image (7)
image (7)

Kerap di hadapan komputer, 8 tip ini boleh bantu guru dan pelajar jaga kesihatan mata

Roshlawaty Md Raieh
12 May 2022 08:57pm
A
A
A

Penggunaan pelbagai jenis gajet seperti komputer riba, telefon pintar yang mempunyai pelbagai jenama, televisyen dan sebagainya telah memudahkan pembelajaran pelajar masa kini.

Dari pagi hingga petang dan ada yang membawa ke malam, tentunya memberi kesan pada mata seseorang individu.

Sama ada kesan itu positif atau negatif, kita seharusnya menjaga dengan baik kerana mata adalah organ yang sangat berharga.

Menerusi portal MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia, ada menyenaraikan lapan tip penting bagi penjagaan kesihatan mata buat semua terutamanya mereka yang bergelar guru dan pelajar.

Tip-tip ini bukan sahaja untuk penjagaan mata ketika berada di hadapan gajet semata-mata, tetapi ia adalah tip yang dikupas secara umum namun isi kandungannya tetap memfokuskan berkenaan mata.

Semoga dengan perkongsian ini, kita dapat menjaga mata dengan sebaik mungkin.

Dan untuk guru dan pelajar, jangan terlalu fokus pada gajet, ambil masa untuk berehat sebentar agar mata kita juga turut sama berehat.

Mari ikuti perkongsian ilmu yang bermanfaat ini.

Lapan tip penjagaan kesihatan mata

1) Ketika membaca

1.1) Jarak membaca

Pastikan membaca pada jarak antara 30 hingga 40cm dari buku ke mata. Jarak yang terlalu dekat akan menyebabkan otot-otot mata menegang untuk memfokus. Hal ini boleh mengakibatkan sakit kepala.

1.2) Posisi badan ketika membaca

Posisi badan hendaklah sentiasa tegak. Jangan membaca sambil berbaring. Hal ini akan menyebabkan otot-otot mata terpaksa bekerja lebih untuk memfokus pada bahan bacaan. Mata akan menjadi cepat letih dan tidak dapat bertahan lama untuk membaca.

1.3) Elakkan membaca ketika dalam kenderaan bergerak

Membaca ketika berada di dalam kenderaan bergerak serta keadaan jalan yang bengkang-bengkok dan berbonggol boleh menyebabkan sakit kepala dan mabuk. Hal ini kerana keupayaan mata untuk memfokus menjadi tidak stabil ketika membaca.

Gambar hiasan daripada Pexels.

2) Pencahayaan

Cahaya yang mencukupi amat penting ketika membaca. Pastikan pencahayaan yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang ketika membaca kerana akan mengganggu keselesaan dan kesihatan mata.

3) Makanan untuk mata

Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan dapat mencegah daripada penyakit mata. Pastikan makanan seharian yang anda ambil sedikit sebanyak dapat memberi nutrisi penting bagi mengekalkan kesihatan mata. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A & C – susu, sayur (terutama lobak dan brokoli) dan buah-buahan (terutama aprikot dan anggur) dan sebagainya.

Lobak dan tomato telah lama diiktiraf sebagai makanan yang baik untuk mata kerana sumber Vitamin A adalah sangat tinggi.

Gambar hiasan daripada Pexels.

4) Amalan senaman untuk mata

Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur melihat pula objek yang lebih jauh, sejauh yang mungkin. Selepas itu lihat semula objek yang berdekatan anda. Ulangi proses ini beberapa kali.

Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin, berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah. Ulangi proses ini beberapa kali.

Setelah 1 hingga 2 jam berada di hadapan komputer, berhenti sekejap, lihat objek berwarna hijau di luar rumah atau pejabat anda, seperti pokok dan sebagainya. Warna hijau akan dapat menenangkan dan merehatkan mata anda.

Gambar hiasan daripada Pexels.

5) Pengguna komputer

Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Beberapa panduan disediakan bagi pengguna komputer iaitu :

5.1) Kedudukan skrin komputer

Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30 cm dari mata.

5.2) Pencahayaan yang bersesuaian

Keletihan pada mata akibat penggunaan komputer berlaku apabila terdapat cahaya yang berlebihan dari sumber luar (matahari) dan lampu di dalam rumah atau pejabat. Pastikan pencahayaan di sekeliling komputer separuh lebih malap daripada cahaya lampu yang digunakan di rumah dan pejabat. Gunakan lampu pejabat atau bilik yang mempunyai intensiti yang bersesuaian.

5.3) Kurangkan silau

Keletihan mata akibat silau dari sumber cahaya boleh terjadi akibat pembalikan cahaya dari permukaan dinding, skrin komputer dan sebagainya.

Elakkan penggunaan dinding bilik yang berwarna terang, seperti putih dan gunakan skrin komputer yang mempunyai penapis cahaya.

Bagi pemakai cermin mata, pastikan kanta anda mempunyai ‘Anti-Reflection Coating’ (Multicoating) untuk meminimakan kesan silau pada mata sekali gus mengurangkan stres pada mata.

5.4) Kelipkan mata dengan kerap

Kekurangan kelipan mata akan menyebabkan air mata menyejat dan mengakibatkan mata tidak mempunyai lapisan perlindungan. Fenomena ini disebut mata kering (Dry Eye).

Jika perlu, gunakan ‘artificial tears’ untuk membasahkan mata apabila terasa kering dan berpasir. Keadaan mata kering ini boleh menjadi semakin teruk apabila berada dalam bilik atau pejabat yang berhawa dingin.

5.5) Rehatkan pandangan

Setelah otot-otot penglihatan memfokus lama pada skrin komputer, rehatkan otot-otot terbabit dengan cuba memandang objek jauh seketika setiap 20 minit. Ini dapat mengurangkan kesan stres pada bebola mata anda.

6) Gunakan cermin mata keselamatan (Safety Eyewear)

Sekiranya pekerjaan anda terdedah kepada bahaya dan kecederaan pada mata seperti menggerudi, memesin rumput dan sebagainya, pastikan anda memakai cermin mata keselamatan (safety glasses atau protective goggles) bagi melindungi mata anda daripada bahaya dan kecederaan.

Memakai cermin mata keselamatan ketika memotong rumput menggunakan mesin pemotong rumput

Gambar hiasan daripada Pexels.

7) Memakai cermin mata hitam (sunglasses)

Cermin mata hitam (sunglasses) ialah cermin mata yang memberikan perlindungan sinaran Ultra Violet (UV) daripada cahaya matahari.

Pastikan anda mendapatkan nasihat daripada optometris ketika memilih cermin mata hitam yang sesuai dengan anda.

Cermin mata hitam yang baik adalah yang dapat menapis dan memberi perlindungan sebanyak 99-100% UVA dan UVB daripada cahaya matahari. Sinaran UV boleh menyebabkan katarak.

8) Pemeriksaan mata berkala

Dapatkan pemeriksaan mata sekurang-kurangnya sekali setahun bagi memastikan tahap penglihatan dan kesihatan mata anda sentiasa berada dalam keadaan baik.

Dapatkan nasihat doktor dengan segera jika anda mempunyai masalah berikut :

  • Mata merah
  • Kesakitan yang teruk pada mata
  • Penglihatan kabur
  • Benda asing di dalam mata
  • Kecederaan pada mata

Sumber: Portal MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia

Artikel berkaitan 

Pensyarah juga ibu 7 anak, buta sebelah mata raih PhD

(VIDEO) “Terima kasih cikgu, bagi duit dekat saya untuk buat cermin mata”

Buta sebelah mata, sumbangan guru OKU ini, tunjang kejayaan SK Tambun Tulang


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan