Senarai lengkap tajuk subjek Sains Tingkatan 5 2021 KSSM yang baharu, calon SPM boleh mula belajar
Berikut adalah tajuk-tajuk bagi mata pelajaran Sains Tingkatan 5 mengikut sukatan baharu KSSM.Sukatan terdiri daripada empat tema, dengan sembilan bab yang perlu dikuasai oleh pelajar.Selain itu, ada tujuh eksperimen wajib yang perlu pelajar Tingkatan 5 Sains KSSM laksanakan dalam tempoh pembelajaran.Selamat maju jaya
TEMA 1: PENYENGGARAAN DAN KESINAMBUNGAN HIDUP
BAB 1: MIKROORGANISMA1.1 Dunia mikroorganisma1.1.1 Berkomunikasi mengenai mikroorganisma1.1.2 Menjalankan eksperimen bagi menunjukkan kewujudan mikroorganisma1.1.3 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor yang mempenagruhi pertumbuhan mikroorganisma1.2 Mikroorganisma berfaedah1.2.1 Mewajarkan aplikasi mikroorganisma berfaedah dalam kehidupan1.2.2 Menjana idea potensi kegunaan mikroorganisma dalam bioteknologi dan kelestarian alam sekitar1.3 Pencegahan dan rawatan penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma1.3.1 Menjelaskan konsep mencegah lebih baik daripada merawat penyakit yang dibawa oleh mikroorganisma1.3.2 Menerangkan teknik aseptik dalam pengawalan penyebaran mikroorganisma1.3.3 Menjalankan eksperimen mengkaji kesan antibiotik terhadap pertumbuhan bakteria1.3.4 Berkomunikasi tentang kaedah rawatan penyakit berjangkit
BAB 2: NUTRISI DAN TEKNOLOGI MAKANAN2.1 Gizi seimbang dan nilai kalori2.1.1 Memerihalkan gizi seimbang2.1.2 Menjalankan eksperimen untuk menganggarkan nilai kalori dalam sampel makanan2.1.3 Mewajarkan kesan pengambilan jumlah kalori yang tidak menepati keperluan individu2.2 Keperluan nutrien oleh tumbuhan2.2.1 Menjelaskan dengan contoh fungsi makronutrien dan mikronutrien kepada tumbuhan2.2.2 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji kesan kekurangan makronutrien kepada tumbuhan2.3 Kitar Nitrogen2.3.1 Berkomunikasi mengenai Kitar Nitrogen dan kepentingannya2.4 Teknologi pengeluaran makanan2.4.1 Berkomunikasi mengenai cara meningkatkan sumber, kualiti makanan dan kuantiti pengeluaran makanan2.4.2 Menilai penggunaan racun serangga dan kawalan biologi dalam meningkatkan kualiti dan kuantiti pengeluaran makanan2.5 Teknologi pemprosesan makanan2.5.1 Berkomunikasi mengenai teknologi pemprosesan makanan2.6 Makanan kesihatan dan suplemen kesihatan2.6.1 Berkomunikasi mengenai isu berkaitan makanan kesihatan dan suplemen kesihatan2.6.2 Berkomunikasi mengenai isu berkaitan Status Halal makanan
BAB 3: KELESTARIAN ALAM SEKITAR3.1 Kitaran hayat produk3.1.1 Menjelaskan maksud jejak karbon3.1.2 Mencerakinkan produk yang digunakan dalam satu hari kehidupan seorang individu3.1.3 Mewajarkan tindakan yang perlu diambil iaitu langkah tapak tangan karbon (carbon handprint) bagi mengurangkan pembebasan gas rumah hijau dalam satu hari kehidupan individu3.1.4 Berkomunikasi mengenai kitar hayat satu produk3.1.5 Menjana idea pengurusan yang cekap bagi sisa plastik ke arah kelestarian alam sekitar3.2 Pencemaran alam sekitar3.2.1 Menerangkan jenis dan punca pencemaran alam sekitar3.2.2 Mengkaji tahap pencemaran air daripada sisa domestik3.2.3 Mereka cipta kaedah pembersiahan air yang tercemar menggunakan teknologi hijau3.3 Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar3.3.1 Menjustifikasi peranan setiap individu dalam mengurus sumber semula jadi untuk mengekalkan keseimbangan alam sekitar3.3.2 Membahaskan peranan Pertubuhan Bangsa=Bangsa Bersatu (PBB) dalam menangani isu alam sekitar pada peringkat global
TEMA 2: PENEROKAAN UNSUR DALAM ALAM
BAB 4: KADAR TINDAK BALAS4.1 Pengenalan kadar tindak balas4.1.1 Menjelaskan melalui contoh tindak balas cepat dan tindak balas perlahan dalam kehidupan harian4.1.2 Mentakrif kadar tindak balas4.1.3 Menentukan kadar tindak balas4.2 Faktor yang mempengaruhi kadar tindak balas4.2.1 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor yang mempengaruhi kadar tindak balas4.3 Aplikasi konsep kadar tindak balas4.3.1 Berkomunikasi mengenai aplikasi kadar tindak balas dalam kehidupan harian dan industri
BAB 5: SEBATIAN KARBON5.1 Pengenalan sebatian karbon5.1.1 Mengenal pasti sebatian karbon dalam alam5.1.2 Menjelaskan kepentingan Kitar Karbon5.2 Hidrokarbon5.2.1 Memerihalkan sebatian hidrokarbon dan menerangkan bagaimana sebatian hidrokarbon diperoleh daripada sumber semula jadi5.2.2 Menamakan kumpulan homolog alkana dan alkena dari karbon 1 hingga karbon 65.2.3 Berkomunikasi tentang sumber tenaga alternatif dan tenaga boleh baharu dalam kehidupan harian5.3 Alkohol5.3.1 Memerihal proses penyediaan alkohol5.3.2 Mengenal pasti sifat ifizk dan sifat kimia alkohol5.3.3 Berkomunikasi tentang kegunaan alkohol dalam kehidupan harian5.3.4 Berkomunikasi tentang kesan pengambilan alkohol secara berlebihan5.4 Lemak5.4.1 Menyatakan kandungan lemak serta sumbernya5.4.2 Membanding beza antara lemak tepu dan lemak tak tepu5.4.3 Menjelaskan dengan contoh kesan pengambilan makanan yang mengandungi lemak berlebihan terhadap kesihatan5.5 Minyak sawit5.5.1 Memerihalkan struktur buah kelapa sawit5.5.2 Mengenal pasti aspek kuantiti minyak daripada sabut dan isirung5.5.3 Menerangkan urutan proses pengekstrakan minyak sawit secara industriEksperimen ekstrak minyak kelapa sawit dalam makmal5.5.4 Memerihalkan komponen dalam minyak sawit5.5.5 Membanding dan membezakan komposisi minyak sawit dengan minyak sayuran lain5.5.6 Menyatakan sifat kimia bagi minyak sawit5.5.7 Menerangkan proses pengemulsian bagi minyak sawit5.5.8 Menyenaraikan kandungan nutrisi dalam minyak sawir5.5.9 Mewajarkan penggunaan minyak sawit dalam bidang penjagaan kesihatan dan makanan5.5.10 Menjalankan eksperimen menghasilkan sabun melalui proses saponifikasi5.5.11 Berkomunikasi mengenai tindakan pencucian sabun5.5.12 Menjana idea pengurusan yang lestari dan kepentingannya dalam industri kelapa sawit
BAB 6: ELEKTROKIMIA6.1 Sel elektrokimia6.1.1 Memahami elektrolisis6.1.2 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji proses elektrolisis bagi sebatian ion dalam pelbagai keadaan6.1.3 Menjalankan eksperimen bagi mengkaji faktor yang mempengaruhi hasil elektrolisis6.1.4 Berkomunikasi mengenai aplikasi elektrolisis dalam industri6.2 Sel kimia6.2.1 Menerangkan perubahan tenaga dalam sel kimia ringkas6.2.2 Menjana idea tentang aplikasi konsep sel kimia dalam menghasilkan tenaga elektrik daripada pelbagai sumber
TEMA 3: TENAGA DAN KELESTARIAN HIDUP
BAB 7: CAHAYA DAN OPTIK7.1 Pembentukan imej oleh kanta7.1.1 Memerihalkan kanta cembung sebagai kanta penumpu dan kanta cekung sebagai kanta pencapah7.1.2 Menentukan panjang fokus bagi suatu kanta cembung menggunakan objek jauh7.1.3 Menentukan ciri imej melalui gambarajah sinar untuk imej yang dibentuk oleh kanta cembung dan kanta cekung7.2 Peralatan optik7.2.1 Memerihalkan pembentukan imej akhir oleh teleskop dan mikroskop7.2.2 Mereka bentuk dan membina teleskop ringkas7.2.3 Berkomunikasi tentang aplikasi kanta dalam peralatan optik
BAB 8: DAYA DAN TEKANAN8.1 Tekanan dalam bendalir8.1.1 Menjelaskan konsep tekanan dalam bendalir dalam suatu sistem yang tertutup8.1.2 Berkomunikasi mengenai aplikasi prinisp Pascal dalam kehidupan harian8.1.3 Menjelaskan perkaitan halaju bendalir dengan tekanan8.1.4 Berkomunikasi mengenai aplikasi Prinsip Bernoulli dalam kehidupan harian8.1.5 Mereka bentuk alat menggunakan prinsip tekanan dalam bendalir
TEMA 4: PENEROKAAN BUMI DAN ANGKASA LEPAS
BAB 9: TEKNOLOGI ANGKASA LEPAS9.1 Satelit9.1.1 Menerangkan jenis-jenis orbit satelit9.1.2 Menjelaskan dengan menggunakan gambar rajah kedudukan apogi (apogee) dan perigi (perigee) satu satelit dalam orbit elips9.1.3 Membuat perkaitan hubungan antara ketinggian orbit dengan halaju satelit9.1.4 Menerangkan bagaimana satelit dilancarkan dan ditempatkan dalam orbit9.1.5 Menerangkan fungsi stesen angkasa9.1.6 Berkomunikasi mengenai kaedah menjejaki stesen angkasa9.1.7 Menghuraikan kesan perkembangan pesat dalam teknologi angkasa lepas9.2 Sistem penentu sejagat (GPS)9.2.1 Menjelaskan tentang Sistem Penentu Sejagat (Global Positioning System, GPS)9.2.2 Mengaplikasikan sistem koordinat GPS untuk tujuan navigasiSumber: Blog
Cikgu Hailmi