pexels-photo-8617634
pexels-photo-8617634

Masih tidak lancar membaca, ibu ayah boleh praktik 7 cara ini untuk anak Tahun 1 2022

Roshlawaty Md Raieh
13 Oct 2021 11:40am
A
A
A

Apa nak buat sekiranya anak-anak Tahun Satu pada 2022 masih tidak lancar membaca?

Tentu ibu bapa pening dan bimbang dengan keadaan anak yang tidak dapat membaca dengan baik

Cikgu Ashikin Hashim menerusi telegram Nota Keluarga Ashikin Hashim berkongsi tentang cara yang boleh mak ayah buat untuk latih anak membaca dengan cepat.

Mari ikuti tip penting daripada beliau.

1) Jangan panik. Tarik nafas. Set dalam minda anak kita pasti boleh baca jika anak normal dan tiada masalah pembelajaran. Jika ada Masalah Pembelajaran, mohon rujuk pakar seperti Occupational Therapist atau Speech Therapist untuk masalah berkaitan.

Sekarang, saya fokuskan kepada anak yang tiada Masalah Pembelajaran. Jika anak memahami apa yang kita terangkan, faham arahan dan fokus maksudnya potensi untuk dia pandai baca itu ada.

Gambar hiasan daripada Pexels.

2) Rangsangan apa yang anak dah terima selama 6 tahun? Jika anak dari bayi memang kita dah bacakan buku, bercakap dengan dia, banyak aktiviti, alhamdulillah anda di laluan yang betul. Tapi jika pada usia 6 tahun kita baru sedar yang selama ini di rumah kita tak berikan rangsangan, maka kita kena buat dari sekarang. Hadkan gajet dan mula buat jadual.

Baca juga 5 cara boleh buat ibu bapa tidak stres, anak pun seronok belajar 

Baca juga 7 Universiti Terbaik Dunia Dalam Bidang Kejuruteraan

3) Metod apa yang anak guna untuk belajar baca? Yang ini mungkin ada ibu bapa yang masih tak tahu anak guna metod apa di sekolah. Ada yang guna suku kata, fonik atau mengeja. Tanya guru tadika mereka dan ibu bapa pun kena belajar guna metod tersebut supaya mudah nak ajar anak.

Gambar hiasan daripada Pexels.

4) Mula dari sekarang. Apa pun kita kena bersedia. Kita bekerja atau ‘work from home’, sesuaikan dengan keadaan. Mak ayah kena bersedia fizikal dan mental sebab anak-anak lama tak sekolah. Bayangkan mereka masuk sekolah dalam keadaan tak bersedia, maka bermulalah episod menangis dekat sekolah.

5) Jangan guna buku sahaja. Nak ajar anak baca, jangan guna buku sahaja. Suruh anak duduk, lepas tu mengadap buku tanpa aktiviti. Ini yang buat anak tak nak belajar dan cepat bosan. Gunakan kreativiti kita untuk ajar anak baca.

Saya selalu ingatkan ada tiga cara belajar yang berkesan:

- belajar secara visual

- belajar secara auditori

- belajar secara kinestetik (bergerak)

Gambar hiasan daripada Pexels.

Belajar berkesan perlu gabung ketiga-tiga cara ini.

Jika guna buku sahaja maka kita mungkin guna dua cara iaitu visual dan auditori tapi tak ada kinestetik, iaitu anak tak bergerak.

Anak fitrahnya bermain. Jadi masukkan elemen bermain dalam pembelajaran anak.

Contohnya letakkan kad imbas di serata rumah dan minta anak cari suku kata yang kita sebut. Mesti anak suka.

6) Bersabar. Proses membaca ini adalah satu proses yang panjang dan kompleks. Anak yang baru nak belajar baca bukan terus pandai. Ia mengambil kira pelbagai faktor untuk dia pandai baca. Kalaulah umur 6 tahun baru nak mula belajar, maka jangan harap anak terus pandai. Maka bersabarlah dengan proses ini.

Gambar hiasan daripada Pexels.

7) Saya bekerja, macam mana nak ajar? Anak tak sekolah pula tu. Baiklah ada beberapa pilihan yang saya boleh cadangkan.

Cari home tutor (Ini hanya saranan. Sekarang mungkin tidak sesuai kerana pandemik).

Cuma saya agak risau bab ini jika anak kita terlalu dipaksa untuk belajar baca. Ibu bapa kena berbincang dengan tutor. Dan ambillah tutor yang memang faham tentang pendidikan awal kanak-kanak.

Baca juga Penting untuk golongan pelajar ketahui sejarah Malaysia 

Baca juga Profesion perguruan jadi pilihan ramai, tapi anda kena tahu 5 perkara ini sebelum memohon

Pilihan lain, nak tak nak kita terpaksa ajar sendiri. Jika bekerja maka peruntukan waktu khas 30 minit pun dah cukup untuk belajar membaca.

Gambar hiasan daripada Pexels.

Masa saya bekerja makan gaji dulu, apa yang saya buat ialah saya manfaatkan waktu sebelum tidur dan hujung minggu untuk ajar anak membaca.

Sebenarnya masa berkualiti itu lebih berkesan. Walaupun sikit tapi kita ajar dengan berkesan adalah lebih baik daripada kita paksa anak belajar baca berjam-jam tapi anak memberontak kerana disuruh membaca.

 

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan