Program TVET Junior akan diperkenalkan, tarik pelajar minat bidang kemahiran
Program TVET Junior akan diperkenalkan, tarik pelajar minat bidang kemahiran

webadmin
22 Mar 2022 09:56am
A
A
A

Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menerusi GiatMARA memperkenalkan program Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) Junior, secara berperingkat mulai tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, 5,000 pelajar berusia 12 hingga 16 tahun disasar mengikuti kursus asas jangka pendek yang ditawarkan di 231 GiatMARA seluruh negara.

“Menerusi program TVET Junior, pelajar menjalani latihan atau kursus asas jangka pendek selama dua atau tiga hari pada hujung minggu atau cuti sekolah.

“Antara kursus yang ditawarkan adalah asas kemahiran seperti pendawaian elektrik, membaiki basikal, latihan masakan seperti membuat kek dan jahitan,” katanya selepas Program Tinjauan Mesra dan Penyampaian Sijil TVET Junior@Padang Terap di GiatMARA Padang Terap, Kuala Nerang, Kedah, pada Isnin.

Setakat ini jelas Mahdzir, seramai 55 pelajar sudah menerima kursus latihan asas TVET di GiatMARA Padang Terap selama lima hari selepas ia dilancarkan pada 13 Mac lalu.

“Tujuannya adalah untuk beri pendedahan awal kepada mereka mengenai TVET, selain mereka boleh buat sendiri di rumah jika berlaku kerosakan mudah.

“Kita juga sediakan makan, minum serta sijil dan selepas tamat kursus, pelajar boleh pilih sama ada mahu teruskan belajar kemahiran ke peringkat tertinggi atau belajar dalam akademik,” katanya.

Baca juga 

Memilih makanan sihat untuk murid sekolah. Ini panduannya!

Hargai seni tenunan, ini pesanan Cikgu Amin untuk semua murid

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata, pihaknya berharap program itu dapat menarik minat lebih ramai pelajar untuk mengikuti program TVET sehingga peringkat tertinggi bagi memenuhi permintaan industri.

GiatMARA juga jelasnya, turut bekerjasama dengan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Ketua Kampung bagi memudahkan pelajar yang berminat menyertai program berkenaan.

Program itu dilaksanakan secara berperingkat, mengikut kemampuan kerana ia membabitkan modal untuk membeli bahan latihan kepada pelajar terbabit.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Sementara itu, Mahdzir berkata, KPLB sedia memainkan peranan dalam memacu kolaboratif antara institusi TVET, kerajaan dan industri.

“Kita faham kehendak Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ketika melancarkan Badan Koordinasi TVET-Kerajaan-Industri (GITC), baru-baru ini.

“Jadi, kita akan pastikan pelajar mampu penuhi kehendak industri seperti dalam bidang minyak dan gas, automotif dan perkapalan,” katanya.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan