Nurelfira Umaira (kiri) yang memenangi dua pingat pada Kejohanan Trek dan Padang WA State 2024 tiba di Lapangan Terbang Tawau, semalam bersama jurulatihnya, Karim Batjo (kanan).
Nurelfira Umaira (kiri) yang memenangi dua pingat pada Kejohanan Trek dan Padang WA State 2024 tiba di Lapangan Terbang Tawau, semalam bersama jurulatihnya, Karim Batjo (kanan).

Nurelfira Umaira kongsi rahsia kejayaan raih pingat emas

28 Feb 2024 05:46pm
A
A
A

Berpegang kepada prinsip tidak menyerah kalah sebelum berjuang menjadi kunci kejayaan kepada Nurelfira Umaira Mohd Yusof atau Fira, yang mencipta sensasi memenangi pingat emas acara 80 meter lari berpagar perempuan bawah 14 tahun pada Kejohanan Trek dan Padang WA State 2024 di Perth, Australia, baru-baru ini.

Nurelfira Umaira, 13, yang bertubuh kecil dan berketinggian 151 sentimeter berkata, meskipun melihat saiz fizikal lawan lebih tinggi dan besar dalam saingan itu dengan pelari tertinggi lebih 180 sentimeter, itu bukan penyebab untuk dia gentar malah lebih bersemangat dan yakin membawa pulang pingat.

"Saya sasar emas, saya berlatih bersungguh-sungguh untuk dapatkan emas.

“Semasa melihat lawan saya tetap yakin menang kerana telah berlatih lama sejak Darjah Empat (10 tahun). Saya yakin menang walaupun saya paling pendek dan kecil," katanya ketika ditemui pemberita sejurus tiba di Lapangan Terbang Tawau, Selasa.

Murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Putih, Tawau, Sabah itu berkata, cabaran lain yang dihadapi ialah menyesuaikan cara larian dalam tempoh singkat sebaik mengetahui terdapat perbezaan jumlah pagar digunakan pada acara 80 meter lari berpagar.

Ini kerana katanya, kebiasaan di Malaysia acara itu menggunakan halangan lapan pagar, bagaimanapun di Australia sembilan pagar digunakan menjadikan jarak setiap pagar berkenaan lebih dekat.

"Susah sikit lapan pagar ke sembilan pagar, jadi sebelum acara akhir dimulakan saya panaskan badan lagi dan cuba pagar, syukur berjaya dengan masa 13.10 saat untuk emas," katanya menambah 80 meter lari berpagar merupakan acara kegemarannya dan catatan masa peribadi terbaiknya ialah 11.98 saat.

Dia yang turut meraih pingat perak 200 meter lari berpagar perempuan bawah 14 tahun dalam kejohanan sama akan kembali menjalani latihan sebagai persiapan menyertai Little Athletics Championships yang dijadual berlangsung di Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Julai ini.

Artikel Berkaitan:

Menurut Nurelfira Umaira, gurunya, Karim Batjo merupakan pencetus kepada minatnya menyertai acara sukan lari berpagar ketika di Tahun Empat.

"Sasaran saya untuk mewakili Malaysia pada kejohanan lebih besar seperti Sukan SEA," katanya yang turut menjadikan pelari Malaysia di Sukan SEA lepas, Farah Syakira Azifsafarin, 15, sebagai sumber inspirasi.

Sementara itu, Karim berkata, meskipun fizikal Nurelfira Umaira kecil, namun dia seorang yang berani dan tenang selain mudah menyesuaikan diri dengan perubahan.

Buktinya ketika mengetahui jumlah halangan pagar bagi acara lari berpagar 80 meter di Australia berbeza dengan Malaysia.

"Setengah jam sebelum acara saringan bermula kami terpaksa ubah strategi untuk dia berlari.

“Alhamdulillah dia jenis yang tenang, dapat ikut rentak macam mana untuk lari laju dengan sembilan pagar, saya juga cakap dengan dia kita sudah sampai sini (Australia) mesti bawa balik pingat," katanya.

Beliau berkata, Nurelfira Umaira akan meneruskan latihan di bawah kendaliannya bersama Ketua Jurulatih, Dzulfikar Awang Anak dan menyasarkan atlet itu menyertai Sukan Malaysia dalam tempoh tiga atau empat tahun lagi seterusnya ke peringkat kejohanan lebih tinggi.

"Sebelum ini dia memecahkan rekod larian 80 meter lari berpagar Majlis Sukan Sekolah (MSS) Sabah di Keningau dengan catatan 12.41 saat.

“Begitu juga mendapat rekod terbaik pada Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) bagi acara sama," ujarnya yang berharap atlet cilik itu sentiasa fokus dan berkorban untuk kejayaan lebih besar.

Dalam pada itu, Karim berkata, terdapat ramai pelapis sukan olahraga yang dikenal pasti di SK Pasir Putih, namun kekangan peralatan sukan menyukarkan sesi latihan yang lebih berkesan.

"Kami kekurangan peralatan kerana anak-anak kami yang berlatih setiap hari terlalu ramai hingga 60 orang, alat yang kami guna hanya satu jadi penggiliran penggunaan barang itu sangat terhad," jelasnya lagi.

Sambung Karim, beliau akan menyerahkan senarai 22 peralatan sukan yang amat diperlukan kepada pihak sekolah dan berharap ada pihak sudi tampil menderma alat berkenaan untuk membentuk atlet muda berpotensi di Tawau. – Bernama

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok