara dengan mudah

Mohd Khairi Mohamad Yusri
08 Nov 2021 04:27pm
A
A
A

Kita mempelajari sesuatu sepanjang hidup, tetapi masih tidak mengetahui segala-galanya kerana terlupa banyak maklumat. Mengapa ini berlaku?

Bright Side memutuskan untuk mengetahui sebab ini berlaku dan mencari cara untuk menghafal maklumat dengan lebih berkesan.

Terdapat formula universal yang membantu kita menghafal perkara dengan lebih mudah yang dibuat oleh Hermann Ebbinghaus, seorang ahli psikologi Jerman dan ia ternyata berkesan.

Kenapa boleh lupa

Otak akan melindungi kita daripada terbeban dengan maklumat yang tidak berguna, kerana itulah semua maklumat yang baru kita terima akan disimpan dalam ingatan jangka pendek (short-term memory), bukan terus masuk ke dalam ingatan jangka panjang (long-term memory). Oleh itu, jika ia tidak digunakan atau diulang-ulang, kita akan melupakannya dengan cepat.

Keluk Lupa Ebbinghaus

Keluk Lupa Ebbinghaus (Ebbinghaus Forgetting Curve) menunjukkan bahawa hanya satu jam selepas pembelajaran, kita akan terlupa lebih separuh daripada maklumat yang dipelajari, dan selepas seminggu apa yang mampu diingat hanyalah kurang dari 20 peratus.

Bagaimana mahu pastikan dapat mengingat dengan lebih baik?

Untuk memastikan sesuatu maklumat kekal dalam ingatan bagi tempoh masa yang lebih lama, ia perlu berada dalam ingatan jangka panjang. Menghafal secara paksa sebenarnya tidak begitu berkesan kerana otak kita tidak dapat memahami maklumat dengan cepat dan membentuk sebuah hubungan yang kuat. Jika ingin mengingati sesuatu untuk tempoh masa yang lama, maka amat perlu memanjangkan tempoh hafalan seperti menghafal untuk beberapa hari atau minggu.

11 tip untuk menghafal

1. Fahami apa yang dipelajari. Perkara yang difahami akan dihafal dengan sembilan kali lebih cepat.

2. Ketahui maklumat yang paling diperlukan. Tetapkan keutamaan dengan betul.

3. Pertimbangkan perkara ini: Perkara yang berada di awal dan di penghujungnya adalah perkara yang paling mudah untuk dihafal.

4. Tukar perhatian anda daripada satu topik ke topik yang lain. Ingat bahawa ingatan yang serupa bercampur-campur (teori gangguan) dan menjadi "kekacauan".

5. Belajar perkara yang bertentangan. Contohnya, jika anda belajar bahasa asing, cuba menghafal sesuatu yang antonim.

6. Bina "minda" anda sendiri. Ideanya adalah untuk mengaitkan perkara tertentu dengan tempat tertentu. Contohnya, jika sedang berada di dalam bilik, cuba sambungkan perkara yang dipelajari dengan sesuatu yang ada di dalam bilik. Ulang beberapa kali. Selepas itu, cuba ingat semula rupa bilik itu dalam ingatan anda, dan ulangi perkara yang anda pelajari dengan cara ini.

7. Kaitkan perkataan baharu dengan perkataan yang telah anda ketahui. Jika belajar bahasa, boleh cuba menghafal sesuatu yang baharu berdasarkan apa yang telah diketahui.

8. Buat cerita. Jika anda perlu menghafal banyak maklumat dalam beberapa susunan tertentu, cuba letakkan kepingan itu ke dalam sebuah cerita. Adalah penting bahawa kepingan itu disambungkan antara satu sama lain dengan beberapa jenis plot.

9. Gunakan perakam. Rakam maklumat yang anda pelajari, kemudian dengar semula rakaman tersebut beberapa kali. Kaedah ini sangat sesuai bagi mereka yang dapat menghafal maklumat audio dengan baik.

10. Visualkan. Gunakan bahasa badan semasa belajar. Ini akan membantu mencetuskan ingatan otot.

11. Pilih hanya bahan terbaik.

Jangan gunakan buku dan kaedah pembelajaran yang ketinggalan zaman. Perkara mungkin telah banyak berubah sejak buku tersebut ditulis. Jangan buang masa pada sesuatu yang mungkin salah.

Semoga perkongsian ini membantu anda memastikan semua bahan pembelajaran dapat diingati dengan sempurna.

S: Brightside

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan