WhatsApp Image 2022-12-07 at 7.56.08 AM
WhatsApp Image 2022-12-07 at 7.56.08 AM

Hasrat bapa lihat kejayaan anak di pentas konvokesyen tidak kesampaian

Adlan Farhan Azwan
07 Dec 2022 03:58pm
A
A
A

Hasrat seorang bapa untuk melihat anaknya menerima skrol di atas pentas sempena Majlis Konvokesyen Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Ke-38 tidak kesampaian apabila dia meninggal dunia akibat serangan jantung.

Ab Rahman Muhamad, 68, bapa kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Syariah) UIAM, Siti Khadijah Ab Rahman, 25, menghembuskan nafas terakhir ketika berada di Madinah mengerjakan ibadah umrah.

Menurut Siti Khadijah, dia mendapat berita tersebut daripada abangnya yang memaklumkan keadaan dan kesihatan bapa yang tidak sihat.

“Sewaktu saya sedang bersiap untuk ke majlis konvokesyen sekitar pukul 12.30 tengah hari, saya mendapat berita bahawa abah sedang nazak.

“Setelah selesai menunaikan solat Zohor, saya mendapat berita yang abah sudah meninggal dunia,” katanya ketika menghadiri majlis konvokesyen tersebut, baru-baru ini.

Sebahagian keluarga Siti Khadijah sempat merakamkan kenangan sebelum berlepas ke Madinah bagi mengerjakan ibadah umrah.

Allahyarham Ab Rahman sebelum ini menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi serta mempunyai sejarah membuat pembedahan pintasan jantung.

Siti Khadijah yang merupakan anak kelahiran Johor Bahru, Johor berkata, arwah bapanya juga pernah ada sejarah sakit tulang belakang (slip disc) dan sakit lutut.

“Sepanjang pengajian saya, beberapa kali juga abah pernah dimasukkan ke Pusat Rawatan Rapi (ICU) akibat komplikasi yang dihadapi,” jelasnya.

Siti Khadijah juga memaklumkan pada mulanya dia merasa berat untuk ke majlis konvokesyen tersebut namun dengan membawa semangat arwah bapanya, dia tetap gagahkan juga.

“Kekuatan saya ialah abah kerana dia mahu saya menyambung pengajian dalam bidang undang-undang syariah.

“Kadang kala apabila sedang mengikuti pembelajaran secara dalam talian di rumah, saya gemar berkongsi dengan abah tentang apa yang ustaz ajar dan dia (arwah bapa) suka melihat saya mempelajari kitab-kitab Arab,” ujarnya.

Sementara itu, sewaktu skrol disampaikan oleh Rektor UIAM, Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak kepada Siti Khadijah, seluruh dewan turut membacakan surah Al-Fatihah buat Allahyarham bapanya.

Mengulas lanjut, arwah bapanya disolatkan di Masjid Nabawi dan dikebumikan di tanah perkuburan Syuhada Uhud di Madinah pada subuh waktu tempatan.

“Walaupun merasa sedih, namun bersyukur kerana dapat menunaikan hajat arwah abah untuk melihat saya menggenggam ijazah dalam bidang syariah,” tambahnya.

Artikel berkaitan

Pelajar autisme, Nur Arif ingin jadi pensyarah kini pelajar PhD di UIAM

Suka duka kehidupan 3 graduan OKU yang ramai tidak tahu

Hadiri konvokesyen berbaju Melayu, graduan Harvard bangga jadi anak Malaysia


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok