ukuran-padang-bola-sepak
ukuran-padang-bola-sepak

Peraturan ukuran padang bola sepak yang perlu adik-adik tahu

Mohd Khairi Mohamad Yusri
24 Jul 2021 01:17pm
A
A
A

Walaupun seluruh dunia masih berperang dengan pandemik Covid19, ia bukan menjadi penghalang bagi acara Olympics 2020 dijalankan dengan meriah! Namun dengan mengikut SOP yang ketat.

Malaysia juga tidak ketinggalan dengan menghantar wakil ke pertandingan bertempat di negara matahari terbit itu. Kali ini 30 atlet negara akan berentap dalam 10 sukan berlainan.

Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang bermula secara rasmi pada 23 Julai 2021

Dalam aksi bola sepak, walaupun Malaysia tidak beraksi di pentas olympik, namun sukan ini antara yang menjadi tumpuan.

Sukan bola sepak sejak dahulu lagi menjadi kegilaan masyarakat di seluruh dunia! Siapa sahaja yang tidak mengenali pasukan seperti Real Madrid, Barcelona, Manchester United serta banyak lagi, walaupun jauh beribu batu, nama-nama pasukan ini tetap dikenali kerana kejaguhan mereka.

Tapi pernahkah adik perasan ada juga pasukan yang sangat hebat di tempat sendiri namun apabila berkandang di tempat lawan, corak permainan mereka menjadi lemah.

Ini disebabkan oleh pelbagai faktor di mana salah satunya adalah berkaitan tentang peraturan FIFA tentang ukuran padang.

Padang yang tidak mematuhi peruntukan saiz ini dianggap tidak layak dijadikan tempat perlawanan bola sepak. Oleh itu, panjang dan lebar padang bola sepak mesti sentiasa dipertimbangkan untuk mematuhi standard yang berkenaan.

Tetapi bagi adik-adik yang sering bermain bola sepak yang bukan perlawanan rasmi, tidak perlulah menitikberatkan sangat tentang peraturan ini. Selagi ada kawasan tanah yang besar, bolehlah terus bermain dengan rakan-rakan.

Sebab utama di sebalik ukuran padang yang berbeza ini adalah untuk memberikan pasukan tuan rumah kelebihan di atas padang ketika bermain di tempat sendiri.

Hari ini GPSBestari ingin berkongsi tentang ukuran-ukuran yang menjadi panduan semua pasukan di dunia dalam menentukan keluasan padang mereka, jadi lepas ni tak pelik lagi jika lihat ada pasukan mempunyai saiz padang yang berbeza-beza.

Panjang Padang Bola Sepak

Panjang padang bola sepak mengikut peruntukan organisasi bola sepak antarabangsa ibu bapa (FIFA) adalah antara 90 meter hingga 120 meter.

Lebar Padang Bola Sepak

Lebar padang bola sepak adalah dalam jarak 45 meter hingga 90 meter. Ukuran ini adalah had bawah dan atas lebar bidang bola sepak. Ini bermakna bahawa lebar padang bola sepak tidak boleh kurang daripada 45 meter dan mungkin tidak melebihi 90 meter

Ukuran Padang Pertandingan Kebangsaan:

Panjang : Minimum 90 meter

Maksimum 120 meter

Lebar : Minimum 45 meter

Maksimum 90 meter

Ukuran Padang Pertandingan Antarabangsa:

Panjang : Minimum 100 meter

Maksimum 110 meter

Lebar : Minimum 64 meter

Maksimum 75 meter

Ukuran padang bolasepak

Ukuran Kawasan Padang Bola Sepak

Untuk melancarkan permainan ini garisan perlu ditandakan di setiap kawasan padang untuk membezakan sesuatu kawasan.

Dua garisan panjang sempadan dipanggil garisan padang manakala dua garisan yang lebih pendek dipanggil garisan gol. Ukuran bagi semua garisan mestilah tidak melebihi daripada 12 meter lebar.

Kemudian padang akan dibahagikan kepada dua bahagian melalui garisan tengah di mana kawasan bulatan di tengah padang mempunyai ukuran jejari 9.15 meter.

Ukuran Kawasan Gol Bola Sepak

Di setiap garisan hujung padang ialah kawasan gol. Dua garisan di sudut kanan garisan gol masing-masing berukuran 5.5 meter dari tiang gol.

Ukuran Kawasan Penalti Bola Sepak

Kawasan kotak penalti mempunyai dua garisan di sudut kanan garisan gol dengan ukuran 16.5m meter dari tiang gol.

Dalam setiap kawasan penalti, tanda penalti dibuat 11 meter dari kawasan tengah tiang gol. Lengkungan bulatan berjejari 9.15 meter dari setiap tanda penalti dibuat di luar kawasan penalti.

Ukuran Tiang bendera Bola Sepak

Tiang bendera yang berukuran tidak lebih 1.5 meter tinggi perlu ditempatkan di setiap penjuru padang. Ia juga boleh diletakkan di setiap hujung garisan tengah dan mestilah berada 1 meter jauh dari garisan padang.

Ukuran Lengkungan Sudut Bola Sepak

Suku bulatan dengan jejari 1 meter daripada setiap kawasan sudut tiang bendera dibuat di dalam padang permainan.

Ukuran Tiang Gol Bola Sepak

Kawasan tiang gol mestilah berada di tengah-tengah di setiap garisan gol. Jarak antara tiang gol ialah 7.32 meter dan tinggi palang gol dari permukaan tanah adalah 2.44 meter.

Ukuran lebar kedua-dua tiang gol dan palang mestilah tidak melebihi 12 meter (5 inci).

Sumber: tarahap.xyz

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok