HomeKomuniti7 petanda seseorang itu sedang berbohong, guru-guru perlu ambil tahu!

7 petanda seseorang itu sedang berbohong, guru-guru perlu ambil tahu!

Jika di sekolah, sudah pasti tiada guru yang suka jika pelajar mereka cuba untuk berbohong ketika disoal akan sesuatu perkara.

Perkara ini tidak hanya berlaku di sekolah, malah di semua tempat, tidak kira sama ada individu itu adalah seorang pelajar, guru mahupun orang ramai, semua orang ada kecenderungan untuk berbohong.

Sudah pasti tiada siapa pun yang suka dibohongi. Namun jangan bimbang kerana terdapat beberapa tanda yang sering muncul ketika seseorang itu sedang berbohong.

Hari ini GPSBestari berkongsi tujuh tanda yang boleh anda perhatikan untuk mengetahui jika seseorang bercakap benar atau sedang berbohong.

BACA JUGA: Pelajar robotik tukar lightning port iPhone X menjadi USB type-C, kemudian jual pada RM 357,721
BACA JUGA: Pusat Kecemerlangan Kraf terbukti mampu tingkatkan kebolehpasaran graduan IKN

1. Menggunakan terlalu banyak isyarat tangan.
Fikiran mereka sebenarnya sedang melakukan terlalu banyak perkara, termasuk mencipta cerita, memikirkan sama ada ia dipercayai, dan menambah cerita dengan sewajarnya.

Anda juga boleh melihat bahawa isyarat berlaku selepas pernyataan berbanding dengan isyarat biasa, yang mungkin berlaku sejurus sebelum ucapan.

Satu kajian mendapati bahawa penipu lebih cenderung untuk memberi isyarat dengan kedua-dua tangan. Jadi lain kali, beri perhatian kepada gerak isyarat jika anda merasakan seseorang tidak jujur ​​dengan anda.

2. Kurang bercakap atau terlalu banyak bercakap.
Jika anda bertanya sesuatu soalan, orang yang berbohong selalunya akan memberikan butiran yang melebih-lebih. Selain itu, kekurangan perkataan deskriptif dalam perbualan juga antara petanda seseorang sedang menipu.

Penyampai kebenaran cuba berpegang kepada cerita yang sama setiap kali, manakala pembohong sering mencipta cerita yang berbeza sambil tidak menambah butiran.

Sebaliknya, telah ditentukan bahawa pembohong cuba menghulurkan kebenaran dengan beberapa perkataan. Ucapan mereka boleh menjadi panjang namun tanpa maklumat penting.

3. Cenderung untuk ‘point out’ kesilapan anda
Apabila seorang pembohong menjadi invensif atau bertahan, mereka cuba membalikkan situasi tersebut kepada anda. Mereka cuba membuat anda berasa serba salah dan memberi tumpuan kepada kepercayaan anda, iaitu mengatakan anda langsung tidak pernah mempercayai mereka.

4. Cenderung untuk mengesot kaki.
Mengesot kaki juga boleh menjadi tanda berbohong. Turun naik dalam sistem saraf autonomi berlaku semasa menipu. Orang ramai hanya menjadi gementar.

5. Suka ubah topik
Taktik pengalihan termasuk:

Melompat pertengahan ayat ke topik lain
Menggunakan ayat yang tidak masuk akal untuk mengelirukan anda
Menjawab dengan soalan lain: “Mengapa saya berbuat demikian? Saya seorang yang jujur.”

6. Cenderung untuk bergerak lebih dengan bahagian kiri bibir mereka.
Beri perhatian pada bibir semasa anda bercakap dengan seseorang. Bahagian kiri senyuman seorang pembohong selalunya akan banyak bergerak berbanding di sebelah kanan.

7. Menggunakan perkataan yang menyampaikan emosi negatif.
Pembohong cenderung menggunakan lebih banyak ucapan negatif. Mereka kelihatan gugup dan mengeluh, manakala pemberi kebenaran lebih bekerjasama. Anda boleh mendengar lebih banyak perkataan dengan emosi negatif, seperti sedih, benci atau tidak bernilai.

Semoga perkongsian ini membantu.