HomeGen ZUniKL MIMET anjur ICMAT 2021, platform bertukar kepakaran dalam teknologi marin terkini

UniKL MIMET anjur ICMAT 2021, platform bertukar kepakaran dalam teknologi marin terkini

Universiti Kuala Lumpur Institut Teknologi Kejuruteraan Laut Malaysia (UniKL MIMET) telah menganjurkan Persidangan Antarabangsa Ke-2 Marin dan Teknologi 2021 (ICMAT 2021), baru-baru ini.

Bertemakan “Menggalakkan Idea Inovatif”, persidangan ini bertujuan untuk meningkatkan penyelidikan dan inovasi dalam bidang teknologi maritim dan maritim maju iaitu Kejuruteraan & Teknologi, Aplikasi Laut, Operasi Maritim, Tenaga dan Kebolehpercayaan, Bahan Lanjutan serta Sains Gunaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Datuk Dr Roziah Omar, ketika merasmikan persidangan tersebut menzahirkan keyakinan beliau bahawa ICMAT 2021 bakal menyumbang ke arah kemajuan teknologi marin di Malaysia.

“ICMAT 2021 adalah platform yang sangat berguna untuk berkongsi dan menyebarkan pengetahuan, mempromosikan pemahaman dan menjana idea baru serta peluang bagi para akademik, penyelidik, pelajar dan anggota industri untuk bertukar hasil penyelidikan, idea inovatif dan kemajuan terkini.

“Saya percaya bahawa persidangan ini akan menyumbang ke arah kemajuan teknologi marin di Malaysia,” ujarnya.

Dalam persidangan tersebut, Dekan Institut Teknologi Kejuruteraan Marin UniKL Malaysia, Prof Madya Kdr (B), Ts Aminuddin Md Arof menekankan kepentingan infrastruktur pelabuhan hijau untuk terminal pukal kering.

“Strategi pembangunan infrastruktur pelabuhan hijau yang lestari dan mesra iklim adalah sangat penting untuk terminal pukal kering.

“Konsep hijau ini menyokong pelabuhan untuk memelihara alam sekitar dan meningkatkan kecekapan rutin kerja harian,’ katanya.

Pengarah Teknikal Hidrokinetik Technologies Sdn. Bhd., Encik Mirza Iryawan Hamza membentangkan ‘keynote’ yang bertajuk: Autonomous and Remote Vessels for Marine Data Acquisition

Manakala dalam persidangan yang sama juga, Mirza Iryawan Hamza, yang mempunyai kepakaran dalam mengembangkan sistem kapal laut tanpa pemandu mendedahkan terdapat perbezaan yang sangat jelas antara teknologi jarak jauh (tanpa pemandu) dan autonomi dengan Kecerdasan Buatan (AI).

“Perkara ini sememangnya menjadi pemisah yang jelas,” ujarnya ketika menyampaikan kertas kerja yang bertajuk ‘Kapal Autonomi dan Jauh untuk Pemerolehan Data Laut’.

Ikuti juga kami di:
Instagram: https://www.instagram.com/gpsbestari/
Twitter: https://twitter.com/GPSBestari
Youtube: https://www.youtube.com/c/GPSBestariOfficial/

Antara peserta yang menghadiri persidangan ini

Seramai 150 peserta dan peserta dalam kalangan akademik, penyelidik, graduan dan ahli industri telah mengikuti seminar ICMAT 2021 kali ini yang bertujuan menyediakan platform bagi akademik dan industri untuk bertukar pengetahuan serta kepakaran dalam penemuan perkembangan dan penyelidikan terkini dalam teknologi marin.