New Project
New Project

Remaja terselamat daripada penculikan selepas guna isyarat tangan popular di TikTok

Mohd Khairi Mohamad Yusri
09 Nov 2021 09:42am
A
A
A

Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun dari Kentucky, Amerika Syarikat terselamat daripada menjadi mangsa penculikan selepas dia menggunakan isyarat tangan kecemasan yang popular di platform media sosial TikTok.

Menurut Pejabat Sheriff Laurel County di Kentucky, gadis itu berada di dalam kenderaan berwarna perak apabila seorang pemandu melihatnya menggunakan isyarat tangan yang dikenali di TikTok “untuk mewakili keganasan di rumah : saya perlukan bantuan - keganasan rumah tangga.”

Selepas menyedari maksud isyarat itu dan melihat remaja itu "kelihatan dalam kesusahan", pemandu berkenaan menghubungi 911, kata pejabat sheriff dalam satu kenyataan.

BACA JUGA: Mekanik muda, Syasya Mazdiana galak wanita ceburi bidang automatif

BACA JUGA: Bukan kali pertama, ini 4 kes buli sehingga menyebabkan kematian yang pernah berlaku di Malaysia

Amaran itu membawa kepada penahanan James Herbert Brick berusia 61 tahun dari Cherokee, Carolina Utara, petang Khamis ketika memandu berhampiran antara negeri Kentucky.

Remaja yang ditemui di dalam kereta yang dipandu Brick telah dilaporkan hilang oleh ibu bapanya di Asheville, North Carolina, pagi Selasa, kata Sheriff Laurel County, John Root dalam satu kenyataan.

Gadis itu juga memberitahu pihak berkuasa, Brick telah membawanya melintasi North Carolina, Tennessee, Kentucky dan Ohio.

Penyiasat juga menemui telefon milik Brick yang "didakwa menggambarkan seorang remaja perempuan secara seksual", kata Root.

Brick menghadapi pertuduhan kerana pemenjaraan yang menyalahi undang-undang dan memiliki bahan yang menunjukkan persembahan seks oleh kanak-kanak bawah umur 12 tahun ke atas tetapi tidak melebihi 18 tahun, menurut pejabat sheriff.

Ikuti juga kami di:

Instagram: https://www.instagram.com/gpsbestari/

Twitter: https://twitter.com/GPSBestari

Youtube: https://www.youtube.com/c/GPSBestariOfficial/

Pejabat sheriff tidak menerangkan tanda yang digunakan oleh remaja itu, tetapi isyarat tangan yang pertama kali diperkenalkan oleh Yayasan Wanita Kanada tahun lepas telah diterima pakai oleh ramai orang di seluruh dunia yang perlu meminta bantuan secara diam-diam atau menunjukkan bahawa mereka berada dalam kesusahan.

Gerak isyarat yang digunakan ialah tangan ke atas, tapak tangan keluar, dengan ibu jari terselit, kemudian lipat jari ke bawah.

-BBC News

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan