Nur Dalilah bersama slip keputusan SPM 2023.
Nur Dalilah bersama slip keputusan SPM 2023.

SPM 2023: 'Dulu Matematik dapat C, tak sangka dapat A'

ROSILAWATI ROSEDIROSILAWATI ROSEDI
30 May 2024 09:12am
A
A
A

Seorang pelajar Orang Asli tidak menyangka akan mendapat keputusan A bagi subjek Matematik dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 yang diumumkan Isnin lalu.

Nur Dalilah Abdul Malik yang meraih keputusan 9A berkata, sebelum ini dia hanya mampu mendapat 40 markah sahaja untuk subjek Matematik.

"Saya akui agak lemah Matematik, masa percubaan dapat C tapi kerja keras dan usaha guru yang memberikan latihan sebelum peperiksaan banyak membantu.

"Syukur Alhamdulillah, keputusan ini juga berkat doa dan sokongan ibu bapa, guru, rakan-rakan serta pihak sekolah," kata remaja itu dari Kampung Panchor, Raub, Pahang.

Tambah Nur Dalilah, bapanya, Abdul Malik Hasan, 55, yang bekerja kampung dan ibunya, Ani Mohamed Nor, 45, merupakan suri rumah banyak memberinya dorongan untuk berjaya.

Nur Dalilah berkata, dia suka mengulang kaji pelajaran pada awal pagi kerana lebih fokus selain rajin bertanyakan kepada guru-guru jika tidak memahami apa yang dipelajari.

Anak keempat daripada lima beradik itu juga berkata, dia ingin mengikut langkah kejayaan dua kakaknya sebelum ini.

"Seorang kakak saya belajar di Universiti Malaya (UM) dan seorang lagi pula pernah sambung belajar di Universiti Malaysia Pahang (UMP) atau kini dikenali Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA).

Artikel Berkaitan:

"Buat masa ini saya masih sedang fikir lagi, banyak pilihan tapi mungkin henadak masuk Tingkatan Enam," katanya ingin bergelar ahli perniagaan.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok