ella-de-kross-lrcE2Ne0IWU-unsplash (1)
ella-de-kross-lrcE2Ne0IWU-unsplash (1)

Mohd Khairi Mohamad Yusri
04 Oct 2021 11:00am
A
A
A

Orang zaman dahulu memang kreatif. Banyak teknik kemahiran hidup yang digunakan oleh mereka untuk melakukan pelbagai perkara harian seperti cara mengukur barang dengan menggunakan anggota badan dan sebagainya.

Ia mungkin dilihat kuno dan tidak tepat, ditambah lagi dengan kewujudan banyak alatan moden masa kini yang boleh melakukan “kerja” mereka. Tetapi teknik tersebut sebenarnya sangat berguna untuk diketahui, lebih-lebih lagi jika dalam keadaan terdesak.

Oleh itu, GPSBestari akan menyenaraikan beberapa teknik-teknik kemahiran hidup orang lama yang mungkin anda pernah tahu, tetapi telah hilang seiring dengan peredaran masa.

Tentukan bila matahari terbenam

Jauhkan jari antara satu sama lain, dan angkat tangan sehingga matahari "terbaring" di jari telunjuk anda. Sekarang hitung bilangan jari tersebut hingga ke jari terakhir yang “menyentuh bumi”. Setiap jari menunjukkan kira-kira 15 minit sebelum matahari terbenam.

Ketahui bilangan hari dalam sebulan

Genggamkan tangan seperti penumbuk, dan mula menghitung bulan dengan buku jari. Setiap bonggol dan celah buku jari adalah bulan yang terpisah. Sekiranya anda bergantung pada satu tangan, maka, setelah mencapai akhir, mulailah sekali lagi dengan buku jari telunjuk.

Sekiranya bulan itu berada di buku jari, ada 31 hari. Sekiranya berada di jurang - 30 atau kurang.

Cara melihat fasa bulan

Untuk mengajar anak anda bagaimana menentukan fasa bulan, gunakan bentuk huruf D, O, dan C. Bulan purnama adalah O, suku pertama adalah D, dan yang ketiga adalah C.

Periksa kualiti bateri

Sangat mudah untuk memberitahu bateri yang baik daripada yang buruk. Angkat dua bateri 1-2 cm di atas meja, dan biarkan jatuh. Bateri yang melambung dan jatuh kosong.

Panjang

Sekiranya anda perlu mengukur sesuatu objek tetapi tidak ada pembaris di tangan, anda sebenarnya boleh menggunakan jari sahaja untuk tujuan itu. Ini kerana pada kebanyakan orang, jarak antara hujung ibu jari dan jari telunjuk adalah sekitar 18 cm (7 "), dan jarak antara ibu jari dan jari kelingking sekitar 20 cm (7.87").

Ya, sudah tentu kaedah ini tihiadak begitu tepat kerana setiap orang mempunyai ukuran tangan yang berbeza. Namun ia berguna jika anda perlu mengukur objek besar dengan pembaris kecil: ukur jarak antara jari anda terlebih dahulu, untuk mendapatkan anggaran kasar.

Ketahui darjah sudut

Lebarkan jari anda seluas mungkin, dan letakkan telapak tangan anda di permukaan, sudut yang ingin anda ukur. Jari kelingking harus terletak di bahagian bawah: ini bermaksud 0 °. Sudut antara ibu jari dan jari kelingking akan menjadi 90 °, sudut antara jari kelingking dan jari lain masing-masing adalah 30 °, 45 °, dan 60 °.

Semoga perkongsian ini dapat memberikan pengetahuan baru kepada anda.

Sumber: Brightside

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok