HomeGen ZKemahiranBuat para mahasiswa, ini skil ini perlu anda ada sebelum bergraduasi

Buat para mahasiswa, ini skil ini perlu anda ada sebelum bergraduasi

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pada tahun 2019, jumlah graduan yang bergraduasi adalah 6.9% lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya iaitu 5.29 juta dan 4.94 juta pada tahun 2018.

Namun, pada tahun yang sama, jumlah penganggur siswazah adalah seramai 170,300 orang iaitu menyaksikan peningkatan sebanyak 5.5 peratus berbanding tahun 2018 sebanyak 161,300.

Pada tahun 2020, jumlah ini pastinya menjadi lebih tinggi dengan pandemik Covid 2020 yang memberi tamparan hebat kepada ekonomi dunia. Perkara ini membuatkan Isu pekerjaan menjadi kritikal kerana banyak syarikat terpaksa gulung tikar apabila hanya beberapa sektor terpilih dibenar beroperasi pada tahap minimum sepanjang tempoh ini.

Perkara ini pastinya memberikan tamparan hebat kepada siswazah yang bergraduasi dalam tempoh ini kerana persaingan untuk mendapatkan pekerjaan dalam kalangan siswazah menjadi semakin mencabar.

Bagi mengurangkan cabaran yang dihadapi, kerajaan sebenarnya telah memperkenalkan pelbagai program ‘upskilling’ untuk membantu mereka sama ada yang baru bergraduasi ataupun dibuang kerja bagi mendapatkan skil-skil yang dilihat relevan pada masa kini.

Bagi pelajar-pelajar yang masih menuntut di institusi pengajian tinggi, pastikan anda sentiasa mencari dan mengukuhkan skil-skil baharu selain kursus yang anda pelajari yang boleh menjadi tambah nilai.

Di bawah GPSBestari menyenaraikan beberapa skil yang perlu anda ada untuk menyediakan diri di alam pekerjaan.

1. Kepimpinan
Bila sebut sahaja tentang kepemimpinan, pastinya ramai yang berfikir ia melibatkan sebuah kuasa untuk mengarah orang lain. Sebenarnya tidak!

Sebaliknya, ia adalah nilai-nilai yang penting dalam memupuk kerjasama, berusaha ke arah matlamat yang sama, dan bertindak sebagai pemimpin dalam apa-apa peranan yang ditanggung.

2. Keusahawanan
Kebanyakan orang sudah biasa dengan konsep keusahawanan kerana ia berkaitan dengan perniagaan, dan sebenarnya, Merriam-Webster mentakrifkan ia sebagai “orang yang memulakan perniagaan dan bersedia mengambil risiko kerugian dalam usaha untuk membuat wang.”

Asas keusahawanan seperti kreativiti, inovasi, dan semangat, boleh digunakan di dalam mana bidang sama ada dalam perniagaan atau hiburan dunia, atau bukan keuntungan dan sektor awam. Ada yang mengatakan bahawa di teras sebenar, semangat keusahawanan adalah mengenai orang mempunyai wawasan yang unik dan berusaha ke arah menjadikan ia kenyataan, tidak kira sama ada keuntungan kewangan yang terlibat atau sebaliknya.

3. Kebijaksanaan Emosi
Perkara ini merupakan satu kecekapan yang boleh membantu seseorang dalam situasi sosial. Ia melibatkan keupayaan untuk memantau emosi diri sendiri dan orang lain, yang mendorong kepada apa-apa tindakan yang dilakukan.

Kebijaksanaan emosi adalah penting dalam membina dan mengekalkan hubungan di tempat kerja dan pengurusan pelanggan.

4. Penyelesaian masalah dan Kerja Berpasukan
Daripada semua kemahiran dibincangkan, penyelesaian masalah dan semangat adalah yang paling rapat dengan kaedah pendidikan tradisional.

Namun ini tidak bermakna bahawa tidak ada kaedah inovatif yang melibatkan penyelesaian masalah dan kerja berpasukan dalam kurikulum. Penyelesaian masalah dan kerja berpasukan bertindak sebagai nadi untuk keseluruhan pasukan untuk berkembang dengan lebih cepat. Penyelesai masalah mendapat permintaan tinggi di pasaran kerja dan mempunyai peluang yang besar untuk pergi lebih jauh dalam sesuatu bidang.

5. Literasi Digital
Perkara ini bermaksud keupayaan menggunakan teknologi digital untuk mencari maklumat-maklumat baru.

Oleh itu, penting untuk para pelajar memastikan mereka mampu menggabungkan kemahiran digital ke dalam pelajaran. Skil ini juga sebenarnya boleh membantu pelajar untuk sentiasa bersedia dalam pelbagai perkara yang mendatang.

6. Pemikiran Pengiraan (Computational Thinking)
Dengan kenaikan jumlah data di dunia ini, pekerja dengan kemahiran pemikiran pengiraan akan menjadi sangat wajar untuk memahami maklumat ini dan membuat keputusan.

7. Celik media baru
Para graduan juga perlu tahu cara menggunakan media-media sosial, ia termasuk cara membuat video, menulis blog malah membuat podcast. Ini kerana perkara-perkara tersebut sebenarnya sudah sebati dengan kehidupan sosial masa kini dan semakin digunakan di tempat-tempat kerja.

8. Pemikiran Kritis, Teori Kritikal:
Pemikiran kritis adalah merangkumi lebih daripada satu set kemahiran. Ia melibat kemampuan untuk berdialog secara kritikal antara pengalaman hidup dan juga pelbagai tradisi teori untuk menjawab persoalan-persoalan kritikal yang timbul.

Sebenarnya ada banyak lagi skil yang boleh anda kuasai sebelum bergraduasi. Kami cadangkan libatkanlah diri anda dalam persatuan-persatuan yang ada di dalam institusi anda, kerana di sana, anda boleh mengasah skil dan juga jati diri yang amat berguna setelah bergraduasi kelak.

Sumber: MadeInUiTM