Sara (dua kiri) ketika menghadiri majlis konvokesyen anak bongsunya di Kolej Komuniti.
Sara (dua kiri) ketika menghadiri majlis konvokesyen anak bongsunya di Kolej Komuniti.

Pasangan buta berjaya didik lapan anak

ASWANY OMAR
27 Feb 2024 04:43pm
A
A
A

Ketabahan pasangan warga emas Orang Kurang Upaya (OKU) mendidik lapan anak mereka berbalas selepas kesemuanya berjaya menjalani kehidupan mereka.

Sara Abu Kassim, 64, bersyukur kerana empat daripada lapan anaknya mendapat pendidikan sehingga ke peringkat universiti dan mempunyai pekerjaan yang baik.

Mengakui sukar menjaga anak yang ramai ketika mereka masih kecil namun tanggungjawab yang dipikul berbaloi apabila anak-anaknya kini mampu membalas jasanya.

"Kehidupan yang miskin bukan alasan untuk saya mengabaikan persekolahan anak-anak kerana itu sahaja yang mampu diberikan untuk mengubah kehidupan," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Bukit Abal, Pasir Puteh, Kelantan, pada Jumaat.

Sara bersyukur kerana anak-anak berjaya dalam hidup dan mampu berdikari
Sara bersyukur kerana anak-anak berjaya dalam hidup dan mampu berdikari

Menurut Sara, anak sulungnya merupakan lepasan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Jalan Semarak, Kuala Lumpur manakala anak kedua dan ketiga pula berjaya menamatkan pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM), masing-masing di Perlis dan Kelantan.

"Seorang lagi anak saya berjaya menamatkan pengajian di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)," katanya.

Jelas Sara lagi, kesemua anaknya sudah dididik sejak kecil bahawa ilmu sangat penting untuk jaminan masa depan yang lebih baik.

Artikel Berkaitan:

"Saya dan arwah suami buta huruf dan tidak mempunyai harta. Jadi kami berusaha membesarkan anak-anak untuk mengubah kehidupan serta berjaya ke universiti.

"Saya juga selalu berpesan kepada anak-anak supaya belajar bersungguh-sungguh kerana melalui ilmu akan dipandang tinggi," katanya.

Jelas Sara ketika anak-anak masih kecil, arwah suaminya Mat Yunus Hamzah, bekerja sebagai pemuzik yang menjual tisu, sikat dan minyak urut tradisional di Kuantan, Pahang dan pulang ke kampung kira-kira dua minggu sekali.

Dalam tempoh itu juga kata Sara, dia turut menjual minyak urut tradisional dari rumah ke rumah setiap Jumaat dan Sabtu bagi menambah pendapatan suami.

Sara (duduk, belakang tengah) ketika majlis perkahwinan anak keempatnya.
Sara (duduk, belakang tengah) ketika majlis perkahwinan anak keempatnya.

Kongsi Sara lagi, rutin hariannya bermula jam 5 pagi dengan memasak sarapan untuk anak-anak ke sekolah dan ada yang mahu membawa bekal.

Selepas suaminya meninggal dunia kira-kira 10 tahun lalu, Sara berdikari dan menjual barangan itu di rumah bagi menghilangkan rasa bosan kerana anak-anak keluar bekerja.

"Ketika itu kehidupan kami tidak lagi sukar kerana tiga anak sudah mendapat pekerjaan yang baik tetapi saya tetap mahu berniaga secara kecil-kecilan bagi menghilangkan bosan berada di rumah," katanya.

Sara yang buta sejak berusia empat tahun akibat penyakit kayap juga lebih selesa tinggal di rumah peninggalan suaminya walaupun anak-anak memujuk untuk tinggal bersama.

"Alhamdulillah saya selesa tinggal di rumah sendiri dan anak-anak selalu menjenguk dan membawa makanan dan keperluan diri," katanya.

Anak-anak Sara menyambut hari lahirnya yang ke-62.
Anak-anak Sara menyambut hari lahirnya yang ke-62.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok