Dr Rebecca dinobatkan sebagai 2% Saintis Terkemuka di dunia, buktikan anak Malaysia boleh!
Dr Rebecca dinobatkan sebagai 2% Saintis Terkemuka di dunia, buktikan anak Malaysia boleh!

Dr Rebecca dinobatkan sebagai 2% Saintis Terkemuka di dunia, buktikan anak Malaysia boleh!

webadmin
26 Feb 2021 10:01am
A
A
A

Dr Rebecca dinobatkan sebagai 2% Saintis Terkemuka di dunia, buktikan anak Malaysia boleh!

KOTA DAMANSARA - Profesor Madya Dr Rebecca Wong Shin Yee, Profesor Madya Fisiologi dan Ketua Sains Praklinikal, Fakulti Perubatan SEGi University telah berjaya disenarai pendek sebagai 2% Saintis Terkemuka di Dunia oleh Standford University pada Oktober 2020 lalu.

Senarai ini merupakan 2% saintis yang terkemuka di dunia dari pelbagai bidang.

(Sumber: https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000918 ; https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2)

"SEGi amat berbangga oleh kerana salah seorang ahli akademik terhomat dari institusi ini tersenarai di dalam 2% Saintis Terkemuka di Dunia oleh Stanford University.

“Selain itu, pencapaian Dr Rebecca Wong ini juga sekali gus telah meletakkan standard yang lebih tinggi untuk fakulti perubatan kami. Kami mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Dr Rebecca Wong di atas kejayaan besar yang telah beliau kecapi,” kata Pengarah Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SEG International Berhad, Hew Moi Lan.

Dr Rebecca Wong merupakan pengamal perubatan profesional yang berdaftar dan terlatih.

Penyelidikan leukemia, sel induk dan pendidikan perubatan adalah bidang kesukaannya dan beliau juga telah berjaya menghasilkan lebih daripada 30 penerbitan dalam jurnal penyelidikan antarabangsa berimpak tinggi dan telah menjadi panduan serta rujukan lebih 2,000 kali oleh para penyelidik di seluruh dunia.

Di samping itu, beliau juga telah menerbitkan lima buku akademik dalam bidang fisiologi.

"Dinobatkan sebagai salah seorang 2% Saintis Terkemuka di Dunia oleh Standford University adalah satu penghormatan yang luar biasa bagi saya.

“Saya berpendapat bahawa kejayaan ini berfungsi memotivasikan saya untuk terus memacu dalam menjalankan penyelidikan berkualiti tinggi dan terus memajukan bidang penjagaan kesihatan ke suatu tahap yang lebih baik,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Rebecca Wong sering dijemput untuk menyemak pelbagai jurnal antarabangsa berimpak tinggi seperti PLoS ONE; Biokimia dan Fungsi Sel; Jurnal Nanomedicine Antarabangsa; Jurnal Sains dan Terapi Sel; dan Jurnal Penyelidikan dan Terapi Sel Stem.

Juga Sel Proliferasi; Jurnal Penyelidikan Diabetes; Jurnal Penyelidikan dan Terapi Sel Stem; Penyelidikan Biomedik Antarabangsa, Makanan dan Fungsi; Arkib Penyelidikan Perubatan; Bioperubatan dan Farmakoterapi; Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti dan Jurnal Penyelidikan Perubatan Antarabangsa.

Baru-baru ini, Dr Rebecca Wong turut menerima jemputan dan dilantik untuk mengadili e-Simposium Sains Bioperubatan Malaysia ke-11 dan menjadi pengulas bagi Persidangan Antarabangsa Pembelajaran dan Teknologi Digital 2021.

Beliau juga merupakan penerima beberapa anugerah kebangsaan dan antarabangsa.

Beberapa contoh anugerah termasuk ‘Anugerah Pendidik Muda Paling Berpengaruh’ di Malaysia pada tahun 2019.

Pengiktirafan lain merangkumi Anugerah Sepuluh Pelajar Muda Malaysia Cemerlang pada 2018 oleh Junior Chamber International; Anugerah Saintis Muda / Pelajar Muda 2011 di Kongres Bioteknologi Asia 2011, Shanghai, China.

Beliau juga memperoleh tempat pertama dalam Anugerah Penyelidik Muda di Persidangan Diabetes Asia 2010 oleh Institut Diabetes Nasional Malaysia dan Anugerah Jurnal Terbaik Elsevier (Kemajuan Bioteknologi) pada 2011 - BERNAMA

Artikel menarik

Kreatifnya! Cikgu Norafiza guna pendekatan komik, tarik pelajar minat Sains

Serapkan Semangat T.E.R.A.S dalam jiwa, ini harapan Naib Canselor UKM

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan