FADHLINA
FADHLINA

Isu dibangkit Laporan Bank Dunia ditangani KPM - Fadhlina

02 May 2024 07:31pm
A
A
A

Isu-isu yang dibangkitkan dalam Laporan Bank Dunia mengenai sistem pendidikan negara sebenarnya telah ditangani Kementerian Pendidikan (KPM) secara progresif dan proaktif.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, KPM juga sedang melaksanakan pelbagai inisiatif bagi reformasi pendidikan negara termasuk penstrukturan semula sistem prasekolah, kurikulum persekolahan tahun 2027 dan intervensi kurikulum untuk menangani keciciran pembelajaran.

"KPM telah lebih awal mengumumkan reformasi pendidikan, pertamanya dengan penubuhan jawatankuasa khas untuk meneliti isu-isu dan melaksanakan reformasi ini dengan segera.

"Sebagai contoh, jawatankuasa peluasan prasekolah telah kita laksanakan dan 2023 dan 2024 adalah tahun peluasan prasekolah di institusi KPM secara besar-besaran," katanya kepada pemberita selepas memberikan syarahan pada program Distinguished Lecture Series on Youth Well-Being (DLS) di Serdang pada Khamis.

Laporan Bank Dunia bertajuk Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills antara lain menyatakan walaupun perbelanjaan besar diperuntukkan kepada sektor pendidikan negara, tahap pembelajaran dalam kalangan pelajar masih jauh ketinggalan.

Laporan Bank Dunia mendapat perhatian media termasuk Sinar Harian sejak Selasa lalu.
Laporan Bank Dunia mendapat perhatian media termasuk Sinar Harian sejak Selasa lalu.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, KPM telah mengadakan siri libat urus dengan pihak berkepentingan berkaitan masa depan pendidikan di Malaysia antaranya membincangkan mengenai kerangka kurikulum persekolahan 2027.

"Siri libat urus ini bagi menjawab persoalan, kebimbangan dan juga keprihatinan masyarakat tentang apa sepatutnya diajar dan fokus dalam pendidikan kita. Kurikulum ini akan dilaksanakan sepenuhnya pada 2027, tetapi prasekolah akan bermula lebih awal pada 2026," katanya.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata, KPM juga giat menyiapkan para guru dengan kerangka kurikulum baharu itu.

Terdahulu dalam syarahannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) itu, Fadhlina berkata, KPM komited meningkatkan kualiti, kesaksamaan dan akses pendidikan dengan tiada pelajar harus dipinggirkan dalam sistem pendidikan negara.

Beliau berkata, kerajaan juga sentiasa berusaha membantu pelajar kurang berkemampuan, berkeperluan khas dan mereka yang datang mencari perlindungan di negara ini.

"Pendidikan berkualiti adalah milik semua tidak kira bangsa, agama atau politik. Suka atau tidak ini adalah fakta dan kami berbangga untuk memimpin melalui teladan," katanya. - Bernama

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok