Guru Cemerlang
Guru Cemerlang

Jangan abaikan 7 tip penting ini untuk menjadi guru yang cemerlang

Roshlawaty Md Raieh
19 Oct 2022 05:10pm
A
A
A

Menjadi guru yang cemerlang tidak semudah yang difikirkan. Banyak perkara yang perlu diberi perhatian oleh seseorang cikgu sebelum mereka menjadi guru cemerlang dalam bidang masing-masing.

Di sini, Sinar Bestari ingin kongsikan beberapa saranan untuk cikgu-cikgu di negara ini praktikkan.

Jom kita lihat!

1) Lokasi

Kebanyakan guru akan berfikir cara kreatif untuk menawan hati para pelajarnya. Ini kerana, dalam sesebuah kelas pastinya terdapat golongan pelajar yang mudah mengantuk, buat hal sendiri, tidak sukakan subjek tersebut dan pelbagai lagi. Jadi, guru perlu kreatif dalam pengajaran. Lazimnya, guru akan mengajar di luar kelas untuk mengambil angin dan suasana baru. Pastinya mengajar di bawah pokok di tepi padang menjadi pilihan ramai guru.

2) Kreatif

Teknik mengajar perlulah kreatif! Ya, profesion keguruan sememangnya memerlukan seseorang yang kreatif. Guru perlu tawan hati pelajar untuk menarik minat mereka. Apatah lagi, kalau terdapat segelintir pelajar yang nakal dan tidak fokus di dalam kelas. Penggunaan alat bantu mengajar ternyata mampu menarik pelajar untuk lebih fokus dan menghayati pembelajaran. Begitu juga dengan penyertaan pelajar seperti lakonan mahupun aktiviti berkumpulan untuk memberikan lebih pemahaman tentang sesuatu subjek.

3) Pujian

Usah kedekut dengan pujian. Berikan pujian kepada setiap jawapan yang pelajar berikan walaupun kurang tepat. Ini akan membuatkan mereka lebih bersemangat untuk menyertai sesi soal jawab bersama guru. Jika jawapan yang diberikan adalah salah, usah merendahkan mereka sebaliknya cuba berikan klu untuk mereka mendapatkan jawapan yang betul atau paling hampir.

4) Ganjaran

Untuk merancakkan lagi sesi pembelajaran, guru boleh mengambil inisiatif sendiri dengan membeli pensel, buku nota kecil atau gula-gula untuk diberikan kepada yang berjaya menjawab soalan, menyiapkan latihan lebih awal daripada masa ditetapkan ataupun apa saja yang mampu membuatkan seorang itu gembira semasa sesi kelasnya berlangsung.

5) Perhatian pada semua

Ini paling penting. Ketika mengajar, guru perlu latih anak mata supaya memandang ke wajah semua pelajar. Ini untuk mengelakkan pelajar yang agak lemah berasa tidak dihargai dan tidak diperlukan. Berikan mereka peluang untuk menjawab soalan dan pastinya pelajar akan lebih fokus selepas itu. Tidaklah anak-anak didik ini rasa yang guru hanya fokus dan meminta jawapan daripada pelajar yang bijak sahaja. Bukan itu sahaja, pancing idea mereka sebanyak-banyaknya. Ini untuk melatih pelajar mendengar perbezaan pendapat dan ilmu berinteraksi dengan orang lain, tidak kira sesama rakan, guru, orang tua atau pun sesiapa saja yang mereka temui.

6) Maksimakan teknologi

Guru juga boleh menggunakan pelbagai gajet dan manfaatkan teknologi yang ada seperti komputer riba, internet dan projektor untuk mengubah fokus pelajar daripada benda statik di atas buku teks kepada yang bergerak. Melaluinya, pembelajaran akan lebih segar, bervariasi dan sering terdedah dengan informasi terkini.

7) Variasi

Usah jadikan kelas anda hambar dengan pembelajaran semata-mata. Selepas 15 minit mengajar, apa kata selitkan soalan kuiz untuk memastikan otak pelajar sentiasa segar dan fokus. Selain itu, boleh segarkan kembali dengan aktiviti bersama seperti melakukan regangan dan senaman otot. Cuba jadikan keadaan itu melucukan. Tentu gamat seketika kelas anda! Selepas itu, pastinya pelajar akan menjadi lebih bersemangat.

Artikel berkaitan 

Guru Cemerlang kongsi jalan pintas skor A+ Kimia SPM 2022

Dibarisi guru cemerlang, faktor kemenjadian murid SK Chopin

Ameera cemerlang di The University of Edinburgh, raih ijazah kelas pertama dan pingat pencapaian


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan