Bookworm_Grub_and_the_damage_done
Bookworm_Grub_and_the_damage_done

Suka membaca buku? Ini 7 fakta menarik tentang buku yang pelajar perlu tahu

Adlan Farhan Azwan
23 Feb 2022 02:29pm
A
A
A

Jika melihat situasi saat ini, sebahagian besar masyarakat lebih suka menggunakan media sosial berbanding membaca buku. Kita sendiri sedia maklum bagaimana media sosial boleh membawa kepada kerosakan jika ia tidak digunakan dengan bijak.

Membaca buku adalah salah satu cara terbaik untuk mengurangkan tekanan, meningkatkan ingatan dan bahkan mencegah Alzheimer.

Walaupun tidak semua orang melakukannya, membaca tetap menjadi hobi paling popular di dunia.

Baca juga

Sekumpulan pelajar kumpul buku dan mainan terpakai, agih kepada golongan memerlukan

(VIDEO) Beg sekolah berat? Guru ini kongsi inisiatif sekolah ringankan beban murid

Berikut merupakan antara fakta menarik tentang buku yang perlu diketahui oleh pelajar.

1. Bibliosmia

Kredit foto: Interesting Literature

Bibliosmia adalah istilah yang merujuk kepada aroma khas buku yang sering kita hidu. Sesetengah orang juga merasakan bahawa bibliosmia adalah bahagian penting dalam pengalaman membaca buku fizikal, yang tidak boleh didapati dalam e-buku.

Menurut kajian, bau yang sering kita kaitkan dengan buku fizikal adalah disebabkan oleh pecahan sebatian kimia dalam kertas. Oleh itu, buku baharu dan buku lama mempunyai bau yang berbeza. Bagi sesetengah orang, setiap buku mempunyai baunya tersendiri, yang menunjukkan keaslian dan ciri-ciri kertas atau cetakan tertentu.

2. Bibliophobia

Kredit foto: Emerald Writers

Sesetengah orang mungkin menganggap bahawa membaca buku adalah hobi kegemaran mereka, sementara yang lain memanggil diri mereka "bibliophiles" atau ulat buku. Walau bagaimanapun, ternyata terdapat juga ketakutan atau fobia yang luar biasa terhadap buku dan amalan membaca yang dipanggil bibliophobia.

Bagi mereka yang mempunyai bibliophobia, mereka mungkin takut dengan kandungan buku, memegang buku, berada di perpustakaan, atau membaca buku dengan kuat. Gejala yang sering muncul ialah menggigil, berpeluh dan menangis. Sehingga kini, punca bibliophobia masih belum diketahui.

3. Buku pertama yang ditulis pada mesin ketik

Kredit foto: History Today

Hampir semua ahli sejarah bersetuju bahawa Kehidupan Mark Twain di Mississippi (1882) adalah manuskrip pertama yang ditulis pada mesin taip dan dihantar kepada penerbit.

Dalam bukunya, Mark Twain secara tidak sengaja menyebut bahawa The Adventures of Tom Sawyer (1876) adalah buku pertama yang ditulis pada mesin taip dan diterbitkan. Walau bagaimanapun, ahli sejarah tipografi Darryl Rehr membuktikan fakta bahawa Life on the Mississippi, yang ditulis dengan Remington No. 2, adalah buku pertama yang ditulis pada mesin taip.

4. Buku paling popular

Kredit foto: Unsplash

Bible ialah buku terlaris sepanjang zaman, walaupun jumlah yang tepat tidak dapat dikira. Namun, tinjauan yang dijalankan oleh Persatuan Bible mengatakan bahawa lebih daripada 2.5 bilion salinan Bible telah dijual antara 1815 dan 1975. Sudah tentu, jumlah ini meningkat dua kali ganda sejak itu.

Nombor ini adalah hebat, memandangkan Bible sendiri pertama kali diterbitkan pada tahun 1450-an. Bandingkan dengan siri Harry Potter yang pertama kali diterbitkan pada 1997, di mana setakat Januari 2020 siri ini telah terjual lebih daripada 500 juta salinan.

5. Buku termahal

Kredit foto: Business Insider

Pada tahun 1994, Bill Gates membeli Codex Leicester Leonardo da Vinci, dengan harga $30.8 juta, menjadikannya buku paling mahal pernah dibeli. Codex Leicester dinamakan sedemikian kerana ia pertama kali dibeli pada tahun 1700-an oleh Earl of Leicester.

Buku itu kemudiannya dijual kepada pengumpul seni pada tahun 1980 sebelum Bill Gates memutuskan untuk membelinya.

Selepas Gates membeli buku itu, dia mengimbas setiap halaman dan mencipta versi digital Codex Leicester yang kini boleh dilihat dalam talian.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

6. Buku terpanjang

Kredit foto: Biblio.com

Remembrance of Things Past, kadang kala diterjemahkan sebagai In Search of Lost Time (À la recherche du temps perdu), ialah sebuah novel oleh penulis Perancis, Marcel Proust. Remembrance of Things Past ialah sebuah novel yang diterbitkan dalam tujuh jilid yang dikeluarkan antara tahun 1913 dan 1927.

Novel tujuh jilid mengandungi 1,267,069 perkataan, dan anggaran watak yang digunakan di dalamnya ialah 9,609,000 aksara.

7. Kutu buku

Tidak, ulat buku yang dimaksudkan bukanlah seorang yang suka membaca buku, tetapi ulat buku sebenar yang ada di dalam buku.

Dipetik dari Merriam-Webster, perkataan ulat buku itu sendiri berasal daripada nama serangga yang sering memusnahkan buku. Kumbang biskut (kumbang kedai ubat) dan kumbang tembakau (kumbang rokok) adalah dua jenis serangga yang suka "memakan" buku.

Jadi, itu adalah tujuh fakta menarik tentang buku yang perlu anda ketahui. Semoga perkongsian kali ini dapat sedikit sebanyak menerapkan budaya minat membaca dalam kalangan pelajar semua.

Sumber: IDN Times

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok