Hampir setiap isi rumah mempunyai produk buluh dan rotan buatan tangan. Gambar kecil: Hui Shan.
Hampir setiap isi rumah mempunyai produk buluh dan rotan buatan tangan. Gambar kecil: Hui Shan.

Perkembangan industri rotan

LUM HUI SHAN DAN JAHARUDIN PADLI
22 Feb 2024 08:15am
A
A
A

Dengan kemajuan teknologi dan perubahan zaman, industri tradisional Malaysia telah beransur-ansur merosot.

Industri tradisional biasanya merujuk kepada kemahiran hidup yang mempunyai sejarah panjang dan berkembang daripada budaya, terutamanya berintensif buruh dan memberi tumpuan kepada pembuatan dan pemprosesan.

Selain perikanan dan pertanian, industri tradisional negara termasuk pandai besi, kedai jahitan, dobi tradisional, rombongan teater, perkhidmatan duplicat kunci, pembuatan kapal kayu, industri kraftangan seperti pemprosesan rotan, ukiran kayu, tembikar, alat muzik tradisional, pembuatan barangan berasaskan timah, terompah dan sebagainya.

Dalam menghadapi masyarakat perindustrian dan komersial moden serta teknologi moden, industri tradisional hampir tidak mempunyai daya saing.

Malaysia adalah negara yang kaya dengan pelbagai spesis rotan.

Menurut Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, terdapat kira-kira 107 spesies rotan yang terdiri daripada lapan genera di mana hanya 20 spesies sahaja yang dikenal pasti kegunaannya serta mempunyai nilai pasaran di semenanjung Malaysia.

Pada pertengahan hingga akhir abad ke-20, hampir setiap isi rumah mempunyai produk buluh dan rotan buatan tangan, terutamanya sofa rotan dan kerusi rotan yang merupakan perabot penting bagi setiap isi rumah.

Hari ini, perabot kayu dan plastik yang dihasilkan secara industri agak murah dan reka bentuk mereka adalah novel dan pelbagai, menjadikan produk rotan yang popular pada akhir abad lalu bukan lagi pilihan pertama.

Artikel Berkaitan:

Kurang minat dalam kemahiran

Pemilik generasi kedua sebuah kedai rotan di Alor Setar, Kedah yang telah menjalankan perniagaan lebih setengah abad berkata, ramai tukang yang terlibat dalam kraf rotan adalah lebih tua, hal ini demikian kerana generasi muda kurang minat dalam kemahiran berkenaan hingga menyebabkan kemahiran tersebut tidak diturunkan.

Masalah ini boleh menyebabkan kehilangan kemahiran membuat rotan dan kemerosotan industri.

Menurut EdgeProp (2018), Pengarah Rumah Kraftangan Seni Rotan, Tay Cek Xin merupakan generasi keempat perniagaan yang berusia hampir abad ini.

Keluarga mereka telah membuat dan membekalkan perabot rotan selama bertahun-tahun. Sebab mengapa mereka masih berada di pasaran adalah pemasaran mereka yang dirancang dengan teliti dan strategi pengedaran.

Pengurus Jualan, Anna Tan berkata, rotan adalah industri purba dan dengan kemajuan zaman, strategi pemasaran sebelum ini tidak lagi terpakai.

Jadi mereka mula menjual dalam talian, menyediakan halaman web dan media sosial untuk mengembangkan pangkalan pelanggan mereka.

Tay menyatakan bahawa mereka telah diilhamkan oleh Pameran Perabot Rumah Antarabangsa untuk mencipta perabot rotan pertama yang digabungkan dengan bahan lain.

Ia adalah kerusi rotan dengan kaki besi hitam. Garisan keseluruhan kelihatan lebih ringkas dan lebih mulia, menghilangkan kesan norak perabot rotan.

Tay berkata, perabot rotan sangat tahan lama, sukar untuk menunggu sehingga pelanggan tetap kembali untuk membelinya, jadi mereka membangunkan pangkalan pelanggan korporat.

Ramai pelanggan korporat membeli perabot mereka sebagai perabot pejabat kerana perabot rotan mudah dijaga, kalis air, tahan panas, ringan dan bernafas, menjadikannya sangat sesuai untuk negara tropika seperti Malaysia.

Memelihara dan menurunkan kraftangan rotan adalah penting kerana kraf ini mewakili warisan budaya dan sejarah sesebuah masyarakat atau negara.

Dengan mengambil langkah sewajarnya, kehilangan kemahiran ini dapat dicegah dan lebih banyak peluang dicipta untuk penghasilan dan penyebaran kraftangan tradisional.

Hanya dengan bekerjasama dengan pembangunan moden dan berjaya melakukan transformasi, mereka dapat mengekalkan tempat dalam masyarakat perindustrian dan komersial moden!

Industri rotan boleh menggabungkan ketukangan tradisional dan reka bentuk moden untuk mencipta produk rotan novel bagi menarik minat pengguna muda.

Memupuk jati diri dan kebanggaan golongan muda terhadap budaya dan tradisi sendiri boleh menjadikan mereka lebih bersedia untuk belajar dan mewarisi ketukangan rotan.

Maklumat penulis

1) Mahasiswa Tahun Akhir, Sarjana Muda Ekonomi Sumber Alam, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Lum Hui Shan

2) Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi Dan Pembangunan Sosial, UMT, Jaharudin Padli

Berbakat dalam bidang penulisan? Apa kata anda sumbangkan hasil karya ke e-mel sinarbestari@sinarharian.com.my

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok