Pertandingan robotik tarik peserta muda
Pertandingan robotik tarik peserta muda

Pertandingan robotik tarik peserta muda

Azliyana Sulaiman
31 Dec 2020 01:23am
A
A
A

PERLIS - Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) 2017 peringkat Perlis diadakan 5 Ogos lalu bagi memilih pasukan yang akan mewakili Perlis ke peringkat kebangsaan tidak lama lagi. 

Pertandingan yang diadakan di Dewan Ilmu, Universiti Malaysia Perlis UniMAP Kampus Pauh Putra itu dianjurkan Jabatan Pendidikan Negeri Perlis dan SASBADI Holdings Berhad, dan dengan julung kalinya Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Mekatronik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjadi penganjur bersama untuk 2017.

NRC merupakan pertandingan robotik khusus untuk pelajar sekolah rendah dan menengah berusia 7 hingga 19 tahun. Program ini telah dianjurkan di Malaysia sejak 2005 lagi.

Objektifnya untuk memupuk minat murid terhadap bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (Stem); mengasah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dan kemahiran menyelesaikan masalah secara kreatif dan inovatif di samping melatih murid bekerjasama dalam satu pasukan untuk menyelesaikan cabaran disediakan.

Sementara itu, sebanyak 30 pasukan dari sekolah-sekolah rendah dan menengah sekitar Perlis telah mengambil bahagian dalam 10 kategori dipertandingkan, termasuk kategori regular – pro, kategori regular – rookie, kategori terbuka dan NRC Football. 

Antara pemenang (tempat pertama) termasuklah; kategori regular sekolah rendah – pro: SRJK(C) Hwa Aik; kategori regular sekolah menengah rendah – pro: SMK Arau; kategori regular sekolah menengah atas – pro: SMK Arau; kategori terbuka sekolah menengah rendah: SMK Tuanku Lailatul Shahreen; kategori terbuka sekolah menengah atas: SMK Putra dan kategori NRC Football: SK Seri Perlis. 

Antara rekaan robot-robot yang digunakan dalam pertandingan.

 

'

Panel pengadil mengadili pembentangan SMK Mata Ayer bagi kategori terbuka.