HomeGen ZSelain cemerlang akademik, graduan di saran lengkap diri dengan kemahiran - Dr...

Artikel Berkaitan

Selain cemerlang akademik, graduan di saran lengkap diri dengan kemahiran – Dr Noraini

KUALA LUMPUR – Dunia pekerjaan masa kini bukan hanya menuntut graduan untuk cemerlang dalam bidang akademik, tetapi mereka juga perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan dan kemahiran tinggi untuk bersaing di pasaran kerja global.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, dalam keadaan kelembapan ekonomi dunia ekoran penularan pandemik Covid-19, kemahiran baharu seperti kemahiran digital perlu diberi penekanan bagi membolehkan penjajaran baharu ekonomi dapat dilaksanakan.

“Lantaran itu Kementerian Pengajian Tinggi sentiasa menyokong program, agenda kemahiran dan kebolehpasaran graduan untuk meningkatkan kebolehan serta kemahiran insaniah mereka, khususnya dalam pembangunan kursus latihan digital.

“Ini selaras dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan pekerja digital pada masa hadapan,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Penganugerahan Sijil Pelan Jana Semula Ekonomi Negara Kementerian Pengajian Tinggi-Career Advancement Programme (PENJANA KPT-CAP) di sini.

Program PENJANA KPT-CAP yang di laksana dengan pelaburan RM100 juta, merupakan inisiatif kerajaan dalam menangani cabaran kebolehpasaran graduan dan mengurangkan pengangguran akibat wabak Covid-19.

Menerusi inisiatif ini, sejumlah 20,000 graduan universiti awam, politeknik dan kolej komuniti terpilih berpeluang meningkatkan kemahiran dan mendapat penempatan pekerjaan setelah tamat program berkenaan.

Sementara itu, seramai 121 graduan dari pelbagai universiti berjaya menamatkan latihan kemahiran digital di bawah program itu yang dikelolakan General Assembly Malaysia (GA) dengan kerjasama Jaringan Industri, Komuniti dan Alumni (ICAN) Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Program itu dilaksanakan selama tiga minggu melibatkan dua kursus iaitu Pemasaran Digital dan Analitik Data dengan sepanjang tempoh latihan peserta didedahkan dengan kemahiran digital yang memberi pengetahuan dan nilai tambah untuk mereka menyiapkan diri ke alam pekerjaan.

Sementara itu, Pengerusi GA Malaysia Tunku Zain Al-’Abidin Tuanku Muhriz dalam ucapannya berkata sehingga kini, sebanyak 20 peratus peserta yang menjalani latihan serta kursus tersebut telah mendapat tawaran pekerjaan, manakala selebihnya sedang melalui proses temu duga bersama syarikat pelbagai industri – BERNAMA

 

Artikel Terkini