Flipped Classroom mudahkan pembelajaran pelajar, Cikgu Hailmi kongsi keistimewaanya!
Flipped Classroom mudahkan pembelajaran pelajar, Cikgu Hailmi kongsi keistimewaanya!

Flipped Classroom mudahkan pembelajaran pelajar, Cikgu Hailmi kongsi keistimewaanya!

webadmin
04 Mar 2021 08:18am
A
A
A

Flipped Classroom mudahkan pembelajaran pelajar, Cikgu Hailmi kongsi keistimewaanya!

Pembelajaran abad 21 yang sentiasa berkembang menggalakkan lebih banyak strategi pembelajaran.

Antara strategi pembelajaran yang popular adalah Flipped Classroom.

Flipped Classroom dikesan mula aktif dipraktiskan seawal tahun 2007 oleh guru Kimia di Woodland Park High School. Kemudian, Flipped classroom semakin mendapat tempat dalam kalangan pendidik dengan wujudnya Khan Academy.

Mari kita dalami lagi apa yang dimaksudkan dengan Flipped Classroom.

Apa Itu Flipped Classroom?

Flipped Classroom merupakan model pendekatan pengajaran yang mengalihkan masa kuliah di dalam kelas kepada kuliah melalui video di luar kelas.

Maka waktu kelas digunakan sepenuhnya untuk aktiviti kolaborasi dan pengukuhan kepada pelajar secara individu.

Erti kata mudahnya, pelajar diberi video untuk ditonton sebelum masuk kelas. Di dalam kelas, hanya berlangsung sesi pembelajaran dengan aktiviti. Mudah kan?

Dalam konteks Malaysia pula, bolehlah kita katakan bahawa…

"Flipped Classroom merupakan salah satu strategi pembelajaran abad ke-21 (PAK21) yang efektif bagi membantu guru-guru membina kemahiran 4K1V pelajar untuk menghadapi cabaran masa hadapan.

“Ia juga memberi lebih masa  kepada guru untuk membimbing pelajar dalam aktiviti inkuiri dan penyelesaian masalah (inquiry-based & project-based learning) yang dapat mengukuhkan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) murid serta membolehkan guru melaksanakan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) dengan lebih efektif.

Model Flipped Classroom

Tidak ada struktur khas yang tertentu bagaimana Flipped Classroom ini dijalankan. Tetapi selagi pembelajaran menggunakan strategi kuliah yang sudah direkodkan dan aktiviti seterusnya berlangsung dalam bilik darjah, itu dikira sebagai Flipped Classroom.

Dalam sesetengah keadaan, ianya juga melibatkan perbincangan secara online dan menjalankan kajian di rumah. Itu pun masih dikira sebagai Flipped Classroom.

Kelebihan Flipped Classroom

Antara kelebihan menggunakan Flipped Classroom sebagai pendekatan pembelajaran adalah :

1) Menggalakkan murid atau pelajar untuk berinteraksi dan berkolaborasi sesama rakan

2) Menggalakkan penglibatan murid yang lebih aktif

3) Pembelajaran lebih berpusat, tidak hanya mengajar

4) Menggalakkan 'independent learning'

5) Meningkatkan keupayaan murid untuk bekerja secara individu

Berikut adalah contoh perbezaan sesi pembelajaran yang melibatkan kelas tradisional dan juga kelas yang sudah diflipped.

Perbezaan kelas tradisional dan Flipped Classroom

Anda boleh lihat dengan jelas, dengan menggunakan model Flipped Classroom, masa dalam kelas lebih banyak diperuntukkan untuk melakukan aktiviti, perbincangan dan pengukuhan. Tugas 'lecture' telah diambil alih oleh pelajar dengan menonton video guru sebelum kelas bermula. Pembelajaran jadi lebih bermakna.

Pengalaman Flipped Classroom

Secara praktikalnya, mungkin sebahagian daripada kita sudah lama mengamalkan konsep pembelajaran sebegini. Iaitu dengan menyuruh pelajar menonton video dan kemudiannya melakukan sesi perbincangan di dalam kelas. Itu lah Flipped Classroom!

Saya kongsikan sedikit pengalaman saya melakukan Flipped Classroom bersama pelajar di SMK Jerlun.

Sehari sebelum

Bagi tugasan membina model Sistem Pernafasan Manusia, saya telah memberikan pelajar sekeping kertas tertulis link kepada video dan juga link kepada website bagi rujukan pelajar.

Semasa di Rumah

Di rumah, pelajar menonton video dan melakukan bacaan dan sedikit kajian mengenai tugasan. Mereka juga menyediakan semua bahan dan peralatan yang diperlukan bagi aktiviti pada hari esoknya. Semuanya dilakukan oleh pelajar, secara individu atau berkumpulan. Tetapi, yang paling penting adalah proses pembelajaran yang berlangsung di rumah.

Semasa Waktu P&P

Keesokan harinya sewaktu kelas Sains, mereka hanya perlu memasang semua peralatan. Perbincangan dan kolaborasi antara pelajar berlangsung semasa penyediaan model. Guru hanya tidak lagi perlu menceritakan semuanya dari A ke Z. Sebaliknya hanya menjadi pemudahcara sepanjang kelas berlangsung.

Masa saya kini tidak dibazirkan lagi dengan sesi lecture yang menggunakan banyak masa. Pelajar sendiri telah mengambil alih sesi tersebut dengan menonton video pada hari sebelumnya. Masa dalam kelas hanya tertumpu kepada proses pembelajaran sebenar.

Pelajar membentangkan hasil kerja dengan dibantu oleh pembacaan artikel sehari sebelumnya.

Akhir kelas, pelajar membentang hasil kerja mereka masing-masing. Projek yang mereka buat dalam kelas, tetapi dengan menggunakan bahan dan kajian yang mereka buat di rumah melalui tontonan video dan bacaan di Internet. Mudahkan?

Kesimpulannya, pada saya dengan menggunakan pendekatan Flipped Classroom ini, tugas-tugas mengajar menjadi lebih mudah dan lebih bermakna. Bahagian yang saya suka adalah melalui ini juga akan menggalakkan pelajar untuk menjadi lebih bertanggungjawab terhadap pembelajaran mereka. Tidak mengharap usaha guru semata-mata. Maka waktu P&P dalam kelas akan dapat dilangsungkan dengan lebih berkesan dan lebih bermakna.

Saya akui pasti akan ada beberapa kekangan untuk model ini. Liputan internet yang terhad, latar belakang pelajar, sikap pelajar dan beberapa faktor lain lagi. Tetapi, saya menyeru kita warga pendidik mencuba sebaik mungkin apa  yang terdaya jika berpeluang, memberi peluang kepada pelajar kita untuk merasa pengalaman pembelajaran yang berbeza. Belum cuba, belum tahukan.

Sumber: Sumber: Blog Cikgu Hailmi

Artikel menarik

UniSZA bangun studio al-Quran hasil wang zakat

KPT bangunkan portal mudahkan mahasiswa cari rumah sewa sekitar kampus

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok