GAMBAR HIASAN
GAMBAR HIASAN

Mak ayah, kawal penggunaan gajet anak anda!

AZLEENDA SAHALUDIN
16 Feb 2024 02:32pm
A
A
A

Teknologi seperti telefon pintar pada hari ini, dikatakan amat penting dalam kehidupan seharian bagi memudahkan pelbagai urusan termasuklah ketika berlakunya kecemasan.

Namun, penggunaan gajet secara berlebihan terutama dalam kalangan kanak-kanak boleh mendatangkan kemudaratan bukan sahaja tetapi kesihatan tetapi juga menyebabkan kemahiran sosial mereka semakin berkurang.

Justeru, ibu bapa perlu memainkan peranan penting dalam mengawal penggunaan gajet anak-anak lebih-lebih lagi ketika musim cuti sekolah memandangkan mereka mempunyai banyak masa terluang.

Akan tetapi, tidak mudah untuk mengawal tempoh penggunaan telefon pintar apatah lagi sesetengah ibu bapa masa kini rata-ratanya bekerja.

Memetik perkongsian Cikgu Mohd Fadli Salleh di Facebooknya, ibu bapa boleh memuat turun aplikasi ‘family link’ bagi membantu mengawal anak-anak daripada asyik menggunakan telefon pintar.

Melalui perkongsian itu juga, Cikgu Fadli menyatakan rasa setuju akan komen seorang ibu yang telah menggunakan aplikasi tersebut bagi mengawal penggunaan telefon anak-anak.

“Saya kawal telefon anak-anak dan tetapkan ‘auto-lock’ 10 malam hingga 7 pagi atau kawal penggunaan setiap aplikasi yang dimuat turun mereka sama ada satu atau dua jam.

“Melalui aplikasi ini juga, boleh tahu lokasi anak-anak dan jika mereka ingin memuat turun sebarang aplikasi yang pelik-pelik perlu kebenaran daripada telefon saya dahulu,” katanya sepeti dipetik dalam satu komen.

Artikel Berkaitan:

Cikgu Fadli yang telah bersara pada awal Februari lalu turut menegaskan dalam perkongsian beliau untuk menggunakan teknologi dan kawal sebaliknya.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok