ID Digital dikenali sebagai Identiti Digital yang merujuk kepada perwakilan dalam talian identiti individu atau organisasi. Gambar kecil: Nurlida.
ID Digital dikenali sebagai Identiti Digital yang merujuk kepada perwakilan dalam talian identiti individu atau organisasi. Gambar kecil: Nurlida.

Keselamatan siber melalui Identiti Digital

NURLIDA MOHD SAUPI DAN JAHARUDIN PADLI
04 Feb 2024 10:50am
A
A
A

Dalam era teknologi hari ini, perkembangan pesat dalam dunia digital telah meningkatkan kebergantungan manusia kepada teknologi maklumat dan komunikasi.

Penggunaan internet secara meluas telah membuka kepada risiko ancaman baharu terhadap keselamatan siber.

Peningkatan jenayah siber berada dalam keadaan membimbangkan melalui kekerapan penggunaan internet dan kebergantungan masyarakat terhadap teknologi sehingga mengakibatkan mereka terdedah kepada ancaman siber yang kian meningkat.

Dengan peningkatan jumlah serangan siber dan pelanggaran data, individu dan organisasi memainkan peranan penting dalam melindungi aset digital mereka.

Salah satu cara untuk meningkatkan keselamatan siber adalah melalui penggunaan ID Digital.

ID Digital dikenali sebagai Identiti Digital yang merujuk kepada perwakilan dalam talian identiti individu atau organisasi.

Dengan memanfaatkan ID Digital, individu boleh mengakses pelbagai perkhidmatan dalam talian dengan selamat, seperti perbankan, penjagaan kesihatan dan e-dagang manakala organisasi pula boleh memastikan kesahihan pelanggan dan rakan kongsi mereka.

Faktor keselamatan siber

Artikel Berkaitan:

Salah satu faktor utama yang menyumbang kepada keselamatan siber melalui penggunaan ID Digital adalah melalui teknik pengesahan.

Sebelum munculnya teknologi ID Digital, masyarakat dikenali dengan kaedah pengesahan tradisional seperti kata laluan dan PIN.

Hal ini akan menyebakan serangan penggodaman dan pancingan data menjadi semakin terdedah dan kurang selamat.

Namun, ID Digital menawarkan alternatif yang lebih selamat dan dipercayai kerana ID Digital ini bergantung pada teknik kriptografi untuk mengesahkan identiti pengguna yang menjadikannya lebih sukar bagi penjenayah siber untuk menyamar sebagai pengguna yang sah.

Seterusnya, faktor lain yang meningkatkan keselamatan siber melalui ID Digital adalah penggunaan pengesahan pelbagai faktor ‘multi-factor authentication’ (MFA).

MFA menggabungkan dua atau lebih kaedah pengesahan, seperti kata laluan dan ciri biometrik seperti cap jari atau pengenalan wajah, dan token fizikal seperti kad pintar atau peranti mudah alih.

Pendekatan berlapis ini memberikan lapisan keselamatan tambahan serta menjadikannya lebih mencabar bagi penggodam untuk mendapatkan akses yang tidak dibenarkan.

Selain itu, ID Digital membolehkan transaksi dalam talian dan e-dagang yang selamat.

Hal ini dikatakan demikian kerana, dengan peningkatan populariti membeli-belah dalam talian dan pembayaran digital, keselamatan ke atas transaksi yang dilakukan adalah penting bagi menangani masalah kebocoran maklumat peribadi akaun pengguna.

ID Digital memainkan peranan penting dalam memastikan integriti dan kerahsiaan transaksi dalam talian dengan menyulitkan data yang ditukar antara pihak yang terlibat.

Penyulitan ini membantu mencegah pengubahan data dan mengurangkan risiko yang berkaitan dengan transaksi dalam talian.

Tambahan pula, ID Digital membolehkan pengurusan identiti dan kawalan akses yang lebih kuat.

Organisasi boleh menggunakan ID Digital untuk mengurus dan mengawal akses kepada sumber digital mereka seperti pangkalan data, sistem dan aplikasi.

Menyekat akses

Dengan melaksanakan dasar pengurusan identiti dan kawalan akses yang cekap, organisasi boleh menyekat akses yang tidak dibenarkan dan melindungi maklumat sensitif mereka daripada jatuh ke tangan yang salah.

ID Digital juga membolehkan penciptaan tandatangan secara digital yang boleh digunakan untuk membuat pengesahan kesahihan dan integriti dokumen digital.

Tandatangan digital ini berfungsi sebagai bukti dan integriti dokumen yang menghalang mana.mana pihak daripada menafikan penciptaan atau perubahannya.

Walaupun ID Digital menawarkan banyak kelebihan dalam meningkatkan keselamatan siber, potensi cabaran dan risiko adalah penting untuk dipertimbangkan terutama perkara yang berkaitan dengan pelaksanaanya.

Sebagai contoh, kehilangan atau kecurian ID Digital boleh membawa akibat yang teruk, kerana ia boleh digunakan untuk menyamar sebagai pemilik dan mendapatkan akses tanpa kebenaran kepada aset digital mereka.

Oleh itu, sangat penting bagi individu dan organisasi untuk melindungi ID Digital mereka dengan sebaiknya, melalui kata laluan yang kuat, penyimpanan yang selamat, dan kemas kini secara berkala

Tuntasnya, keselamatan siber terus menjadi kebimbangan kritikal dalam dunia yang berkaitan secara digital hari ini.

Melalui penggunaan ID Digital, individu dan organisasi dapat meningkatkan postur keselamatan mereka dengan lebih ketara.

ID Digital menawarkan beberapa faktor yang menyumbang kepada peningkatan keselamatan siber seperti jaminan transaksi, pengurusan identiti dan akauntabiliti.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengambil langkah berwaspada dan melaksanakan kaedah terbaik untuk memastikan penggunaan ID Digital yang selamat dan bertanggungjawab.

Dengan landskap ancaman siber yang sentiasa berkembang, kewaspadaan dan penyesuaian yang berterusan adalah penting untuk kekal selangkah di hadapan penjenayah siber.

Maklumat Penulis

1) Mahasiswa Tahun Akhir, Sarjana Muda Ekonomi Sumber Alam, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Nurlida Mohd Saupi

2) Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Pembangunan Sosial, UMT, Jaharudin Padli

Berbakat dalam bidang penulisan? Apa kata anda sumbangkan hasil karya ke e-mel sinarbestari@sinarharian.com.my

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok