sains-marin
sains-marin

Minat dalam bidang sains marin? Ini peluang pekerjaan yang menanti anda

Adlan Farhan Azwan
12 May 2022 11:23am
A
A
A

Bagi pelajar yang suka dengan hidupan air serta berminat menerokai khazanah laut, Ijazah Sains Marin merupakan pilihan yang terbaik buat anda.

Ijazah sains semula jadi ini memberi tumpuan kepada lautan dan hidupan marin di mana pelajar akan didedahkan dengan kursus seperti oseanografi, flora marin, fauna marin, ekosistem marin dan kesan perubahan iklim.

Bagi memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains Marin, tempoh pengajian yang diperuntukkan adalah sekurang-kurangnya empat tahun. Pelajar juga boleh memperoleh pendidikan yang lebih mendalam dengan mempelajari sains marin di peringkat sarjana atau kedoktoran.

Bergantung kepada kemampuan tersendiri, pelajar yang mengambil jurusan ini kebiasaannya akan menamatkan pengajian dengan ijazah sarjana muda atau meneruskan hingga ke peringkat pascasiswazah.

Oleh itu, Sinar Bestari ingin kongsikan dengan anda semua mengenai lima pekerjaan yang boleh dilakukan sekiranya anda mempunyai Ijazah Sarjana Muda Sains Marin.

1. Ahli biologi marin

Ahli biologi marin bertugas untuk mengkaji tingkah laku dan kitaran hidup tumbuhan serta haiwan laut. Ahli biologi marin juga boleh mengkaji kesan penyakit, faktor persekitaran dan tingkah laku manusia terhadap hidupan marin. Ahli biologi marin biasanya mempunyai kepakaran dalam satu bidang kajian, seperti spesies atau ekosistem tertentu. Mereka diperlukan untuk memerhati hidupan marin di habitat semula jadinya, mengumpul dan memeriksa sampel lautan dan menerbitkan penyelidikan.

2. Ahli oseanografi

Ahli oseanografi ialah saintis yang mengkaji lautan dan faktor persekitaran serta tingkah laku manusia yang memberi kesan kepada kawasan perairan. Mereka memerhati lautan, mengumpul sampel dan melakukan kerja-kerja analisis. Namun, jika anda memperoleh ijazah sarjana atau kedoktoran, anda mempunyai peluang yang lebih cerah untuk menjadi seorang ahli oseanografi.

3. Pakar pemuliharaan marin

Pakar pemuliharaan marin ialah pakar alam sekitar yang melindungi persekitaran marin serta flora dan fauna yang terdapat di kawasan tertentu. Pakar-pakar ini akan membantu menaikkan semula ekosistem marin dan mengurangkan aktiviti manusia yang mengakibatkan kerosakkan, seperti penangkapan ikan tanpa kawalan, pencemaran dan penangkapan ikan paus. Selain itu, mereka juga berkemungkinan untuk bekerja dalam bidang program pemuliharaan dan kerajaan kempen untuk undang-undang yang melindungi lautan dan laut.

4. Pelatih haiwan marin

Pelatih haiwan marin bertugas melatih haiwan seperti anjing laut dan ikan lumba-lumba untuk melakukan helah dan berinteraksi dengan manusia di dalam akuarium, zoo dan taman tema. Pelatih haiwan marin juga menyediakan penjagaan asas haiwan, termasuk memberi makanan dan membersihkan habitat. Walaupun pekerjaan ini tidak mempunyai pengkhususan ijazah sarjana muda, ramai majikan memilih individu yang mempunyai latar belakang sains marin.

5. Profesor sains marin

Dalam mana-mana bidang, mesti akan ada tenaga pengajar. Begitu juga dengan bidang sains marin. Pelajar yang melanjutkan pelajaran sehingga ijazah sarjana berpeluang untuk mengajar di kolej komuniti dan ijazah kedoktoran pula untuk mengajar di universiti. Selain menjadi tenaga pengajar, profesor sains marin juga menjalankan penyelidikan bebas tentang topik sains marin yang diminati dan menerbitkan hasil penemuan di dalam jurnal akademik.

Artikel berkaitan 

Pakar Zoologi, bidang pekerjaan yang sesuai buat pencinta haiwan

Berminat menjadi ahli psikologi? Ini tempoh yang diperlukan untuk melengkapkan pengajian

Bekerja sambil belajar, mahasiswa UTM kini pemilik perniagaan cendawan berjaya


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok