Wan Mohd Mohyeddin (kiri) bersama ketuanya, Roslina Ibrahim menunjukkan platform DELIMa di reruai KPM sempena Karnival Pendidikan Sinar Bestari.
Wan Mohd Mohyeddin (kiri) bersama ketuanya, Roslina Ibrahim menunjukkan platform DELIMa di reruai KPM sempena Karnival Pendidikan Sinar Bestari.

Adu buli di reruai KPM

TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN
08 Sep 2023 06:19pm
A
A
A

Ibu bapa, penjaga dan pelajar boleh membuat aduan buli secara terus menerusi Portal Aduan Buli di reruai Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Pegawai Unit Komunikasi korporat KPM, Azlina Abdu Rahman berkata, petugas di reruai akan menunjukkan cara untuk membuat aduan terhadap pengadu.

"Di sini orang ramai dan pelajar boleh memasukkan terus aduan buli menerusi sistem Portal Aduan Buli," katanya ketika ditemui Sinar Harian di Karnival Pendidikan Sinar Bestari di sini pada Jumaat.

Menurutnya, setiap aduan akan disaring dalam tempoh 24 jam sebelum pengadu menerima maklum balas pada hari ke tiga.

"Kementerian akan memanggil majlis permuafakatan sekolah beserta ibu bapa dan murid tersebut untuk menyelesaikan aduan buli itu secara dalaman," jelas beliau.

Azlina
Azlina

Ujar Azlina, sekiranya aduan melibatkan kes buli yang serius ia akan diserahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan.

Dalam pada itu, Penolong Pengarah Sektor Sektor Pelantar Pembelajaran Bahagian sumber dan Teknologi Pendidikan KPM, Wan Mohd Mohyeddin Wan Yacob berkata, pihaknya turut memberi pendedahan mengenai platform Inisiatif Pembelajaran Pendidikan Digital Malaysia (DELIMa).

Menurutnya, DELIMa boleh diakses setiap murid sehingga pelajar matrikulasi dengan menggunakan id yang dibekalkan oleh KPM.

DELIMa merangkumi tiga aspek utama iaitu pembelajaran yang diperibadikan, pengalaman pengguna dan analisis data.

Pelbagai aplikasi yang disediakan antaranya teknologi kecerdasan buatan (AI), Eduweb TV, permainan dalam talian secara percuma yang turut menyumbang markah kepada Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

"Ramai yang tidak tahu mengenai tawaran menarik di dalam DELIMa ini dan di reruai ini kami akan mendedahkan kepada murid serta guru mengenainya," katanya.

DELIMa merupakan pelantar pembelajaran digital KPM yang dibangunkan untuk mengupayakan sesi PdP dalam talian.

Diperkenalkan pada 1 Julai 2019 menerusi Bilik Darjah Google, kini diterima baik murid serta guru.

Sementara itu, reruai KPM akan membawakan info dan aktiviti berkaitan modul penghayatan Hadia 40 Imam Nawawi pada Sabtu.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok