Gambar hiasan - Kredit foto unsplash
Gambar hiasan - Kredit foto unsplash

Peringatan PDRM kepada pelajar tunggang motosikal ke sekolah

NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
17 Mar 2023 02:38pm
A
A
A

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihati pelajar-pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah agar mematuhi undang-undang jalan raya berikutan sesi persekolahan bakal bermula minggu hadapan.

Menurut kenyataan laman rasmi Facebook, Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT), ibu bapa ataupun penjaga perlu memainkan peranan penting dalam memastikan anak-anak mematuhi peraturan jalan raya untuk keselamatan mereka.

“Ia berikutan terdapat segelintir ibu bapa mahupun penjaga masih memandang remeh akan keselamatan anak masing-masing dengan membenarkan penggunaan motosikal sebagai pengangkutan utama untuk pergi dan pulang ke sekolah.

“Aspek pertama adalah para pelajar menunggang motosikal ke sekolah perlu memiliki lesen memandu yang sah.

Artikel Berkaitan:

“Selain itu, penunggang dan pembonceng wajib memakai topi keledar untuk mengelak sebarang perkara tidak diingini daripada berlaku,” ujarnya.

Katanya lagi, JSPT akan melaksanakan penguatkuasaan OP Didik secara bersasar dan berterusan melalui pendekatan advokasi bagi mendidik pelajar-pelajar sekolah kerana nyawa mereka begitu berharga sebagai tunggak masa depan negara.

Kredit foto - FB JSPT
Kredit foto - FB JSPT

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok