pexels-photo-3184633
pexels-photo-3184633

Sejarah papan hitam yang perlu pelajar tahu

Roshlawaty Md Raieh
15 Aug 2021 12:07am
A
A
A

Sebelum ini, portal Sinar Bestari ada menyiarkan berkenaan negara Jepun yang masih menggunakan papan hitam dan kapur dalam pembelajaran.

Dalam artikel tersebut, ada menerangkan tentang faktor yang membuatkan Jepun mengamalkan cara tradisional dalam sistem pembelajaran pelajar mereka.

Kali ini, kami mahu berkongsi pula maklumat berkenaan sejarah papan hitam bermula.

Mungkin ada antara guru-guru dan pelajar yang tidak mengetahui secara mendalam perihal sejarah ini.

Mari kita hadamkan.

*****

Bagaimana sejarah papan hitam bermula?

Papan hitam, pembaris kayu berwarna kuning dan kapur pelbagai warna, satu memori yang tidak asing lagi ketika zaman persekolahan dahulu.

Tahukah anda dari mana dan siapa yang mencipta peralatan ini?

Semuanya bermula sekitar kurun ke 17 apabila seorang lelaki bernama James Pillan yang merupakan seorang guru besar di Sekolah Menengah Tinggi Edinburg, Scotland.

Pada mulanya anak murid James di sekolah tersebut mencatat nota dengan menggunakan papan tulis, lengkap dengan bingkai kayu.Bingkai kayu pada sekeliling papan itu bertujuan untuk mengelakkan papan tersebut patah atau retak.

James menggunakan papan kayu yang kecil itu dan menggantungkannya pada dinding bagi memudahkan dia mengajar pelajar-pelajarnya.

Gambar hiasan daripada Pexels.

Dari situlah James mendapat idea untuk mencipta papan kayu yang lebih besar bagi memudahkan sesi pembelajaran di dalam bilik darjah.

George Baron, seorang guru Matematik telah mengangkat idea James dan dibawa ke Amerika Syarikat pada tahun 1801.Dia telah mengajar Matematik menggunakan papan hitam disebuah kem askar disana.

Idea penggunaan papan hitam telah menjadi popular dikalangan guru kerana ia memudahkan guru-guru untuk mengajar pelajar dalam bilangan yang lebih besar.

Tidak lama selepas itu, penjualan papan hitam pun bermula di Maryland, Virginia, Vermont, New York dan akhirnya dipasarkan di seluruh Amerika Syarikat.

Papan hitam diterima menjadi salah satu alat bantuan mengajar yang wajib ada di setiap sekolah.

Papan hitam dipercayai telah membantu para guru selama lebih 200 tahun.

Sejak itu, ia bukan sahaja digunakan di sekolah, malah turut digunakan untuk menyampaikan pembentangan bagi mereka yang menghadiri seminar dan mesyuarat rasmi.

Gambar hiasan daripada Pexels.

Papan hitam ditambah baik pada tahun 1960. Warnanya ditukar kepada hijau kerana dipercayai mampu membantu dalam mengurangkan kadar keletihan mata.

Walaupun kini kebanyakan papan tulis telah ditukar menjadi papan putih dan tidak lagi menggunakan kapur tulis, ciptaan asal James Pillan ternyata telah membawa revolusi dalam dunia pendidikan.

Sumber: Portal Pusat Sumber Puteri, Institut Pendidikan Guru Kampus Perempuan Melayu

Artikel berkaitan 

Jepun masih guna papan hitam dan kapur dalam pembelajaran, rupa-rupanya kerana sebab ini…

8 teknik mudah menghafal Sejarah cara Cikgu Fir

Amal 10 tip skor Biologi ini, pelajar pasti terkejut melihat hasilnya


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Artikel Disyorkan