Berkat sabar jalani latihan, akhirnya 106 pelatih terima sijil pentauliahan Inspektor Kor Suksis

Roshlawaty Md Raieh
28 Sep 2022 10:01am
A
A
A

Seramai 106 pelatih menerima sijil pentauliahan Inspektor Kor Sukarelawan Simpanan Polis Siswa Siswi (Suksis) Zon Borneo di Dewan Canselor, Universiti Malaysia Sabah (UMS), baru-baru ini.

Daripada jumlah tersebut, 68 pelatih merupakan pelajar UMS manakala 38 pelatih lagi adalah pelajar Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

Mereka menerima sijil pentauliahan daripada Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Idris Abdullah pada Majlis Tamat Latihan dan Penyampaian Sijil Pentauliahan Inspektor Kor Suksis Zon Borneo Tahun 2022.

Ketika berucap pada majlis tersebut, Idris berkata, penubuhan Kor Suksis bertujuan memberi pendidikan dan pendedahan latihan kepolisan kepada para pelatih di samping menjadi salah satu aktiviti kokurikulum utama dan penting di setiap Universiti Awam (UA).

“Pelatih Kor Suksis perlu menjalani latihan selama tiga tahun atau enam semester yang melibatkan 672 jam kredit secara keseluruhannya, mengikut silibus latihan yang telah diselaras dan ditetapkan di semua UA.

Salah seorang pelatih menerima sijil pentauliahan Inspektor Kor Suksis, baru-baru ini.

“Dengan adanya modul-modul latihan yang ditetapkan seperti Modul Latihan Kawad; Modul Latihan Senjata; Modul Kursus Asas Pasukan Gerakan Am dan Modul Program Khidmat Masyarakat, pegawai-pegawai Kor SUKSIS diyakini mampu menjadi seorang graduan yang memiliki kemahiran insaniah yang tinggi, sekali gus membentuk sahsiah cemerlang sebagai pemimpin berkaliber serta berpengetahuan dalam bidang kepolisan,” ujarnya.

Sambung Idris, negara sememangnya memerlukan generasi pemimpin yang berilmu, berbudaya cemerlang, bertanggungjawab, berwawasan, berintegriti dan mempunyai daya ketahanan yang kental serta bersemangat waja dalam melaksanakan agenda negara.

Justeru, beliau turut menyuarakan harapan agar pegawai-pegawai Kor Suksis UMS dan UNIMAS dapat menceburkan diri dalam dunia kepolisan dengan menjadikan kerjaya kepolisan sebagai pilihan utama.

“Anda boleh memohon untuk menjawat jawatan sebagai Pegawai Kanan Polis berpandukan kepada tawaran pengambilan yang dikeluarkan dari semasa ke semasa.

“Pengalaman menjalani latihan bersama Kor Suksis akan menjadi satu kelebihan dalam proses saringan dan temu duga yang dijalankan,” jelasnya.

Pelatih Kor Suksis perlu menjalani latihan selama tiga tahun atau enam semester yang melibatkan 672 jam kredit.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Profesor Madya Dr Raman Noordin berkata, para pelatih diingatkan untuk sentiasa menjaga nama baik universiti selepas ditauliahkan.

“Amalkan nilai integriti dalam menjalankan sebarang tugasan dan tunjukkan akhlak yang terpuji sebagai tanda anda merupakan seorang pelajar dan juga pelatih Kor Suksis yang berintegriti serta disegani.

“Manfaatkan ilmu dan pengalaman sepanjang berada dalam pengajian di universiti untuk dimanfaatkan bersama masyarakat kelak,” tuturnya.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri; Komandan Kor Suksis UNIMAS, Profesor Dr Ahmad Hata Rasit dan Timbalan Komandan Kor Suksis UMS, Profesor Madya Dr Peter Voo Su Kiong.

Artikel berkaitan 

Dulu Komander Perbarisan, kini Pegawai Kanan Polis. Tahniah Nuraida Shafiza, kami bangga dengan anda!

Penglibatan pelajar dalam unit beruniform lahir pemimpin berwibawa

Peserta mobiliti kongsi pengalaman berharga sepanjang 5 hari di Turkiye


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok