spm
spm

Roshlawaty Md Raieh
25 Jan 2022 02:16pm
A
A
A

Tinggal beberapa minggu sahaja lagi calon-calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan menduduki peperiksaan berkenaan.

Mengikut portal rasmi Lembaga Peperiksaan, Kementerian Pendidikan (KPM), peperiksaan SPM akan bermula pada Rabu 2 Mac 2022 dengan subjek pertamanya adalah Kesusasteraan Inggeris, Kesusasteraan Melayu Komunikatif Kertas 1, Kesusasteraan Cina, Kesusasteraan Tamil dan Geografi Kertas 1/Kertas 2.

Manakala pada Khamis 3 Mac pula, calon akan menduduki peperiksaan Bahasa Melayu Kertas 1, Pendidikan Seni Visual- Teori Seni Kertas 1 dan Bahasa Melayu Kertas 2.

Calon-calon bagi peperiksaan tersebut pastinya tidak senang duduk ketika ini. Mungkin mereka terlalu risau hinggakan ada yang tiada selera makan dan sanggup tidak tidur malam semata-mata mengulangkaji pelajaran.

Walau apa pun yang sedang dilakukan, GPSBestari menasihatkan supaya semua calon dapat menjaga kesihatan dengan baik agar peperiksaan SPM berjalan lancar kelak.

Sebagai membantu pelajar-pelajar ini, kami kongsikan tujuh strategi untuk calon amalkan dan seterusnya memperoleh kecemerlangan.

Jom hadam tip di bawah ini!

Baca juga Usia muda sudah sambung PhD, Faiq Hazim kongsi dua rahsia yang ramai nak tahu!

Baca juga Bomba di Malaysia, sedia membantu dalam pelbagai situasi

*****

1) Rangka jadual belajar dengan betul

Jadual belajar sangat penting. Semua elemen perlu ada iaitu masa rehat, masa belajar, masa makan, subjek manakah yang patut diberi keutamaan dan sebagainya.

Rancang jadual dengan betul supaya otak anda tidak terlalu letih. Jika anda mengalami keletihan otak, ia tidak akan berfungsi dengan baik. Bila tidak berfungsi dengan baik, semua yang dilakukan adalah sia-sia.

2) Persediaan mental untuk masuk ke dewan peperiksaan

Pada hari pertama peperiksaan, anda akan rasa satu perasaan lain macam. Mengigil, sakit perut, tangan kaki sejuk dan paling teruk otak anda gagal berfungsi dengan baik. Anda juga cuba untuk mengingati semua bab secara ringkas tetapi memori telah dihalang oleh penyakit gelabah. Makanya, anda perlukan persediaan mental sebelum melangkah ke dewan peperiksaan.

Nasihat kami, buat persediaan yang rapi. Pastikan anda bawa slip peperiksaan, kad pengenalan diri dan alat tulis yang mencukupi ketika hari peperiksaan nanti. Semua ini penting supaya perkara tersebut tidak mempengaruhi mental calon kelak.

3) Ketahui kaedah menjawab soalan dengan betul

Ini adalah elemen yang paling penting. Tahu jawapan tetapi jawab soalan tidak teratur khususnya soalan adjektif. Memeningkan kepala pemeriksa. Ingat pemeriksa itu manusia bukan robot. Ada ketikanya mereka mengalami gangguan emosi. Sekiranya sewaktu mereka menanda kertas peperiksaan, cara anda menjawab soalan menjadi punca bertambahnya tekanan emosi mereka, maka agak tipis untuk mendapat keputusan yang baik atau kemungkinan gagal terus. Jadi, perlu tahu kaedah menjawab soalan dengan betul.

Kaedahnya seperti berikut:

  • Pengenalan (diakhir perenggan pengenalan masukkan senarai fakta)
  • Fakta (isi)
  • Huraian di bawah setiap fakta
  • Penutup

4) Skor subjek wajib

Mohon fokus pada lima subjek wajib skor dalam SPM bagi aliran sastera dan sains. Kalau boleh pastikan dapat A atau sekurang-kurangnya B. Kalau tidak mampu juga pastikan dapat kredit C. Kenapa kelima-lima subjek berkenaan sangat penting?

Untuk pengetahuan anda, kalau anda skor subjek-subjek tersebut, anda tidak perlu risau gagal dalam permohonan ke universiti kelak. Tidak kira dalam kursus apa sekalipun yang dipohon, anda pasti akan berjaya melainkan kalau salah isi borang permohonan. Ini kerana lima subjek tersebut termasuk dalam kiraan markah merit pelajar bagi pemilihan kemasukan ke institute pengajian tinggi (IPT) kelak. Tidak kiralah ke matrikulasi, Politeknik, universiti dan sebagainya.

5) Fokus pada point

Beberapa minggu sebelum peperiksaan, sudah tidak sempat hendak baca semua bab dalam buku. Jadi, fokus pada point penting dan tahu bagaimana hendak ‘goreng’ point berkenaan.

6) Latih tubi soalan berkali-kali

Untuk kuasai sesuatu bab, caranya adalah dengan membuat latih tubi soalan latihan. Dari situ, anda sudah boleh mentafsir bagaimana bentuk soalan dan soalan yang bakal diajukan untuk bab tersebut. Buku hanya dijadikan rujukan sahaja sekiranya anda terlupa fakta-fakta penting. Satu lagi tip terbaik, cuba scan soalan. Scan soalan sampai ingat, nanti kalau keluar soalan yang sama pastikan terbayang dalam ruangan mata anda.

7) Berjumpa dengan guru

Ini tip penting yang tidak boleh dilupakan. Pernahkah anda dengar untuk mendapat keberkatan dalam ilmu yang diajarkan, perlu mohon berkat tersebut daripada ‘tok guru’. Sekiranya belum meminta restu, sila berjumpa dengan guru dan minta mereka mendoakan supaya mempermudahkan anda untuk menjawab soalan. Tetapi adab menuntut ilmu, hendak berjaya mestilah ada sikap merendah diri. Yang penting restu dan doa selain doa daripada ibu bapa dan anda sendiri.

Ikuti juga kami di:

Instagram: https://www.instagram.com/gpsbestari/

Twitter: https://twitter.com/GPSBestari

Youtube: https://www.youtube.com/c/GPSBestariOfficial/

Akhir kata, GPSBestari mengucapkan selamat maju jaya kepada semua calon-calon SPM. Semoga memperoleh keputusan yang cemerlang nanti. Insya-ALLAH.

Sumber: Afterschool.my

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan