HomeKomunitiCikgu alami 5 petanda ini kerana tidak bergerak dengan secukupnya? Rupa-rupanya ini...

Cikgu alami 5 petanda ini kerana tidak bergerak dengan secukupnya? Rupa-rupanya ini jalan penyelesaiannya

Dalam menjalani proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR), pastinya antara perkara yang merisaukan para guru adalah mendapati jika diri mereka kurang bergerak.

Memastikan diri bergerak adalah penting agar tahap kesihatan diri sentiasa dalam keadaan yang terbaik.

Oleh itu, hari ini GPSBestari ingin berkongsi beberapa perkara yang akan anda alami jika badan kurang mendapat pergerakan yang diperlukan setiap hari dan jalan penyelesaiannya.

1. Mata menjadi bengkak
Gaya hidup tidak aktif adalah salah satu pencetus utama masalah ini. Mata bengkak akan muncul apabila anda berada dalam satu posisi sama dalam jangka masa yang lama. Anda boleh melakukan senaman yoga untuk menyelesaikan masalah ini. Sebaik sahaja anda mula melakukan yoga atau senaman lain ke dalam rutin harian anda, masalah mata bengkak ini akan hilang.

2. Sembelit.
Senaman penting untuk memastikan pergerakan usus yang kerap. Sekiranya anda menghabiskan sebahagian besar masa dengan duduk, ia memerlukan lebih banyak masa untuk makanan bergerak melalui usus besar anda. Akibatnya, jumlah air yang diserap oleh badan adalah terhad sekali gus menyebabkan sembelit. Bergerak secara berkala meningkatkan kecekapan saluran pencernaan anda. Bahkan regangan lima minit sederhana beberapa kali sehari dapat mengelakkan sembelit.

3. Mudah lupa
Sekiranya anda sering berfikir bahawa ada pekara yang hilang daripada ingatan, mungkin anda perlu mempertimbangkan untuk menambahkan pergerakan dalam kehidupan harian. Satu kajian mendapati bahawa orang yang menjalani gaya hidup tidak aktif menunjukkan perubahan struktur otak di kawasan lobus temporal medial. Lobus ini bertanggungjawab atas kemampuan kita untuk menghafal sesuatu. Senaman fizikal juga telah terbukti dapat meningkatkan daya ingatan.

4. Mudah sakit lutut
Membanyakkan pergerakan merupakan rahsia untuk mengurangkan sendi yang sakit. Bersenam dapat mengurangkan simptom artritis dan osteoartritis, terutamanya senaman aerobik berimpak rendah. Pesakit dengan sakit lutut kronik disarankan menjalani program senaman. Dengan bersenam secara teratur, otot anda menguat dan menjadi lebih lentur.

5. Keinginan gula meningkat
Aktiviti fizikal akan membantu mengurangkan keinginan gula. Perkara ini meningkatkan tenaga anda dan mengeluarkan endorfin yang mendorong kebahagiaan umum. Hormon gembira seterusnya mengurangkan keinginan gula dengan ketara. Pergerakan yang cukup pada siang hari menjauhkan kemurungan. Jadi, tidak ada kemurungan atau mood yang tidak baik, tidak perlu melihat ais krim!

Semoga perkongsian ini dapat membantu para guru meningkatkan tahap kesihatan di musim Covid-19 ini.

Sumber: brightside