708526
708526

Hendak tahu asal usul kenapa jururawat Malaysia dipanggil ‘Misi’?

Mohd Khairi Mohamad Yusri
23 Dec 2021 09:40am
A
A
A

Jika kita mengunjungi hospital, pernah tidak anda mendengar pesakit atau pelawat memanggil jururawat dengan pangilan ‘misi’?

Selalunya, panggilan ini keluar daripada mulut golongan warga emas atau mereka yang tinggal di kawasan pedalaman.

Misi sememangnya panggilan untuk jururawat yang sedang bertugas dan ia sebenarnya telah lama wujud.

Sebenarnya panggilan ini dianggap panggilan mesra buat jururawat di negara ini tetapi daripada manakah dan puncanya panggilan ini?

Di sini kami kongsikan kisah di sebalik asal usul panggilan ‘misi’ yang dikongsi oleh laman Facebook Bahagian Kejururawatan, Kementerian Kesihatan (KKM).

*

Mungkin ramai yang tidak tahu kenapa seorang jururawat secara umumnya dipanggil atau dikenali sebagai ‘misi’ oleh orang ramai. Bukan sahaja di luar bandar malah di bandar sekalipun jururawat tetap dipanggil ‘misi’.

Menurut seorang pesara jururawat, Anne Frances, tiada siapa yang betul-betul tahu daripada mana asal usulnya panggilan ‘misi’ di dalam profesion kejururawatan tempatan atau kenapa jururawat dikenali sebagai ‘misi’.

Di Malaysia, panggilan ‘misi’ mungkin muncul pada zaman penjajahan pihak British.

Dalam bahasa Inggeris, ‘Missy’ merupakan panggilan kepada wanita muda atau anak gadis. Pada zaman kolonial, doktor British akan memanggil jururawat muda sebagai ‘Missy’.

Ia merupakan satu cara yang sopan bagi menyapa seorang jururawat yang anda tidak tahu namanya.

Penduduk tempatan termasuk masyarakat Melayu kemudian menjadi serasi dengan panggilan ini yang kemudian bertukar menjadi ‘misi’ sehinggalah ke hari ini.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan