Kumpulan pelajar Tingkatan Enam SMK Terusan, Lahad Datu, Sabah kelihatan ceria apabila mengikuti lawatan akademik baru-baru ini.
Kumpulan pelajar Tingkatan Enam SMK Terusan, Lahad Datu, Sabah kelihatan ceria apabila mengikuti lawatan akademik baru-baru ini.

12 kelebihan Tingkatan Enam

ROSHLAWATY MD RAIEHROSHLAWATY MD RAIEH
02 Jul 2024 11:30am
A
A
A

Sesetengah pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sering beranggapan Tingkatan Enam atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) adalah pilihan terakhir mereka dalam meneruskan pembelajaran.

Ia kerana, Tingkatan Enam dianggap ‘tidak gah’ dan ‘tidak popular’ berbanding melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam atau swasta (IPT).

Untuk pengetahuan, Tingkatan Enam sebenarnya mempunyai pelbagai kelebihan dan antaranya adalah

1) Terus sambung ijazah

Tingkatan Enam adalah jalan pintas atau platform untuk terus ke ijazah. Ia sama seperti matrikulasi dan asasi cuma lebih tertumpu kepada suasana persekolahan.

2) Tempoh pengajian setahun setengah

Tempoh pengajian yang singkat ini antara faktor menarik bagi meneruskan pengajian ke Tingkatan Enam. Mereka hanya memerlukan setahun setengah sahaja untuk tamat belajar.

3) Kerja kursus

Artikel Berkaitan:

Kerja kursus di Tingkatan Enam sangat membantu pelajar iaitu sebagai batu loncatan memperoleh keputusan cemerlang. Sekiranya kerja kursus baik dan menarik, guru akan memberi gred yang sepatutnya anda dapat.

Dengan melakukan kerja kursus, pelajar lebih banyak didedahkan dengan penggunaan Microsoft Word, Excel dan Powerpoint di mana kemahiran ini dapat digunakan di peringkat ijazah ataupun di alam pekerjaan kelak.

4) Murid: Guru

Nisbah murid per guru bagi pelajar Tingkatan Enam adalah jauh lebih kecil berbanding persekolahan biasa dan inilah peluang yang harus digunakan pelajar untuk mendapat tunjuk ajar lebih sempurna dan teliti daripada para guru.

5) Peluang ke IPT

Dengan keputusan STPM yang cemerlang, sudah pastinya membuka peluang lebih luas untuk menyambung pengajian ke IPT pilihan.

6) Setaraf diploma

Sijil STPM setaraf diploma dengan standard peperiksaannya yang tinggi. STPM juga merupakan peperiksaan awam yang dikendalikan Majlis Peperiksaan Malaysia berbanding matrikulasi, diploma dan asasi yang hanya pensyarah mereka membuat dan menanda jawapan peperiksaan.

7) Yuran lebih murah

Difahamkan, yuran bagi Tingkatan Enam lebih murah berbanding yuran pengajian di peringkat lain. Bagi mereka yang kurang berkemampuan dan mempunyai masalah kewangan, inilah pilihan tepat untuk mereka menyambung pengajian.

8) Ulang subjek gagal

Kelainan Tingkatan Enam adalah membolehkan mereka mengulang subjek yang gagal. Peluang ulangan peperiksaan ini adalah untuk mencantikkan lagi keputusan dengan mengambil semula kertas peperiksaan yang mendapat keputusan kurang baik.

9) Kursus perguruan

Melalui Tingkatan Enam, peluang untuk para pelajar dipilih mengikuti kursus perguruan dikatakan lebih tinggi. Kesesuaian subjek dan pilihan memberikan kepentingan kepada pelajar Tingkatan Enam untuk diutamakan.

10) Biasiswa

Pelajar lepasan STPM juga layak memohon pelbagai biasiswa yang ditawarkan dan jika mendapat keputusan baik, mereka akan lebih mudah ditawarkan biasiswa belajar termasuk untuk menyambung pengajian ke luar negara.

11) Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar

Bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa pengantar dalam pembelajaran Tingkatan Enam. Bagaimanapun, terdapat juga sesi pembelajaran yang mengasih diri pelajar dalam menggunakan bahasa Inggeris.

12) Perkara tambahan

Antara kelebihan lain bagi pelajar Tingkatan enam adalah boleh mengenakan pakaian biasa semasa menghadiri kelas walaupun mereka belajar di sekolah.

Kelebihan lain, para pelajar ini biasanya mendapat layanan berbeza berbanding pelajar-pelajar lain di sekolah kerana mereka merupakan anak didik paling dewasa.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok