dillon-shook-T2KXgTdssx4-unsplash
dillon-shook-T2KXgTdssx4-unsplash

Fakta muzik ‘lo-fi’ hingga jadi pilihan utama kalangan pelajar

Adlan Farhan Azwan
16 Dec 2021 04:56pm
A
A
A

Belajar sambil mendengar muzik banyak manfaatnya. Namun, tahukah anda sesetengah genre muzik membantu dalam penumpuan terhadap pembelajaran di samping tidak rasa bosan.

Dalam kalangan pelajar universiti terutamanya, muzik ‘lo-fi’ mendapat perhatian serata dunia disebabkan kesan positif dalam membantu pelajar membuat sehabis baik dan juga mengurangkan tekanan.

Apakah muzik ‘lo-fi’?

Muzik ‘low-fidelity’ atau ‘lo-fi’ ialah muzik yang direkod dengan ketidaksempurnaan dengan sengaja seperti kesalahan not, bunyi persekitaran, audio fonografik dan dengungan yang rendah.

Tidak seperti ‘hi-fidelity” atau ‘hi-fi’ yang mana penghasilan bunyi yang berkualiti tinggi , elemen ketidaksempurnaan yang terdapat dalam muzik ‘lo-fi’ menjadikannya ia sebagai pilihan ramai ketika belajar atau mengulang kaji.

BACA JUGA: Rentak Budaya gabung muzik tradisional dan moden

BACA JUGA: Selalu buat kesilapan “grammar” Bahasa Inggeris? Ini aplikasi yang boleh bantu anda

Persoalannya, mengapa muzik yang tidak sempurna dari segi kualiti menjadi genre yang terbaik untuk didengar ketika belajar?

Muzik tidak mempunyai bahasa yang tersendiri. Selagi seseorang itu mempunyai pendengaran yang baik, sesiapa sahaja boleh dengar dan menghayati muzik tersebut dengan cara tersendiri. Jadi, tidak hairanlah mengapa pelajar dari semua lapisan masyarakat di seluruh dunia memanfaatkan keajaiban muzik semasa belajar.

Beberapa sebab mengapa ‘lo-fi’ begitu popular ialah:

Melodi yang santai dan tempo yang sempurna untuk memastikan pendengar tidak mengantuk.

Oleh kerana tiada lirik, tiada gangguan, yang membawa kepada pemahaman bacaan dan penulisan yang lebih baik

pendengar boleh mengekalkan muzik ‘lo-fi’ seberapa lama yang diingini tanpa ada gangguan pertukaran melodi semasa belajar.

Jika itu bukan alasan yang cukup baik untuk mencuba ‘lo-fi’, berikut ialah beberapa sebab lain tentang cara muzik dalam membantu anda fokus.

  1. Penggalak suasana - Muzik boleh menaikkan semangat anda terutamanya selepas hari yang panjang dan sukar. Memainkan lagu kegemaran boleh menjadi semua yang anda perlukan untuk memusingkan dahi sendiri.
  2. Sikap positif - Jenis muzik yang betul boleh menggembirakan anda dan membantu memulakan sesi pembelajaran. Dikatakan bahawa orang yang gembira cenderung menjadi lebih produktif. Malah, orang yang mendengar muzik mungkin lebih gembira daripada mereka yang tidak.
  3. Menenggelamkan bunyi yang mengganggu - Mendengar muzik ialah cara terbaik untuk menghilangkan bunyi latar belakang yang menjengkelkan dan membantu anda menumpukan pada tugasan yang sedang dijalankan. Jika berkemampuan, pertimbangkan untuk melabur dalam set fon kepala atau fon telinga yang berkualiti untuk mendapatkan kualiti bunyi yang optimum dan pembatalan hingar.

Ikuti GPSBestari di Twitter dan Facebook

Mencipta senarai main

Penyelidikan ada mendedahkan bahawa fungsi otak kurang efisien apabila anda mendengar muzik dan bunyi yang tidak disukai, menjadikannya sukar untuk fokus dan menumpukan perhatian. Jadi, pastikan pemilihan muzik dan bunyi yang boleh menggembirakan anda.

Berikut ialah beberapa petua untuk membuat senarai main:

  1. Cipta senarai main anda lebih awal, supaya anda tidak akan terkial-kial mencari lagu baharu setiap beberapa minit.
  2. Simpan senarai main anda sekitar 40-50 minit. Ini adalah peringatan yang bagus untuk berehat belajar apabila tamat. Selain itu, ia membantu anda merancang sesi pengajian untuk memenuhi tahap tumpuan anda.
  3. Elakkan mendengar radio. Dialog antara penyampai radio dan iklan boleh mengganggu konsentrasi anda.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok