Photo 2 (1)
Photo 2 (1)

Mohd Khairi Mohamad Yusri
18 Nov 2021 10:45am
A
A
A

SHAH ALAM - Sempena Ulang Tahun Ke-21 University of Nottingham Malaysia (UNM), universiti tersebut telah memberi biasiswa penuh kepada enam penuntut Malaysia.

Enam penerima biasiswa tersebut adalah pemegang biasiswa Sains Bioperubatan Chong E-Jayn; pemegang biasiswa Ekonomi dan Ekonomi Antarabangsa, Ezekiel Alex George; pemegang biasiswa Ekonomi dan Ekonomi Antarabangsa, Nur Sameera binti Shaik Ismail; pemegang biasiswa Kejuruteraan Kimia dengan Kejuruteraan Alam Sekitar, Ong Hao Zhe; pemegang biasiswa Pendidikan, Vanessa De Run Check; dan Pemegang Biasiswa Kejuruteraan Mekatronik, Yap Yong Jin.

Nur Sameera Binti Shaik Ismail berkata, biasiswa yang diterimanya ini amat bermakna kerana mampu membuka pelbagai peluang bagi mencapai cita-citanya.

IKUTI GPSBestari di twitter dan instagram

"Pada mulanya saya beranggapan keadaan kewangan akan menghalang daripada mendapatkan pendidikan yang baik, tetapi biasiswa ini telah mengubah segala-galanya. Menerusi biasiswa ini, mencapai cita-cita tinggi bukan lagi impian semata-mata, tetapi sesuatu yang mampu diraih.

(barisan belakang, ketujuh dari kiri) Ulama Ulang Tahun UNM ke-21, Nur Sameera binti Shaik Ismail, dianugerahkan "Anugerah Perwakilan Terbaik" pada Model Matlamat Global Antarabangsa 2019 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Bangkok, berpendapat bahawa ekonomi mempunyai kuasa untuk menangani pelbagai isu yang kita hadapi hari ini dan berharap dapat memahami cara dunia berfungsi untuk meneroka cara untuk menjadikannya lebih baik.

"Pemberian ini juga telah mengembalikan keyakinan bahawa dunia ini penuh dengan pelbagai peluang untuk direbut dan dimanfaatkan. Saya boleh melakukan atau menjadi apa sahaja," katanya yang sangat meminati bidang ekonomi.

Bagi pelajar yang akan mengikuti pengajian Sarjana Muda Kejuruteraan dalam bidang Kejuruteraan Kimia dengan Kejuruteraan Alam Sekitar (CEE), Ong Hao Zhe, dia berkata ini adalah sebagai usahanya untuk menangani perubahan iklim yang sedang melanda di seluruh dunia.

Penerima Biasiswa Ulang Tahun UNM ke-21,Chong E-Jayn (tengah) , di Pameran Pencipta Muda Sedunia pada 2019, menggalakkan belia Malaysia untuk keluar dari zon selesa mereka dan menerima peluang di sekeliling mereka.

“Pada suatu petang pada tahun 2019, saya tergerak hati untuk membaca surat khabar. Dari situlah saya mula mengenali Greta Thunberg, gadis muda yang lantang dalam perjuangan dan gerakan alam sekitar yang sudah wujud selama berdekad-dekad.

“Kisah dan gerakan iklim Thunberg telah memberi inspirasi kepada saya, dan mendorong saya untuk melakukan lebih daripada amalan biasa seperti ‘jangan guna beg plastik’ dan ‘padamkan lampu bila tidak digunakan’ dan menceburi dunia perubahan iklim antropogenik dan krisis global yang ada hubung kaitnya.

BACA JUGA: 93 pelajar cemerlang dapat tajaan biasiswa TNB

BACA JUGA: Pendidik Malaysia tubuhkan persatuan berdaftar untuk perangi maklumat palsu

“Kursus ini akan meluaskan pengetahuan dan pemandangan saya dalam pelbagai aspek, daripada membeli bahan mentah kepada pengurusan sisa dan usaha menjadikan rantaian bekalan kita lebih lestari. CEE hanyalah langkah permulaan. Hakikatnya, saya mahu melengkapkan diri saya untuk melakukan sesuatu yang menjadikan dunia lebih baik untuk dihuni, menerusi tindakan, bukan hanya dengan kata-kata kosong,” ujarnya.

Penerima Biasiswa Ulang Tahun ke-21 UNM, Ong Hao Zhe berkongsi bahawa semangatnya terhadap dunia perubahan iklim antropogenik dan krisis global yang saling berkaitan telah dicetuskan oleh kisah Greta Thunberg. Sarjana Muda Kejuruteraan dengan Kepujian dalam Kejuruteraan Kimia dengan Kejuruteraan Alam Sekitar (CEE) berharap dapat melengkapkan dirinya dengan lebih baik untuk menjadikan dunia lebih selesa melalui tindakan, bukan hanya perkataan.

Dalam pada itu, Provost Interim dan CEO UNM, Profesor Sarah Metcalfe, merakamkan ucapan tahniah kepada semua yang berjaya penerima Biasiswa Ulang Tahun Ke-21 UNM.

"Kami melihat potensi besar dalam setiap seorang daripada anda, dan sesungguhnya kami yakin dengan kemampuan anda melakukan sesuatu yang bermakna di dunia,” katanya.

BACA JUGA: Pulau Pinang beri insentif, biasiswa sukan kepada atlet negeri

BACA JUGA: Pelajar perakaunan terbaik. Alumni MSU terima wang tunai RM500 dan biasiswa pengajian di ICAEW

Metcalfe turut menyatakan keyakinan UNM terhadap potensi besar golongan muda Malaysia dan mahu memastikan bahawa anak-anak muda ini diberi peluang yang saksama.

"Pengecualian 100 peratus daripada yuran pengajian sudah tentu akan meringankan beban besar yang ditanggung setiap penerima Biasiswa Ulang Tahun Ke-21. Lebih penting lagi, ia akan memberikan mereka ketenangan fikiran untuk memberikan sepenuh tumpuan mencapai cita-cita masing-masing," ujarnya.

Dengan Biasiswa Ulang Tahun ke-21 UNM, Vanessa De Run Check (kiri) , digambarkan di sini semasa program jangkauan komuniti di Pitas, Sabah, bercita-cita untuk menjadi sebahagian daripada keseluruhan proses pembelajaran seseorang, memberi inspirasi kepada generasi pelajar 'luar kotak' akan datang .

Selain daripada Biasiswa Ulang Tahun Ke-21 UNM, terdapat sembilan lagi biasiswa dan dua dana pendidikan yang ditawarkan kepada pelajar UNM. Metcalfe turut menambah bahawa pihak universiti telah menganugerahkan biasiswa berjumlah lebih RM140 juta sejak penubuhannya.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Berkaitan