Untitled (67)
Untitled (67)

Ketua Setiausaha Negara dilantik sebagai Pro-Canselor UKM

Nor Azma  Muhamat Laila
27 Nov 2021 09:04pm
A
A
A

KUALA LUMPUR - Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali dilantik sebagai Pro-Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang baharu bagi tempoh tiga tahun, berkuat kuasa 7 Oktober lepas hingga 6 Oktober 2024.

UKM dalam kenyataan hari ini memaklumkan, pelantikan Mohd Zuki itu adalah bagi menggantikan Allahyarham Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid yang meninggal dunia 28 Ogos lepas.

Pengisytiharan pelantikan itu disempurnakan oleh Canselor UKM, Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Almarhum Tuanku Munawir sempena konvokesyen ke-49 universiti itu, hari ini.

Mohd Zuki, alumni Fakulti Ekonomi dan Pengurusan UKM pada 1985, adalah alumni pertama yang dilantik sebagai Pro-Canselor di universiti itu.

Naib Canselor UKM, Prof Datuk Dr Mohd Ekhwan Toriman percaya pelantikan itu mampu menyumbang dan membawa UKM untuk mencapai kemajuan akademik dan pengurusan organisasi yang lebih cemerlang.

"Dengan kepimpinan dan kewibawaan Tan Sri Mohd Zuki menerajui perkhidmatan awam, lantikan ini amat bertepatan dengan hasrat dan visi UKM untuk terus menggarap lebih banyak kecemerlangan di persada nasional dan antarabangsa.

"Saya berharap pengiktirafan ini menjadi sumber inspirasi dan memberi laluan kepada para alumni yang lain untuk kembali berbakti kepada universiti,” katanya.

Mohd Zuki, anak jati Kuala Terengganu, berkelulusan Ijazah Sarjana Pengurusan Perniagaan (Kewangan) dari Universiti Teknologi Nanyang (NTU) Singapura dan Massachusetts Institute of Technology (MIT), Amerika Syarikat pada 1999.

Sepanjang 29 tahun sebagai penjawat awam, beliau telah berkhidmat di pelbagai Kementerian dan Jabatan dengan menggalas beberapa jawatan penting antaranya sebagai Penolong Setiausaha di Kementerian Kewangan dan Kementerian Pendidikan serta sebagai Pegawai Khas Menteri di Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), Jabatan Perdana Menteri; Ketua Pengarah, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang; Setiausaha Persekutuan Sarawak; Timbalan Ketua Setiausaha Kanan, Jabatan Perdana Menteri dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan.

Menurut kenyataan itu, Majlis Konvokesyen UKM ke-49 turut menyaksikan penganugerahan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Kepimpinan dalam Jaringan Pendidikan Kesihatan dan Kelestarian) kepada pengasas dan Pengerusi Kumpulan Sunway, Tan Sri Dr Jeffrey Cheah.

Manakala bekas Pengarah Bahagian Keselamatan Nuklear, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Raja Datuk Abdul Aziz Raja Adnan pula dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Sains Nuklear). - BERNAMA

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok