HomeGen ZInovasiJom kenali jenis-jenis server komputer

Jom kenali jenis-jenis server komputer

Jika anda sering menggunakan internet, pastinya anda selalu terlihat perkataan server digunakan.

Namun apakah sebenarnya server ini?

Server atau dalam bahasa Melayu dipanggil pelayan adalah peranti penyimpanan dan pemprosesan data yang besar dan wujud sama ada sebagai perkakasan atau sebagai gudang maya yang terdapat di internet.

Dalam hal ini, komputer atau sistem perisian bertindak sebagai pelayan yang menyambung ke apa-apa rangkaian.

Sebenarnya, sebarang peranti boleh dijadikan sebagai pelayan asalkan ia mampu menyimpan dan memproses maklumat dalam sistem mereka sendiri atau memintanya daripada sistem yang lain.

Gambar hiasan kredit unsplash

Ia bermula sebagai peranti kecil yang hanya memindahkan data ke komputer yang lain, kemudian menjadi lebih besar sehingga mampu melakukan fungsi-fungsi yang lebih kompleks. Kini, pelayan maya (Cloud Computing) wujud dalam platform pengkomputeran awan yang ditempatkan di internet.

Terdapat banyak jenis pelayan yang sering digunakan dan setiap satunya diprogramkan untuk menjalankan tugas yang berbeza-beza. Oleh itu, jom kenali jenis-jenis pelayan tersebut.

1. Pelayan Aplikasi
Merupakan sebuah server di mana beberapa aplikasi boleh dijalankan secara serentak tanpa mengira fungsi apa yang akan aplikasi tersebut laksanakan.

Pelayan ini digunakan dalam mengembangkan, memproses dan menjalankan aplikasi web-based seperti PHP, Java dan .NET Framework.

2. Cloud Server
Mempunyai simpanan yang sangat besar dan merupakan daya pemrosesan ‘high-end’. Server jenis ini banyak digunakan dalam “Cloud Computing”.

Cloud Computing adalah adalah sebuah sistem komputer yang dapat diakses melalui aplikasi (pemacu Google) di komputer, ponsel pintar, tablet yang boleh diakses menggunakan browser.

Contoh: Perkhidmatan Web Amazon, Dokumen Google, Window Azure.

3. Pelayan pangkalan data (Database)
Menyediakan akses dan mengambil fail pangkalan data (database).

Segala maklumat di dalam pangkalan data boleh diperoleh dengan mengaktifkan pertanyaan (firing queuery), kemudian dipaparkan kepada pengguna yang meminta data tersebut.

Organisasi besar menggunakan pangkalan data untuk penyimpanan dan pengguna dapat mengakses data dengan menjalankan pertanyaan menggunakan apa-apa bahasa query.

Contoh: Pelayan SQL

4. Pelayan Mel
Merupakan komputer berpusat atau jarak jauh yang menyimpan mesej e-mel untuk pelanggan di rangkaian tertentu. Ia seperti sebuah pejabat pos, di mana surat disimpan dan disusun sebelum dihantar ke penerima.

Contoh: Protokol Pemindahan Surat Mudah (SMTP), Protokol pejabat pos 3 (POP3).

5. Perkhidmatan Nama Domain (DNS)
Ia terkenal dengan Sistem Nama Domain yang menerima permintaan dengan nama host, nama domain dan membalas alamat IP yang sesuai. DNS menggunakan port 53 untuk menyediakan perkhidmatan.

Gambar hiasan kredit unsplash

6. Pelayan web
Ia terdiri daripada sebuah komputer tetapi ada juga server yang menggunakan beberapa buah komputer untuk menghantar laman web dan juga kandungan lain yang anda lihat di skrin komputer anda.

Contoh: Apache, Tomcat, Microsoft Web Server(IIS)

Semoga perkongsian ini membantu menambah pengetahuan anda mengenai dunia komputer.

Sumber: educba.com