New Project (3)
New Project (3)
A
A
A

Permohonan Biasiswa GREAT untuk tahun akademik 2022-2023 tersedia sekali lagi untuk pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pengajian di United Kingdom (UK).

Tahun ini program Biasiswa GREAT 2022 menawarkan biasiswa lebih RM500,000 kepada pelajar Malaysia yang layak untuk mengikuti kursus pasca siswazah di United Kingdom.

Lapan universiti di UK telah bekerjasama dengan British Council menawarkan peluang biasiswa iaitu Universiti Sussex, Universiti Teesside, Universiti John Moores Liverpool, Universiti Keele, Universiti Bishop Grosseteste, Universiti Cumbria, Universiti Glasgow dan Universiti Hull.

Skim Biasiswa GREAT ini dibiayai bersama oleh kerajaan UK melalui Kempen GREAT Britain, British Council dan institusi pengajian tinggi UK yang mengambil bahagian, menyasarkan bakal pelajar pasca siswazah dari beberapa negara terpilih yang akan mendaftar di universiti UK pada musim luruh 2022.

BACA JUGA: 6 pelajar Malaysia dapat biasiswa penuh dari University of Nottingham Malaysia

BACA JUGA: Empat rakyat Malaysia terpilih terima biasiswa wanita STEM British Council

Selain itu , UK juga telah mewujudkan inisiatif baharu yang dipanggil Laluan Siswazah, yang akan membolehkan pelajar antarabangsa yang memegang Visa Pelajar yang sah pada masa permohonan untuk mencari kerja di UK selama dua tahun.

Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Charles Hay berkata pendidikan sentiasa menjadi tonggak utama dalam hubungan dua hala UK yang mendalam dan hubungan rakyat dengan Malaysia.

IKUTI GPSBestari di twitter dan instagram

“Oleh itu, saya gembira kerana skim Biasiswa GREAT akan membantu pelajar terbaik Malaysia melanjutkan pengajian pasca siswazah bertaraf dunia di UK,” katanya.

Pengarah British Council Malaysia, Jazreel Goh berkata, UK menarik lebih 14,000 pelajar Malaysia setiap tahun dan menghargai kepelbagaian dan sumbangan akademik yang dibawa oleh pelajar Malaysia.

BACA JUGA: 3 pelajar Malaysia menang IELTS Prize

BACA JUGA: Sistem mata wang yang pernah digunakan di Malaysia

“Biasiswa GREAT adalah bukti komitmen UK untuk menyokong pelajar Malaysia,” ujarnya.

Untuk tahun akademik 2022/2023, Biasiswa GREAT hanya tersedia untuk program pascasiswazah setahun di UK. Pelajar Malaysia yang ingin memohon biasiswa mestilah telah mendapat tawaran kemasukan daripada salah satu daripada lapan institusi yang mengambil bahagian yang disenaraikan dan mesti memenuhi semua kriteria kemasukan universiti untuk kursus yang mereka ingin ikuti.

Untuk butiran tentang Biasiswa HEBAT 2022 Malaysia, lawati: study-uk.britishcouncil.org/scholarships/great-scholarships/malaysia.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan