nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash (2) (1)
nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash (2) (1)

Mohd Khairi Mohamad Yusri
30 Nov 2021 03:57pm
A
A
A

Di sekolah perlu melayan kerenah pelajar, di rumah pula berdepan dengan perangai anak-anak, memang boleh mengundang stres!

Semuanya memenatkan kepala dan menambahkan tekanan, justeru pernahkah anda tertanya-tanya kondisi kesihatan mental diri, adakah berada dalam keadaan baik ataupun semakin menurun?

Kesihatan mental, sama seperti kesihatan fizikal, memberi kesan kepada semua orang, tidak kiralah anda menghidap penyakit mental atau tidak.

Kesihatan mental dan emosi boleh berubah-ubah dari semasa ke semasa bergantung pada tekanan yang berlaku dalam hidup. Oleh itu, adalah sangat bagus untuk sentiasa mengukur tahap kesihatan mental diri sendiri.

Di bawah, kami berikan lapan tanda yang boleh digunakan untuk mengukur tahap kesihatan mental anda.

1. Hilang minat terhadap perkara-perkara kecil

Adakah aktiviti kegemaran tiba-tiba terasa seperti hilang keseronokannya. Jika ya, maka ini adalah petanda kesihatan mental anda mungkin tidak berada pada tahap terbaik.

Perkara ini mungkin kerana tekanan berlebihan dalam hidup, yang juga boleh disebabkan oleh rasa tertekan dengan semua tanggungjawab dan senarai tugasan anda.

Apabila sudah kehilangan minat dan tidak menikmati hobi serta aktiviti yang pernah dilakukan, ini juga boleh menjadi tanda amaran kemurungan.

Berbincang dengan rakan yang dipercayai atau ahli keluarga, atau profesional kesihatan mental untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan dalam mengemudi masa yang menyusahkan ini.

2. Cepat rasa penat

Adakah anda merasakan diri menjadi terlalu cepat penat daripada kebiasaan?

Menurut Ahli Psikoterapi, Sheri Jacobson, perasaan tertekan secara mental boleh menjadi reaksi dalaman terhadap tekanan luar yang berlebihan. Untuk membantu mengatasi perasaan yang menggembirakan ini, anda boleh membuat jurnal, bermeditasi, atau mengamalkan kesedaran.

3. Tiada rasa ingin bersosial

Adakah ia berasa lebih meletihkan untuk berinteraksi dengan orang pada masa kini?

Tidak kira sama ada anda seorang introvert, ekstrovert atau di antaranya, kita semua mempunyai tahap keselesaan standard apabila ia melibatkan interaksi sosial.

Jika anda merasakan diri tergelincir di bawah tahap keselesaan, beri perhatian kepada perkara ini. Ingat bahawa walaupun ia tidak berasa seperti itu pada masa ini, berinteraksi dengan orang lain boleh membantu meningkatkan mood anda!

4. Jadual tidur yang konsisten

Adakah anda telah membangunkan jadual tidur yang tidak menentu? Walaupun ingin bangun pada waktu tertentu pada waktu pagi, tetapi rasa berat mahu bangun dari katil? Apabila anda mempunyai jadual tidur yang tidak teratur, ini boleh menandakan peningkatan tekanan dalam hidup dan juga penurunan terhadap kesihatan mental.

Jika anda bergelut untuk mengawal selia tidur, boleh cuba sediakan rutin untuk bangun dan tidur pada masa yang sama setiap hari. Ini akan mengembalikan badan ke dalam irama biasa kitaran tidur dan bangun, oleh itu tidak lagi menyebabkan gangguan tidur.

5. Anda sentiasa berasa letih

Walaupun mendapat tidur yang cukup dan makan dengan baik, adakah anda sentiasa berasa letih atau lesu?

Menurut Healthline, keletihan mental boleh berlaku apabila berada di bawah tekanan jangka panjang dan keletihan jenis ini boleh membuatkan diri berasa seperti cuba mendaki gunung.

Apabila diri keletihan dan sentiasa letih, anda mungkin sukar untuk menyelesaikan apa-apa. Kami mencadangkan anda supaya mengamalkan aktiviti santai, bersantai, serta bercakap dengan pakar bantuan perubatan, jika perlu.

Pelan rawatan akan kelihatan berbeza untuk semua orang, tetapi pastinya ada cara yang paling sesuai untuk anda membantu menarik diri daripada keadaan keletihan ini.

6. Mudah rasa bimbang

Adakah anda bangun pada waktu pagi dengan rasa cemas yang menyelubungi diri sepanjang hari? Adakah kebimbangan ini menyelubungi aktiviti harian anda? Kebimbangan yang semakin teruk selalunya bertepatan dengan kesihatan mental yang semakin teruk.

Kebimbangan memberi kesan kepada kita semua, sama ada anda mengalami sebarang gangguan kecemasan atau tidak. Adalah penting untuk memantau tahap kebimbangan diri kerana perubahan yang ketara boleh memberitahu banyak tentang kesihatan mental anda.

Kebimbangan adalah tindak balas kepada tekanan dan ia boleh menyebabkan pelbagai gejala psikologi dan fizikal.

Apabila berasa terlalu cemas, anda mungkin menyedari bahawa degupan jantung menjadi semakin laju dan kadar pernafasan meningkat.

7. Sukar memberi perhatian

Ambil contoh apabila sedang membaca, adakah ia sukar untuk difahami?

Adakah anda perlu membaca semula petikan yang sama berulang kali? Walaupun ia boleh dikaitkan dengan potensi gangguan psikologi seperti ADHD, kemurungan atau kebimbangan, kekurangan tumpuan juga mungkin disebabkan oleh tekanan atau penjagaan diri yang lemah.

Perkara ini memang boleh menghampakan kerana kerap hilang tumpuan tetapi jangan risau, perkara itu normal. Ingatlah untuk menjaga diri.

8. Sukar mengawal impuls

Ketika menonton rancangan kegemaran anda selama satu atau dua musim sekali gus, atau bermain permainan video selama berjam-jam, apabila diri tidak boleh mengawal keinginan, ia mungkin menandakan kesihatan mental yang semakin teruk.

Anda mungkin mengambil beberapa tabiat yang tidak sihat sebagai cara untuk mengatasi tekanan hidup, atau mengalihkan perhatian daripada isu besar yang berlaku dalam hidup.

Menulis jurnal, berfikir dan mengikuti terapi ialah cara terbaik untuk mula mendedahkan beberapa isu ini!

Pernahkah cikgu-cikgu menghadapi simptom seperti di atas? Jika ya, ketahui bahawa terdapat banyak bantuan yang boleh dihubungi. Kalian juga boleh bercakap dengan rakan yang dipercayai, ahli keluarga atau ahli terapi kesihatan mental untuk mendapatkan sokongan.

Sumber:

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan