nadezhda-nikolaenko-UONij8U_oVc-unsplash (2) (1)
nadezhda-nikolaenko-UONij8U_oVc-unsplash (2) (1)
A
A
A

Masalah kurang tidur merupakan masalah yang paling biasa dialami oleh ramai orang, kebanyakannya adalah disebabkan oleh stres, amalan hidup yang tidak seimbang dan juga masalah emosi.

Di Malaysia, terdapat kajian menunjukkan 89 peratus rakyatnya mempunyai masalah untuk lelapkan mata. Mungkin ramai sudah mengikuti tip-tip untuk tidur yang biasa seperti memastikan kawasan bilik tidur berada pada suhu yang sesuai, tiada cahaya serta bebas daripada gangguan bunyi, namun semuanya tidak berhasil.

Kami sedar bahawa mempunyai kualiti tidur yang baik amat penting bagi menjalani kehidupan dengan selesa. Untuk itu GPSBestari akan berkongsi ‘trik’ yang digunakan oleh tentera supaya dapat melelapkan mata dalam masa kurang dari 120 saat.

Rahsia untuk tidur cepat sudah lama diterangkan sejak tahun 1981 di dalam buku Relax and Win: Championship Performance, namun hanya kini teori tersebut dibincangkan dan dilaksanakan oleh orang awam.

Teknik ini dikatakan dicipta oleh seorang pegawai tentera yang sangat mengambil berat tentang prestasi pasukannya. Keletihan dan kurang tidur membawa kepada kesilapan yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang askar yang bagus, justeru mereka perlu lebih berwaspada. Kaedah ini terbukti berjaya dalam 96% kes selepas 6 minggu ujian.

Berikut ialah langkah fizikal dan mental yang perlu anda ambil, yang selalunya mengambil kira-kira 1.5 minit untuk melakukannya (tidak termasuk 120 saat yang diperlukan untuk benar-benar tertidur).

Langkah 1

Kendurkan otot muka, termasuk lidah, rahang dan otot di sekeliling mata anda.

Langkah 2

Jatuhkan bahu serendah mungkin. Kemudian berehat lengan atas dan bawah pada satu sisi, dan kemudian yang lain.

Langkah 3

Tarik nafas dan rilekskan dada. Kemudian, berehat kaki anda, naik dari paha dan turun ke bawah kaki.

Langkah 4

Langkah sebelumnya akan kelihatan mudah sekarang kerana kita telah mendekati langkah ini yang terdiri daripada mengosongkan fikiran sepenuhnya.

Selepas 10 saat berehat, sudah tiba masanya untuk melepaskan. Dicadangkan untuk membayangkan 2 gambaran yang boleh membantu mengosongkan fikiran.

Sistem saraf pusat adalah perkara pertama yang menderita dan ketinggalan jika mengalami masalah tidur untuk jangka masa yang lama. Kesan negatif lain termasuk imuniti yang lemah, masalah ingatan, tekanan darah tinggi, penambahan berat badan dan banyak lagi.

Jadi mengapa mengambil risiko semua ini apabila anda boleh mencuba pendekatan yang baru? Tidak ada alasan sebenarnya.

Kami berharap teknik ketenteraan dengan sentuhan kreatif ini akan membantu anda untuk tidur dengan lebih cepat dan lebih lama.

Sumber: Brightside

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan