HomeBuletin3 Penyelidik MMU tersenarai antara Top 2% Scientists in the World

3 Penyelidik MMU tersenarai antara Top 2% Scientists in the World

CYBERJAYA – Tiga penyelidik Universiti Multimedia (MMU) disenaraikan dalam kedudukan Top 2% of Scientists In The World for 2021 oleh Stanford University, Amerika Syarikat, baru-baru ini.

Pencapaian di peringkat antarabangsa yang membanggakan negara itu diraih oleh ahli akademik merangkap penyelidik, Prof Ir Dr Tso Chih Ping dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan (FET), Dr Usama Al-Mulali dari Fakulti Perniagaan (FOB) dan Dr Amjad Iqbal, pelajar Doktor Falsafah (PhD) dari Fakulti Kejuruteraan (FOE).

Prof Chih Ping menjalankan penyelidikan dalam aliran haba, bendalir asas dan gunaan, terutamanya membabitkan bidang kejuruteraan mekanikal.

Beliau juga telah menjalankan banyak penyelidikan seperti projek persekitaran terma dalam kesan pulau haba bandar, pemindahan haba perolakan untuk penyejukan elektronik dan penyejukan dalam bekas penghantaran.

“Saya berbesar hati kerana disenaraikan antara Top 2% Scientists In The World dalam subjek kejuruteraan mekanikal di dunia.

“Saya berharap pengiktirafan ini akan membantu saya dan rakan usaha sama yang lain untuk mendapatkan geran penyelidikan dengan lebih lancar pada masa hadapan agar dapat menjalankan penyelidikan berdasarkan bidang kepakaran saya,” katanya.

Prof Ir Dr Tso Chih Ping.

Penyelidikan yang sedang dijalankan beliau ketika ini iaitu mengenai aliran saluran mikro telah menerima sejumlah 840 sitasi, berdasarkan 12 kertas kerja terbaik beliau dalam subjek tersebut.

Sementara itu, Dr Usama pula diiktiraf atas petikan penerbitan penyelidikan bagi subjek pelancongan, ekonomi tenaga dan ekonomi alam sekitar bagi tahun 2020.

Ranking itu, katanya, telah membuktikan bahawa beliau dan pasukan penyelidiknya telah diiktiraf secara signifikan untuk komuniti ahli sains dunia.

“Penyelidikan saya memberi tumpuan kepada topik penting dalam tenaga, alam sekitar dan pelancongan.

“Saya telah berjaya menerbitkan dalam jurnal penyelidikan yang diiktiraf seperti polisi Tenaga, ulasan tenaga boleh diperbaharui dan mampan, pengurusan pelancongan, ekonomi pelancongan, isu semasa dalam pelancongan dan sebagainya.

 

“Artikel saya terkenal dalam kalangan penyelidik di seluruh dunia. Oleh itu, saya telah berjaya memperoleh bilangan petikan yang tinggi, melebihi 7,000 hanya dalam tempoh tujuh tahun yang lalu,” ujarnya.

Dr Usama Al-Mulali.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada penyelia, rakan sekerja, pembiaya penyelidikan, dan kerajaan Malaysia, penyelidik MMU yang ketiga, Dr Amjad berkata, beliau gembira dengan penghormatan itu.

“Saya berharap kedudukan ini akan menarik lebih ramai pembiaya ke universiti, terutamanya untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) mengenai komponen pasif RF/Microwave, komunikasi tanpa wayar, teknologi gelombang mm, reka bentuk antena dan pengukuran dalam bahagian hadapan RF berbilang standard.

“Saya akan terus bekerja keras untuk menghasilkan hasil penyelidikan yang memberi impak dan bermanfaat kepada masyarakat,” katanya yang merupakan pakar dalam mereka bentuk komponen Pandu Gelombang Bersepadu Substrat (SIW) untuk teknologi tanpa wayar generasi akan datang.

Dr Amjad Iqbal.

Universiti Stanford menyenaraikan lebih 150,000 saintis, yang mana manuskrip penyelidikan mereka diterbitkan dan mencapai kemajuan cepat dalam bidang masing-masing.

Para saintis dipilih berdasarkan Scopus (pangkalan data abstrak dan petikan kesusasteraan semakan rakan sebaya) yang meletakkan kedudukan jurnal dan memberikan indeks petikan.

Mereka juga disenaraikan berdasarkan petunjuk petikan piawai yang merangkumi maklumat tentang bilangan petikan, Indeks H, pengarang bersama dan penunjuk komposit setiap saintis.