HomeGen AlphaMaxis eKelas anugerah pelajar ‘penjelajah angkasa’ paling inovatif dalam pertandingan STEM terulung

Maxis eKelas anugerah pelajar ‘penjelajah angkasa’ paling inovatif dalam pertandingan STEM terulung

KUALA LUMPUR – Maxis telah mengumumkan seramai empat pemenang hadiah utama dan 83 pemenang pertandingan STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) pertama  di seluruh negara dan menerima hadiah menarik yang terdiri daripada komputer riba, gajet dan produk digital.

Sepanjang tempoh pertandingan, pencabar muda turut menerima sokongan menyeluruh dengan modul pembelajaran, demonstrasi, dan sesi perkongsian bersama ahli astrofizik pertama Malaysia dan bekas Pengarah Pejabat Hal Ehwal Angkasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Profesor Datuk Seri Dr Mazlan Othman.

Menurut Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Maxis, Mariam Bevi Batcha, eKelas didorong oleh semangat pendidikan, dan kami ingin terus memupuk inovasi dan membantu pelajar meluaskan minda mereka melalui kandungan pembelajaran digital yang bertenaga dan menyeronokkan.

Pelajar Tingkatan Lima dari SMK Panglima Bukit Gantang, Perak Rabiatul Qistina selaku pemenang pertandingan.

Baca juga

Pertandingan eKelas galak pendigitalan pendidikan Bahasa Inggeris, 30 pelajar menang peranti pintar

Tidak sangka menang anugerah kerana belajar sambil bekerja, graduan UUM rangkul MICPA Gold Medal Award

“Pertandingan ini adalah platform yang hebat untuk memenuhi tujuan ini dan kami berharap untuk mempunyai lebih banyak inisiatif sedemikian pada tahun akan datang.

“Tahniah kepada semua pemenang dan peserta yang telah menunjukkan kreativiti dan inovasi yang luar biasa dalam pertandingan ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan baru-baru ini.

Muhammad Ashavin Mohd Haniff, pemenang Tahun Empat dari SK Dato Shahbandar Abu Bakar Labu Hilir, Negeri Sembilan.

Dilancarkan pada September tahun lepas untuk pelajar berumur 10 hingga 17 tahun, pertandingan yang julung kali diadakan itu adalah sebahagian daripada eKelas, program jangkauan komuniti unggul Maxis. 

Ia bertujuan untuk memupuk pemikiran kritis dalam kalangan pelajar dan menggalakkan mereka untuk berinovasi melalui kemahiran pemikiran pengekodan, kreatif dan reka bentuk, yang semakin menjadi komoditi baharu dalam masa hadapan digital. 

Kempen itu menarik hampir 5,000 pendaftaran baharu ke eKelas dalam tempoh tiga bulan dan bagi mereka yang mendaftar telah menerima kepujian Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

Pemenang hadiah utama yang juga merupakan pelajar Tingkatan Empat dari Sekolah Menengah (SM) Teknik Melaka, Arif Iskandar berkata, aspek paling menyeronokkan mengenai cabaran ini ialah ia membolehkannya mencipta rumah, perbandaran dan pulau berdasarkan budaya Melayu yang unik. 

“Terima kasih eKelas kerana menganjurkan pertandingan dan cabaran ini  yang membuatkan saya teruja untuk menang,” jelasnya.

Dalam pada itu, guru Matematik dengan eKelas, Kamarul Rodzmier berkata, cabaran ini selaras dengan kemajuan negara dalam bidang STEM mendorong pelajar untuk menerapkan pengetahuan yang dipelajari di sekolah, untuk simulasi kehidupan sebenar di dunia Roblox. 

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Maxis kerana melancarkan pertandingan dan melengkapkan pelajar dengan keupayaan STEM yang kritikal untuk berkembang maju dalam era digital,” ujarnya. 

Penyertaan pelajar untuk dua tonggak cabaran, Misi Bumi dan Misi Marikh, mendapat maklum balas positif daripada juri yang memerlukan pelajar untuk menghasilkan kod laluan halangan sendiri, kapal angkasa dan koloni manusia di Marikh.

Pemenang pertandingan dan pelajar Tingkatan Tiga dari SMA Sultan Zainal Abidin Ladang, Terengganu Nik Haris Ikhwan Nik Nor Ronaidi.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Para pelajar dilihat menonjolkan bakat dan kreativiti dalam reka bentuk serta pemahaman yang kukuh, dengan memberikan penjelasan yang jelas tentang komponen kapal angkasa dan keperluan asas untuk penjajahan Marikh.

 Misi Jelajah Digital merupakan anjuran bersama Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) #mydigitalmaker dan Lenovo Technology Sdn Bhd (Lenovo Malaysia). 

Pertandingan dilulus dan disokong oleh Bahagian Sumber Pendidikan dan Teknologi (BSTP), Bahagian Sukan, Kesenian dan Kokurikulum (BSKK), dan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan, pertandingan ini dijalankan mengikut piawaian International Society for Technology in Education (ISTE).